s-75

S-75 Dvina

Armata Etiopiana deruleaza in prezent un program de modernizare a sistemelor de aparare antiaeriana cu raza lunga de actiune, S-75 Dvina, de care dispune.

Modernizarea consta in principal, in transformarea sistemelor SAM-2 din sisteme antieriene stationare in sisteme mobile de aparare antiaeriana.

Un prim lot de rachete Dvina a fost instalat pe sasiuri adaptate de tancuri T-55, proiect ce a fost realizat de catre compania de stat etiopiana, Gafat, o subsidiara a concernului detinut de Armata Etiopiei, METEC.

Presa locala nu informeaza daca proiectul de modernizare a sistemelor antiaeriene a beneficiat de vreun sprijin rusesc, respectiv al companiei JSC Almaz-Antey.

Modificari similare au fost operate de Cuba si Coreea de Nord, neexistand insa pana la momentul actual o dovada al vreunui sprijin din partea acestor doua state in modernizarea etiopiana.

In pofida varstei inaintate, sistemul S-75 Dvina este in continuare folosit pe scara larga de mai multe armate ale unor tari din lumea a treia: Egipt, Kazahstan, Sudan, Siria, Cuba, Coreea de Nord sau Angola fiind printre cei mai mari operatori.

La inceputul aniilor 2000, JSC Almaz-Antey a dezvoltat cea mai avansata varianta a sistemului Dvina, denumita S-75M2 Volga-2A, care a primit un sistem digital de conducere a focului, ce integra componente ale complexului S-300 PMU-1, si rachete modernizate 5Ya23, in aceasta configuratie sistemul Dvina avea o raza maxima de actiune de 60 Km si o altitudine maxima pana la care putea ataca o tinta de 30 Km.

sursa: armyrecognition.com

– David Victor –