Relațiile bilaterale dintre Forțele Navale Române și Forțelor Navale ale Marii Britanii vor fi consolidate în timpul unor activități comune, planificate în perioada 25-27 aprilie, cu prilejul vizitei distrugătorului britanic HMS Daring (D-32) în România.

HMS Daring (D-32)

HMS Daring (D-32)

Fregata „Regele Ferdinand” și distrugătorul HMS Daring vor desfășura marți, 25 aprilie, pe mare, exerciții de respingere a unui atac aerian, exerciții de comunicații tactice, precum și manevre de reaprovizionare, iar după încheierea secvențelor de instrucție nava britanicăva acosta la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanța.

Pe timpul escalei, sunt planificate vizite ale comandantului navei, căpitan-comandor Marcus Hember, la Comandamentul Flotei și la autoritățile publice locale constănțene, iar marinarii militari români și britanici vor desfășura antrenamente comune care vor viza dezvoltarea procedurilor specifice de acțiune pentru misiunile de inspecție și control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.

În premieră, doi tineri ofițeri ai Forțelor Navale Române vor fi ambarcați, timp de o săptămână, la bordul distrugătorului britanic și vor participa, în calitate de ofițeri de cart, la misiunile pe care nava le va desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană.

Activitățile bilaterale româno-britanice fac parte din pachetul de măsuri privind întărirea cooperării dintre partenerii NATO (ImmediateAssuranceMeasures), stabilit la SUMMIT-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, și contribuie la întărirea prezenței navelor militare ale Alianței în Marea Neagră.

HMS DARING (D-32)a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009 și este liderul clasei distrugătoarelor tip 45. Are o lungime de 151 m și poate atinge viteza maximă de 30 noduri. Nava este echipată cu trei sisteme de rachete navă-aer (SeaViper și Aster), două lansatoare de rachete navă-navă (Harpoon), 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin.

Biroul informare și relații publice