Armata Etiopiana deruleaza in prezent un program de modernizare a sistemelor de aparare antiaeriana cu raza lunga de actiune, S-75 Dvina, de care dispune.
Modernizarea consta in principal, in transformarea sistemelor SAM-2 din sisteme antieriene stationare in sisteme mobile de aparare antiaeriana.
Un prim lot de rachete Dvina a fost instalat pe sasiuri adaptate de tancuri T-55, proiect ce a fost realizat de catre compania de stat etiopiana, Gafat, o subsidiara a concernului detinut de Armata Etiopiei, METEC.
Presa locala nu informeaza daca proiectul de modernizare a sistemelor antiaeriene a beneficiat de vreun sprijin rusesc, respectiv al companiei JSC Almaz-Antey.
Modificari similare au fost operate de Cuba si Coreea de Nord, neexistand insa pana la momentul actual o dovada al vreunui sprijin din partea acestor doua state in modernizarea etiopiana.
In pofida varstei inaintate, sistemul S-75 Dvina este in continuare folosit pe scara larga de mai multe armate ale unor tari din lumea a treia: Egipt, Kazahstan, Sudan, Siria, Cuba, Coreea de Nord sau Angola fiind printre cei mai mari operatori.
La inceputul aniilor 2000, JSC Almaz-Antey a dezvoltat cea mai avansata varianta a sistemului Dvina, denumita S-75M2 Volga-2A, care a primit un sistem digital de conducere a focului, ce integra componente ale complexului S-300 PMU-1, si rachete modernizate 5Ya23, in aceasta configuratie sistemul Dvina avea o raza maxima de actiune de 60 Km si o altitudine maxima pana la care putea ataca o tinta de 30 Km.
sursa: armyrecognition.com
– David Victor –
Hai sa vedem ce face si Somalia ca vad ca am ajuns sa ne comparam cu ei
Nu le-au realizat singuri,cu ajutor din Cuba.Cubanezii stiu meserie pe bune incat au rezolvat si pe sud-africani cu parcul auto.
http://www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=41781:sandf-aims-to-repair-4-000-vehicles&catid=111:sa-defence
Sper sa nu le dea ganduri la ai nostrii. Mai bine le transformam in tinte si terminam odata cu ele….
Si ce pui in loc prin diversele siteuri de rachete AA, ca Hawkuri au relativ puține si din ele nu stiu cate sunt operaționalizate (si oricum cam stateau sa expire si alea), parca la un moment dat am citit pe undeva de 2 baterii operaționalizate si Romania e cam mare de acoperit cu 2 baterii de Hawk
Iara baterii Patriot/ASTER nu cred ca or sa vada prea curand decat prin reviste cu hardware prn, din motive de niste miliarde de marafeți de diverse culori, fie ca verzi, fie ca galbejiți spalaciți
D’aia le si țin, se bifeaza acolo, aparare AA cu rachete – checked, trageri cu rachete cu succesuri rasunatoare in exerȚițili la Capu’la Midia – checked, si’au facut treaba, s’a raportat mai sus, si’au luat salariul, evribadi’z heapi
Si nu cred ca le vor mobiliza, ca pt ce le țin ei pur si simplu n’au nevoie 🙂
Oricum, 8servați ca suntem intr’o liga selecta, cu precizarea ca etiopienii, nord-coreenii si cubanezii sunt ceva mai avansați
Bine ca avem Scut, mai punem niste umbreluțe de soare si suntem acoperiți 🙂
Decat sa bagi bani in ele mai bine le dai la Arca daca se mai ocupa cu rachete. Ca oricum nu prea le iesea….
Da` nu te apuci sa le modernizezi acuma ca ii incurce pe rusi. Trebuie sa schimbe coordonatele de la Kalibr daca le faci mobile….
Radarul P-18 are o precizie de 1 Km, iar racheta lansata de 60 m, fiind un sistem extrem de imprecis.
Plus ca pt rusi scoaterea sistemului din uz prin bruiaj este o formalitate.
Deci este destul de rational sa le pensionezi si sa ramai la HAWK modernizat, daca o sa ne permitem prea curand MEADS sau Patriot, bine, daca nu, asta e.
Eu n’am zis sa le “modernizeze” sau sa le faca mobile, am zis ca pt ce le trebuie astora sa bifeze cu ele nici nu cred ca le trebuie mobilitate. Nu cred ca mai baga nimeni bani in ele, le țin asa cum sunt
Si fac trageri spectaculoase cu ele in Capu’la Midia dupa ce au facut la ACTTM ceva la genul “studii de trageri in siguranța in poligon cu rachete cu combustibili expirați (continut de apa peste limita admisa)”
Eu m’am legat de partea cu “sa terminam odata cu ele”: si am zis ca au prin teritoriu siteuri de so-called “rachete AA” care acopera niste zone de interes
Si daca le scot p’astea din dotare nu cred ca pot sa le scoata pur si simplu…
Trebuie sa le inlocuiasca cu ceva.
Baterii de Hawk nu stiu cate au operaționalizat pe varianta foarte originala romaneasca, nu stiu daca au Hawkuri operaționale sa inlocuiasca toate siteurile cu Volkhovuri, ca poate ar fi facut deja inlocuirea pana acuma
Deci sa le scoți din inventar e usor, problema este cu ce le inlocuiesti
Poa’ sa aiba radarele precizie de +/-1000km si rachetele +/- 100km
Daca n’au cu ce le inlocui probabil stau acolo pe inventar pe post de rachete AA, cu oameni platiti sa le opereze, pana prin 2099 toamna, cand or sa gaseasca PAC2GEM-T suficient de ieftine pt buzunarele lor
Sau poate pur si simplu trag de funcții si daca desființeaza niste baterii de Volkhov le raman niste generali pe drumuri fara obiectul muncii, plus in jos pe ierarhie…
Pai singurul argument de a inca tine anticele celea e de a ii speria pe rusi sa-si repare Su-24/34? alea si containerele alea de bruiej sa functioneze (recte sa aibe toate cablurile conectate). Asta inseamna ca pe langa avioanele care vin cu bombardeaua trebuie sa fie si unu` cu bruiajul deci sanse mai mari pt noi sa le vedem venind…
Asta daca nu se hotarasc sa traga din Caspica cu Kalibr…
Nu pot eu sa’ți ofer ce argument au astia de le pastreaza si ce vor ei sa sperie cu ele
Eu doar pot sa mananc semințe si sa comentez de pe margine, ca nu lucrez in “sistem”
“Robert Ionuț” parca lucra in “sistem” dar cred ca l’ați banat 🙂 🙂
Presupun ca este ce am scris mai sus: nu au cu ce sa le inlocuiasca
Si nu le scot din dotare pana nu le inlocuiesc cu ceva
Ca mai sperie pe cineva sau nu, ca mai doboara vreo cursa TAROM sau nu, ca avioane manevrabile mai greu, asta este cu totul alta discuție
Problema lor este sa puna ceva in loc
Sau daca le scot si lasa majoritatea teritoriului neacoperit, nici macar pe hartie, atunci una, trebuie sa se resemneze si sa recunoasca dezastrul
Si a doooooa, sa reduca din joburi/funcții la unitațile desființate
Si am eu asa un feeling ca nu prea vor asta 🙂
Deci stau cu fierataniile alea antice pe rampe ca sa bifeze aparare AA pe hartie si asteapta vremuri mai bune
Care or veni…
Sau nu or veni…
Depinde…
Intre timp se toaca bani cu plata personalului si menținerea operaționala a vechiturilor, parca a scris UTI niste interfețe pt nu stiu ce interfațare a vechiturilor cu nu stiu cine
Probabil ca asta e si ideea 🙂
Noi de ce nu avem voie sa detinem rachete balistice? Toti aia rai au. De ce ne-au confiscat ROT alea?
Ne-au lasat in fundul gol.
Cine ne-a confiscat ROT-urile extraterestri?! Noi atata am putut sa tinem in dotare si atata avem, asta este economia acestia sunt urmari ale deciziilor guventelor de la Revolutie incoace.
Ne-a confiscat cineva ROT-urile? Sau le-am distrus noi?
Si cam ce sa facem cu ele?
Alea care au ajuns prin orient? Sa vorbim despre accelasi lucru.
care au ajuns prin orient?
Mai stie cineva ca Romania in 1989 avea un regiment de rachete AA (cu 4 divizioane = 4 complexe) de Neva S-125 (acel complex care a dat jos un F-117 in Iugoslavia)? Tehnica era nou nouta (unele lazi din KIT erau inca sigilate in 89), iar personalul era constituit din crema promotiilor 87, 88 si 89 de la Brasov. Praful s-a ales…
Ce vorbim de ROT-uri? Ne-am batut joc de tehnica de lupta nou-nouta (a se vedea batalionul de T-72, Delfinul, singura arma cu adevarat eficace in conditiile actuale ale Marii Negre si care zace saracul fara baterie, MIG-urile 29, avioane de generatia a IV-a ca si F-16, care la noi putrezesc pe bretea, iar Polonia le-a modernizat si inca le zboara)… O arma e o arma, nu conteaza cine a facut-o, daca e inca buna pentru indeplinirea misiunii…
Armele astea pe care le-ai enumerat cred ca aveau o problema, nu le puteam asigura suportul tehnic, pentru care depindeam de potentialul inamic, adica de rusi.
Potential inamic cu care deja avea niste clinciuri(si o traditie de 150 de ani de frecusuri).
La sfarsitul anilor 90 inceputul anilor 2000 cand au fost scoase armele astea din dotare, aveam in palmaresul recent romano-rus.
Razboiul din Transnistria.
Prin ’97 comandantul armatei a 14 a declara ca armata rusa nu are nicio problema sa puna la punct Romania.
Dupa suportul Romaniei in bombardarea Iugoslaviei de catre NATO, rusii ne-au pus un embargo mascat pt exporturile pe piata lor.
Avusesem 2 mineriade in ’99, care isi propuneau sa rastoarne puterea prin violenta si care ca fapt divers luau prizonieri 10 mii de soldati romani, posibil si cu ceva sprijin rusesc.
In 2002 Prutul iesea din matca pt ca romanii si moldovenii se scuipau peste el, moldoveni teleghidati de pro-rusii lui Voronin.
Povestea din 2004 cu Bistroe, samd.
In perioada aia cred ca a fost o decizie strategica la nivelul armatei de a se renunta la echipamentele vulnerabile dpdv logistic, sa se mearga pe o oarecare omogenizare, mergem temporar cu o flota de 100 de MiG-21 pana le inlocuim cu 48 de F-16, mergem cu T-55/TR-85 pana le inlocuim cu 2 batalioane de Leo 2 si un batalion de TR-85M1, o mai lalaim cu rachete Volhov pana le inlocuim cu Patriot-uri si HAWK-uri, cu Delfinul, in 2004, Maior de ex spunea ca nu are nici un sens sa il reactivam din moment ce nu avem posibilitatea de a constitui o grupare submarine samd.
Si oricum nu era mare branza de armele astea pana la urma, cu MiG-29 sa dat de pamant pe unde sa apucat(Desert Storm, Eritreea-Etiopia, Iugoslavia 99), T-72 erau prea putina si oricum nici alea nu erau mare branza, SA-3 erau ceva in anii ’70, dar in Siria ’82, Irak ’91, Iugoslavia ’99, Irak 2003, Libia 2011 nu a mai facut nicio branza.
Nu a fost atat de rau ca s-au tras pe dreapta T-72, IAR-93, Delfinul, Neva, ROT-uri, ca s-au desfintat nustiu cate mari unitati/baze aeriene, taiat nustiu cate zeci de nave, ba chiar a fost foarte necesar.
Grav a fost ca procesul de modernizare al armatei sa prabusit in perioada 2005-2012, de la un an la altul a fost tot mai rau.
Din 2013, bine rau, a inceput sa se mai miste cate ceva, cat o sa tina o sa vedem.