European Maritime Force (EUROMARFOR) a fost activată, cu nave de luptă din Italia, Franța, Portugalia, Spania și Marea Britanie adunându-se pe 18 Iunie în baza navală portugheză din Lisabona.

HMS Duncan

HMS Duncan

Forța ne-permanentă a fost activată după întrunirea grupului de lucru politico-militar al EUROMARFOR în Paris pe 21 Iunie. Ca și rezultat al întrunirii, colaborarea internațională între Italia, Franța, Portugalia și Spania a fost reînnoită.

Grupul activat este constituit din fregata italiană ITS Scirocco, fregata portugheză NRP Corte-Real, fregata spaniolă ESPS Canarias, nava logistică franțuzească FS Somme și distrugătorul antiaerian britanic HMS Duncan.

Navele menționate vor exersa împreună până pe 28 Iunie, luând parte la exercițiul aero-naval portughez Swordfish 2018. Astfel, vor fi implicați circa 2300 de militari în manevrele cu interoperabilitate navală și aerienă.

În afară de fregata NRP Corte-Real, parte a EUROMARFOR, la Swordfish 2018 vor mai participa încă nouă nave.

Portugalia coordonează EUROMARFOR încă din luna Septembrie a anului trecut, după ce a preluat acest rol de la Italia.

EUROMARFOR a fost creată în anul 1995 pentru îndeplinirea misiunilor definite în Declarația de la Petersberg (emisă în 1992 la Hotelul Petersberg din apropiere de Bonn, Germania), cum ar fi control maritim, misiuni umanitare, operații de menținere a păcii, operații de răspuns la crize, precum și de întărire a menținerii păcii.

Forța Maritimă Europeană poate fi desfășurată în cadrul unui mediu NATO, ca și parte a componentei Europene a NATO, sau poate acționa sub mandatul altor organizații internaționale cum ar fi Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sau altă coaliție multinațională.

EUROMARFOR poate fi activată în termen de cinci zile de la momentul primirii ordinului de activare.

Iulian Iamandi