Orion şi modulul de serviciu, in orbita terestră

Orion şi modulul de serviciu, in orbita terestră

Agenţia Spaţială Europeană a anunţat ieri că s-a alăturat în mod oficial proiectului NASA pentru contruirea navei spaţiale Orion destinată transportului de cosmonauţi în spaţiu.

Este pentru prima dată când NASA caută ajutor la o agenţie spaţială străină pentru construirea unei nave spaţiale care să transporte cosmonauţi dincolo de orbita joasă a Pământului – anunţat NASA pe site-ul oficial.

În cadrul înţelegerii, Europa va furniza modulul de serviciu al navei Orion, bazat pe cargoul spaţial ATV al ESA.

“This latest chapter builds on NASA’s excellent relationship with ESA as a partner in the International Space Station, and helps us move forward in our plans to send humans farther into space than we’ve ever been before,”

A declarat William Gerstenmaier, administrator asociat al NASA pentru explorarea cu echipaj uman şi operaţiuni.

Gerstenmaier a mai spus că înţelegerea a fost precedată de un studiu prin care s-a stabilit că modulul european poate fi integrat cu nava spaţială americană.

“This is not a simple system. ESA’s contribution is going to be critical to the success of Orion’s 2017 mission,”

A adăugat Mark Geyer, managerul Programului Orion.

Directorul ESA pentru zboruri cu echipaj uman şi operaţiuni, Thomas Reiter, a declarat în timpul unui briefing al NASA că agenţia europeană va cheltui aproximativ 600 de milioane de dolaroi în cadrula cestui proiect.

“This is a remarkable moment for ESA. We are opening a new page in trans-Atlantic cooperation for ESA, being involved in the building of a space transportation system [that] will give a perspective for humans to go beyond low-Earth orbit,”

A adăugat Thomas Reiter.

Conform NASA, Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) va avea trei componente majore: capsula echipajului, capabilă să găzduiască patru cosmonauţi; sistemul de abandonare a lansării, destinat salvării echipajului în cazul unui eveniment care să le ameninţe viaţa în timpul lansării;  modulul de serviciu care va găzdui sistemele care vor înmagazina energia şi furniza controlul termic, apa şi aerul pentru cosmonauţi – acesta urmând să fie locat direct sub capsula echipajului până la momentul de dinainte reintrării în atmosfera terestră.

Orion este proiectată pentru a fi lansată cu ajutorul rachetei grele denumită Space Launch System aparţinând NASA, aflată în prezent în faza de dezvoltare.

Nava spaţială va fi lansată prima dată în vârful unei rachete Delta IV Heavy în anul 2014 şi va atinge o altitudine de 3600 de mile faţă de suprafaţa planetei noastre, mai departe decât orice altă navă spaţială lansată în ultimii patruzeci de ani. Pentru această misiune va fi echipată cu un modul de service cu scop de test, constrit de către Lockheed Martin.

Exploration Mission-1, fără echipaj uman la bord, care va cuprinde nava spaţială Orion şi Space Launch System este planificată pentru anul 2017.

Exploration Mission-2 va avea loc probabil în 2021.Sursa: RIA Novosti- Iulian Iamandi –