Belgian DF90 Piranha IIIC 90 mm cannon ITF EUBG

DF90 belgian, adica Piranha IIIC cu tun de 90 mm

Daţi-mi voie să mărturisesc încă de la început că nu am o părere prea bună despre European Union Battle Group ăsta. Dacă greşesc, vă rog să îmi luminaţi calea cea dreaptă… dar voi fi greu de dresat: EUBG, îl văd eu aşa, e bun şi el tot pentru asimetrice.

Iar pe noi ar putea să ne calce şenila de “T”-u în dulcele stil clasic şi nu vom avea cu ce.

Iar existenţa Grupului de Luptă al Uniunii Europene nu va reprezenta vreo ceva interesant.

N-am să spun că EUBG n-ar face faţă unei Mari Unităţi precum Kantemirovskaya… Zic doar că ar fi prea târziu şi prea subţire. Prea ca pentru Africa.

Major-General Hubert De Vos, Commander of the Belgian Land Forces (Right)

Major-General Hubert De Vos, Commander of the Belgian Land Forces (Right)

Cam înainte să se servească mărţişoarele, în poligonul Grafenwoehr din Germania, a avut loc aplicaţia EUBG (European Union Battle Group) cu nume de cod RAMPANT LION.

De-a lungul a două săptămâni, militari din Belgia, Olanda, Luxemburg si Spania, s-au pregătit pentru certificarea UE, treaba care urmează să se desfăşoare în Iunie a anului acesta la Saint Hubert, Belgia.

Această Forţă Europeană poate fi desfăşurată la 6000 de kilometri distanţă (de la Brussels) în 5 – 10 zile, după aprobare din partea Consiliului Uniunii Europene.

EUBG pentru a doua jumătate a anului 2014 va fi condus de către Belgia, mai exact prin colonelul Philippe Boucke care in preyent este comandantul Brigăzii Medii.

Forţa respectivă va fi compusă din şase ţări participante: Macedonia, Olanda, Luxemburg, Spania, Germania şi Belgia.

Reclama sună aşa:

The EUBG provides the European Union (EU) with a specific tool in the range of rapid response capabilities, which contributes making the EU more coherent, more active and more capable. It enables the EU to be a global actor, ready to undertake its share of responsibility for global security, by responding rapidly to emerging crisis with military means.

Minunat. Acum, să vedem un filmulete:

Principala forţă a EUBG este reprezentată de Infantry Task Force (ITF).

ITF-ul cuprinde un Stat Major (HQ), o companie de sprijin şi o companie echipată cu APC-uri Piranha III din cadrul Medium Battalion Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers (1C/1Gr), o companie echipată cu Piranha IIIC Direct Fire (DF90) cu tunuri de 90 mm din cadrul Medium Battalion Beyrijding – 5e Linie, o companie echipată cu CV90 din 44 Pantserinfanteriebatalion şi o companie cu vehicule blindate 4×4 Bushmaster din 12 Infanteriebataljon.

CS-ul (Combat Support) este format dintr-un batalion ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance), întărit cu o companie de recunoaştere luxemburgheză, o unitate SIGINT spaniolă, o unitate spaniolă de artilerie şi un pluton de apărare antiaeriană. Sprijinul de geniu este furnizat de către companie mixtă formată din belgieni şi spanioli.

Detaşamentul de elicoptere este compus din şase elicoptere A-109 belgiene, CH-53 Stallions germane şi CH-47 olandeze.

Lung pomelnic.

De ce oare sunt fixat pe “nu!” atunci când vine vorba de euro-treaba asta?

Mă converteşte cineva?

– Iulian Iamandi –