Geopolitica

Erdogan, din nou pe metereze pentru interesele Turciei

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara va continua procesul de aderare la Uniunea Europeană, însă s-a arătat nemulţumit de faptul că Bruxellul amână acest moment.

“Continuăm neîncetat procesul de aderare. Din 1963 ne-am păstrat răbdarea , însă Uniunea ne ţine pe loc, cerându-ne nişte obiective pe care nici ei nu le aplică. Acest lucru este lipsă de respect! UE nu este o necesitate pentru Turcia. Nu va veni sfârşitul lumii dacă nu ne vor accepta”, a afirmat acesta.

Totodată Erdoğan nu exclude aderarea Turciei în cadrul altor organizaţii internaţionale precum Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est sau Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

“Am putea să aderăm în cadrul acestor organizaţii. Nu trebuie să dăm socoteală nimănui pentru acest lucru. Nu subestimăm aderarea la UE, dar nu este o coincidenţă faptul că luăm în calcul alte posibilităţi. Căutăm pieţe economice în toată lumea” a mai adăugat acesta.

Sursa: Stiri Externe

Tiptil-tiptil, încep să devin fanul lui Erdogan.

 

– Iulian Iamandi –

88 Comments

 • Turcia joaca bine, si la mai multe maini : importa petrol din Iran, au fabrici construite de investitori europeni, au adus si “patriotii”, sunt un fel de prieteni cu toata lumea dar isi vad de drumul lor. Premierul da dovada de verticalitate, desi sunt convins ca in fata bocancului american s-a mai inmuiat uneori

 • dementul asta a propus acum 1 an ca lira turceasca sa devina moneda unica pe fostul teritoriu al imperiului otoman din balcani, se viseza un fel de soliman magnif***ul.pompeaza bani grei in bosnia – firmele turcesti au fel si fel de facilitati din partea statului turc daca investesc in Bosnia( in federatie ca in republica Srpska le sar sarbii la gat imediat)pe langa asta finanteaza la greu “musulmanizarea” bosniei.

  Atentie la limbaj!

  • Daca Romania ar fi avut ca prim ministru un “dement” ca Erdogan, Romania cu siguranta ar fi aratat altfel.
   Toate firmele turcesti care investesc in afara tarii sau in Turcia au facilitati din partea statutlui turc. Motivul este simplu: aduc un plus valoare economiei turcesti, si prin asta creste implicit si puterea economica a Turciei.
   In legatura cu Republica Sarba din Bosnia, te inseli amarnic.Citez din articolul “Vicepresedintele Republicii Sarbe din Bosnia, la Bursa”, “Vicepresedintele Republicii Sarbe din Bosnia, a cerut oamenilor de afaceri turci sa investeasca in Bosnia.Invit investitorii turci sa investeasca mai mult in zona regiunea noastra. In acest sens, am adus unele imbunatatiri. Inainte de a veni aici (la Bursa), m-am intalnit cu unii responsabili de la Banca Agricola a Turciei (Ziraat Bankası), si cu care am cazut de acord ca sa deschida in regiunea noastra , opt sucursale.”
   http://www.zaman.com.tr/gundem_bosna-sirp-cumhuriyeti-baskan-yardimcisi-sulykanovic-bursada_2018511.html
   http://www.sarajevotimes.com/the-vice-president-of-republika-srpska-invited-turkish-businessmen-to-invest-in-bosnia-and-herzegovina/
   In legatura cu afirmatiile de genul, “dementul asta a propus acum 1 an ca lira turceasca sa devina moneda unica pe fostul teritoriu al imperiului otoman din balcani” si “finanteaza la greu “musulmanizarea” bosniei.”, eu as zice sa fi mai realist. Cum ar putea Erdogan sa impuna lira turceasca ca valuta forte in Balcani, si mai ales cum ar finanta ceva ce sa desavarsit cu sute de ani in urma?

 • Stai sa vezi ce o sa se pupe cu rusii imediat, cu acordul aliatilor bineinteles. Ca doar toti vor o bucatica.

 • Ca fost factor de influienta in zona, acum putere locala, Turcia isi joaca o carte importanta, nu doar pentru ea ci si pentru Europa. Parerea mea este ca Uniunea Europeana ar avea mai mult de castigat prin cooptarea Turciei si un cuvant mai greu de spus, in politica mondiala.

 • Pe lângà ponderea teritorialà infimà care o au în Europa geograficà, turcii ocupà militar un teritoriu al unei tàri din U.E. (Cipru).

  Admiterea Turciei în Uniunea Europeanà va aduce mari probleme, deorece U.E. nu mai este numai o organizatie economicà (Comuninatea Economicà Europeanà) ci si o organizatie cu culturà si civilizatie comunà, ca sà nu spun si de religie.

  – alte tàri ne-europene ar vedea un precedent
  – noul sistem de votatie european în care ponderea populatiei este prioritar, ar da Turciei primul loc decizional.
  – Uniunea Europeanà ar deveni vecinà cu Iran, Irak, Siria, Georgia si Armenia, numai zone calme de vilegiaturà.

  Nota: Paralela lui Erdogan cu Asia de Sud-Est este bine gàsità, Turcia apartinând Europei la fel cum apartine Asiei de Sud-Est.

  • Aderarea Turciei la UE, ar aduce un plus in politica externa a Ue, si un plus in economia UE. In UE traiesc deja peste 5 milioane de turci. Firmele turcesti desfasoara investitii in mai toate tarile UE, inclusiv Germania, Franta Marea Britanie, ca sa citez marile tari din UE.
   Intr-adevar, Turcia are o populatie numeroasa, dar Germania are o populatie mult mai numeroasa, Marea Britanie si Franta au aproximativ aceeasi populatie cu Turcia.
   Inainte de aderarea Ciprului la UE, pe insula a avut loc un referendum pentru planul Annan. Turcii au zis da reunifacarii, grecii au spus nu. Grecii erau pe cai mari, intrau in UE. Rolurile sau schimbat: partea greceasca este in criza economica profunda, partea turca nu.
   In legatura cu interventia militara turca in Cipru, iti sugerez sa te documentezi despre modul in care a luat nastere Ciprul ca stat, si care era obligatia celor trei puteri garante, si mai ales motivatia interventiei Turciei.

   • Nu este numai aspectul economic, am scris mai multe puncte.

    Pentru Cipru, nu am nevoie sà mà documentez, cunosc destul de bine problema:

    – prima interventie turcà era justificatà de conditiile obtinerii independentei turce.
    – extinderea interventiei nu
    – ocupatia dàinuie, desi motivele initiale nu mai existà.
    – refuzul planului Annan de càtre cipriotii greci este normal; l-am citit în detaliu, acceptându-l, ar fi fàcut o prostie.

    • Turcia face parte din foarte multe organisme europene, atat politice cat si sportive. Recunoaste Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, si aplica sentintele. De ce nu ar face parte si din UE?
     Singura problema este religia. Chiar daca nu era problema Ciprului, tot s-ar fi pus bete in roate la aderarea in UE.
     Atunci stau si ma intreb, de ce tarile UE, nu spun transant Turciei: “nu te primim.cautati de drum.”. Vorba lui Erdogan “Nu va veni sfârşitul lumii dacă nu ne vor accepta”. Cu sau fara UE, Turcia va merge mai departe, la fel si UE.
     1. Prima interventie nu sa facut cu scopul de a-si declara cineva independenta. Interventia turca s-a datorat loviturii militare grecesti care urmarea alipirea Ciprului la Grecia.
     2. A doua parte a interventiei a inceput datorita faptului ca cipriotii greci nu au incetat focul asupra trupelor turcesti, asa cum se convenise in armititiu si nu eliberasera prizonierii turci. In acel moment trupele turcesti detineau controlul asupra a 3% din teritoriu.
     3. Ocupatia dainuie. Daca s-ar retrage trupele turcesti, cine ar mai apara populatia turca civila de acolo. S-ar repeta masacrele impotriva turcilor din anii 1963-1974.
     4.Planul Annan a fost convenit si semnat atat de partea turca cat si de partea greaca, cu conditia ca sa fie supus unui referendum. Turcii au acceptat planul, grecii nu.
     Daca s-ar fi aprobat planul, Ciprul ar fi fost un stat federal ca Elvetia. Unde era problema? La fel a fost si cand Ciprul si-a declarat independenta.

     • – Pentru punctul 1, ati înteles gresit. Era vorba de criteriile obtinerii independentei, cu posibilitatea de interventie si a Turciei, si a Greciei în caz de non-respect; asta a justificat prima interventie.

      – Planul Annan nu prevedea întoarcerea tuturor grecilor refugiati din nordul insulei, ci numai o jumàtate.
      ïn schimb accepta ràmânera a cel putin 45.000 de colonisti turci proaspàt importati.
      Pe de altà parte dàdea o prea multà putere pàrtii turce, raportatà la ponderea demograficà.

      Comparatia cu Elvetia nu-si are locul.
      Alegerile se fac acolo pe cantoane (26) si proportional la numàrul populatiei în prima camerà, si numai în a doua camerà sunt reprezentati în functie de canton. Consiliul federal este ales apoi de Adunarea Federalà (bicameralà) fàrà consideratie de origine.
      Nici o legàturà cu propunerea Annan, care include posibilitatea de blocaj.

 • Circa 90% din suprafata teritoriala a Turciei se afla in Asia.Cultural si religios, turcii apartin culturii asiatice, respectiv lumii islamice.
  Concluzia:Locul Turciei nu este in cadrul U.E.ca si membru cu drepturi depline ci doar de partener de afaceri, asa cum este acum.

  • Aici clasificarea Turciei doar geografic este cu dus si intors….nu cred ca ne-am dori o Turci aliata a Rusiei in viitori 10 ani si nici aliata a Chinei sau alunecata in islamism. Orice se spune despre turcia interactiunea cu occidentul si cultura apuseana are o istorie de vreo cel putin 7 secole deci oarecum datorita razboaielor purtate de Turcia de-a lungul timpului cu Regatul Polonez, Imperiul Austiac si apoi Imeriile Austro-ungare si Imperiul Rusesc Tarist i-au adus pe turci mai aproape de europeni.

   • Marius,sa vezi in zisul viitor cum ne aliem NOI cu Rusia contra Turciei.

    Alunecarea Turciei in islamism nu mai e chestiune de vrut sau nevrut,e problema de cat de profunda va fi.Iar chestia asta cu islamismul in sine nu e o problema.Lumea islamica a fost mereu cu caputul.Problema e formarea unei noi mari puteri si revenirea politica,economica si militara.5000 de babulani care lapideaza femei la dracu cu carti e gretos pt. noi.Dar nu-i un pericol in sine.
    Revenirea politica a islamului urmeaza in linii mari schema din primele secole ale islamismului,dar mult accelerata.Arabii o dau cu wahhabismul.Persanii si arabii merg la razboi cald,apoi razboi rece-caldut :D. Turcii se impun ca singura forta militara viabila in islam.Viabil insemnand cu ceva sanse sa invinga o armata europeana.

    Acum au si un bonus.Akingii sunt deja in mijlocul Europii,nu mai trebuie sa marsaluiasca pt. a pune de un raid,jaf si provocat haos 😀

    • Din pacate cred ca ai dreptate.Personal am impresia ca incet, dar continuu,cu pasi mici dar desi, autoritatile turce se indeparteaza din ce in ce mai mult de statul laic creat si dorit de Ataturk.

     • “autoritatile turce se indeparteaza din ce in ce mai mult de statul laic creat si dorit de Ataturk.”
      Poti veni cu un singur argument in acest sens? Sper ca nu vi cu argumentul generalilor inchisi. Nimeni nu-i deasupra legii. Cine incalca legea, trebuie sa plateasca.

      • e foarte interesant cum te definesti: “un turc”. ochiometric, as zice ca familia ta traieste de niste generatii in Ro, deci esti de-al nost.

       consangvinii tai de la bosfor, cu erdogan in frunte, se-ndreapta veseli spre spre extrema Islamului, wahabismul.
       sper sa aiba noroc cand ajung aia la Sf.Sofia, daca-i luati cu binisorul poate nu vor distruge prea mult.

       • Nu conteaza ca traiesc in Ro sau in alta parte. Ma simt turc, asa cum foarte multi romani care traiesc in tarile vecine, nascuti crescuti acolo, se simt romani. Bineinteles, asta nu ma impiedica sa fiu loial tarii mele, Romania.
        Nu stiu de unde ai scos treaba cu “consangvinii tai de la bosfor, cu erdogan in frunte, se-ndreapta veseli spre spre extrema Islamului, wahabismul.”? Poti veni cu un singur argument in acest sens? A interzis narghileaua in public. Banuiesc ca la asta te referi.

        • Stii,daca vine unul cu care nu esti de acord,te rupe imediat in argument.”Ce,ba,esti turc de nu intelegi?” 😀 Evident,glumesc.

         Turcii nu o vor da in wahabism,pt ca ar insemna razboi civil.Dar nici nu poti ignora faptul ca ”ceva” s-a schimbat de cand cu Erdogan et co. Turcii,pe langa faptul ca sunt musulmani sunt in primul rand patrioti.Personal consider ca tot circul de vreo 10 ani din Turcia e in legatura cu dorinta Turciei de a ajunge nr.1 in lumea islamica.Hai sa vedem relatia cu Israelul.O gramada de provocari turcesti in scopul de a da bine in poza.Si fara discutii,un succes desavarsit.Vorbeam cu un sirian .Asta imi zice ca daca turcii li se alatura,”sigur” ii pun la punct pe evrei.Daca Abdul din bazar crede asta,imi scot fesul in fata lui Erdogan si a lui Davutoglu.Acum 10 ani erau niste tradatori,lachei ai americanilor si evreilor,acum sunt fratiorii mai mari.
         Si au toate sansele de partea lor.Au bani,arme si-n primul rand oameni.Arabii in primul rand nu au oameni,iar cu tura de revolutii si rascoale se imputineaza si banii.Cat sa intinda si sauditii de dolari?Vor sfarsi prin a fi dominati.Partea caraghioasa e ca Vestul isi da singur cu tesla peste cap.In mintea lor de tolomaci o mare putere cu o mare sfera de influenta e de preferat catorva caraghiosi babulani.

         • Asta cu turcul o patea frecvent la scoala un amic, Sunai. “Mai, tu esti turc?” “Da…” 😀

          Ce-i drept, mi s-a intamplat si mie de cateva ori si imi venea sa raspund “Evet”. 🙂

          • Bre,nu stiu cu turcii.N-am avut decat unguri.Zice unul la istorie ceva de afara cu ungurii din tara.Gyuri se ridica si da sa iasa din clasa.Profa-”aloo,unde pleci?Pai ca sa ies din tara prima data trebuie sa ies din clasa.” 😀

         • De unde si pana unde, atitudinea fata de Israel reprezinta o unitate de masura a democratiei? Israelul este un stat rasist, ce duce o politica de apartheid. Nu o spun eu, o spune ultimul raport al Natiunilor Unite. Daca criminalului ii spui pe nume, trebuie musai sa fi islamist?

        • ma refer la doua lucruri:

         1. turcia si qatar au jucat si joaca un rol important in aprinderea fitilurilor legate de “primavara araba” (mai corect spus primavara wahabita). se-nteleg foarte bine, au cooperat in egipt, in libia, in caucaz, acum in siria si somalia.

         chiar luna trecuta, erdogan s-a mai deplasat inca o data in qatar.

         2. secularismul pierde constant teren in turcia de cand a venit erdogan la putere, dupa cum zici cazul cu narghileaua, apoi http://www.reuters.com/article/2012/11/28/us-turkey-headscarf-idUSBRE8AR0JW20121128 samd

         n-am spus ca turcii vor deveni wahabiti, specificul Islamului in turcia e altul, spun doar ca alianta turco-wahabita va avea printre efecte o influenta crescuta a fundamentalismului religios sunnit in turcia, ca wahabitii cand se baga undeva, cam asa se-ntampla (vezi si cazul musulmanilor din fosta yugoslavie).

         apropo, nu stiu daca stii, vara trecuta a existat un val nemaintalnit de vizitatori arabi in turcia, toate hotelurile au fost pline (in special sauditi si din qatar).

  • Criteriul geografic este relativ. Daca te uiti pe harta, Ankara este mai aproape de Bruxelles decat Nicosia.
   Intr-adevar, religios, turcii apartin lumii islamice, dar din punct de vedere cultural, Turcia reprezinta o mixtura intre cultura europeana si cultura Orientului Mijlociu.

   • Exact acesta este si argumentul meu, granitele religioase nu sunt decat niste granite imaginare si fara vreo baza solida. Uniunea Europeana este o constructie laica si asa trebuie ca sa ramana. Orice stat ar trebui ca sa poata intra in Uniunea Europeana daca indeplineste anumite conditii inclusiv Turcia sau Rusia.

 • Ce ma mira e ca stau la usa din… 1963? Frantza, marea iubitoare de muslimi si Germanica, importatoarea de muschi muncitori s-au opus? Nu se poate… Sau e de vina AFB-ul american de la Incirlik?

  Lasand mistourile la o parte, nu-i vad pe turci facand terorism in Europa. Armata lor e pericol mai mare, e dotata mult mai modern decat a fostelor tzari comuniste, da’ terorism? Mai degraba vad facand bum fakistanezii din London-abad sau maghrebienii din Franta-stan.

   • Da! 🙂 Glumesc.

    Ce are una cu alta? Nu te aprinde si mai bine reciteste ce a scris Sweeper:

    “Lasand mistourile la o parte, nu-i vad pe turci facand terorism in Europa. Armata lor e pericol mai mare, e dotata mult mai modern decat a fostelor tzari comuniste, da’ terorism? Mai degraba vad facand bum fakistanezii din London-abad sau maghrebienii din Franta-stan.”

    Nu vad motiv de suparare. Nici eu nu-i vad pe turci devenind teroristi, iar daca ar face vreun cetatean turc un atentat ar fi din considerente proprii sau influenta unui grup, nicidecum o “doctrina” caci Turcia are putere, istorie, traditie si cultura militara si nu ar porni o asemenea campanie daca ar avea sau cand va avea intentii de mutare a frontierelor.

    Bine ni te-ai alaturat, chiar sper sa ne mai corectezi atunci cand o dam in bara la vreo traducere cu google translate.

    Apropos, in afara lui google translate exista ceva de tradus din limba turca in engleza? De ani buni imi doresc sa citesc seria Metal Firtina, dar nu am gasit-o in format electronic decat in limba originala.

    • Te-as fi ajutat cu cea mai mare placere, dar nu am gasit traducerea in limba engleza a seriei respective. Cu google translate este mai greu, dar in general iti poti face treaba.

 • Cred ca intrarea Turciei in UE ar fi un lucru bun. Altfel, Turcia ar putea trasa spre fundamentalismul islamic (si nu catre islamism 🙂 ) si ar fi rau, mai ales pentru noi.
  Tema religioasa n-ar trebui sa constituie un termen de divergenta. Un stat islamic in interiorul uniunii ar fi o lovitura extrem de grea celor care promoveaza jihadul impotriva lumii crestine.
  Efendi, o cafea cu caimac si un pahar cu serbet si apa rece! 🙂

   • Adica stat islamic = sida? O iei pe aratura. Daca mai sunt state in lume care nu accepta modelul occidental de neutralizare a rolului religiei in societate si stat nu inseamna ca-s “sida”, “axa raului” sau mai stiu eu ce.

    • Pai nu o trebe sa o iau pe aratura,chiar sunt.La propriu 😀

     Daca ziceam ca stergi izul de ceapa mancand ustoroi erai multumit?
     Turcia putea sa fie budista,sintoista sau chiar Imperiul Roman de Rasarit.As fi zis la fel,intrucat politica si strategia nu tin de religie.Religia e subsidiara celor 2 in plan real,dar in perceptia publica iese in fata.

     Turcia e un potential adversar pt. ca e puternica si pe val.Aceasta putere trebuie echilibrata cumva.Sau trebuie facute pregatiri pt. a realiza acest echilibru cand va fi nevoia mai mare.N-are treaba cu axa raului.Cand m-ai auzit pe mine strigand sloganuri?

     • Turcia e un potential adversar pt. ca e puternica si pe val,… pentru ca asa gandesc unii. Daca scoatem din memorie mentalitatea asta obtuza, vom vedea ca lumea nu este chiar asa de rea.
      1. Daca Turcia ar adera la UE, nu ar mai fi “potential adversar pt. ca e puternica si pe val”, pentru ca pur si simplu ar fi un partener al tarilor membre UE.
      2. Prin aderarea Turciei, tarile UE, ar avea acces direct la resursele naturale din Cuacaz si Orientul Mijlociu. Nu ar mai fi la mana Rusiei.
      3. Asa cum declari, Turcia este pe val. Tinand cont de criza economica din UE, aportul Turciei la economia UE, nu ar fi deloc de neglijat.

      • Mersi frumos,prefer sa iau de bun trecutul speciei umane.Si sa prefer niste principii ras-verificate si ras-validate.E mai sanatos.Nu ca ma intreaba careva de gusturi.

       1.Nu ar fi un partener,ar fi un lider.Inca unul la impartit ciolanul in UE.
       2.Ii vezi tu pe soldatii europeni murind la Baku pt.petrol?
       3.Sunt eurosceptic inrait.Ma lipsesc de presupusul aport al Turciei.Oricum legaturile economice sunt stranse.

       Nu trebuie sa presupui ca-s vreun dusman al turcilor.Sentimental ma leaga lucruri placute de ei si am o parere excelenta despre ei ca oameni.Atat ca as prefera in politica si strategie sa nu amestec interesele de stat cu sentimentele personale.Fix ce face Erdogan si nu fac freaca duda de politruci romani

       • 1. Depinde daca se vor impune sau nu.
        2. De ce nu daca vor fi aliati? Francezii cum mor in Mali.
        3. Sincer, si eu sunt la fel ca tine. Din fericire politica nu se face dupa convingeri personale.

        • Francezii nu mor in Mali.Trupele franceze dislocate in Mali apartin de regula Legiunii Straine,formata din mercenari straini(inclusiv romani), apartinand tuturor raselor.
         Politica, indiferent de care tip, se face dupa convingerile personale ale factorilor decizionali.

         • 2e Régiment d’Infanterie de Marine, 2e RIMa; 21e Régiment d’Infanterie de Marine, 21e RIMa; 3e Régiment de Parachutistes d’Infanterie de Marine, 3e RPIMa; 1er Régiment de Hussards Parachutistes, 1er RHP, … etc.
          Deh, daca ne-am informa putin, nu am am scrie poezii pentru copii mici.

        • 1.La o tara asa mare se vor impune.De asta nu sunt lasati.
         2.Pai asta e ideea.Sa nu fie obligati prin alianta.Cu alianta e cu dus si cu intors.Ai si ajutoare,dar si obligatii.
         3.Nu se face dupa convingerile NOASTRE personale.

     • Turcia e puternica si pe val…Adevarat…Si o sa tot fie…Conform unor prognoze citite pe net, sau intr-o carte , nu mai stiu exact, in urmatorii 10-15 ani Turcia se va numara printre primele 10 state ale lumii,ca potenta economica, vreau sa spun…Parerea mea e ca Turcia ar fi un castig pentru UE…SI daca dupa atatia ani inca ne mai lasam pacaliti de religie , inseamna ca nu am invatat nimic…

   • Ha ha ha. Prevezi judecata de apoi in intervalul asta?

    Mon ami,treaba e simpla.Cu cat stii mai mult,cu atat observi cat de putin stii.Ca sa explici ce nu stii…

    Zici ca inlocuiesti religia.Pai ecuatiile care stau la baza teoriei big-bang sunt de fapt niste exercitii de credinta.Pornind de la ele teoria arata frumos si stiintific.Faptic inlocuiesti credinta in ce spune un preot cu ceea ce spune un om de stiinta.Dar nu esti credincios,esti rationalist 😀 .
    Nu vrei sa inlocuiesti religiile si pt. ca au rol social.Toti avem probleme in viata.Dar societatile sau chiar persoanele credincioase trec mai repede peste ele.Mai putini sincigasi,drogati si debusolati de asemenea.
    N-am fost nici la preot nici la psiholog,oficial(gagica-i pisaloaga,dar nu cred ca se pune).Dar vine un nene si-mi zice ca am probleme din cauza ca aveam fantezii sexuale in subconstient la 3 ani.Iar altul imi zice ca daca am credinta si ma pun pe munca o sa reusesc sa trec peste.
    As vota cu preotul.Poate ne zice amicul nostru turc cum e cu imamul la ei.Despre evrei jumate din bancuri sunt cu Itic care merge la rabin pt. diverse probleme.
    Sorry,dar astea-s chestii universale.

    • Hai sa iti spun o poveste…..cam ce este la originea povestilor religioase? – Niste legende si cam atata altele sunt poate istorie transformata in legende – vezi Vechiul Testament.
     Unde eram fara oameni de stiinta si acum, unde eram fara medici si ingineri? Daca te doare dintele mergi la dentist sau te duci la taica popa ca sa iti faca niste acatiste?
     Incet, incet Credinta primeaza in fata religiilor care daca ar fi fost acceptate de adevaratul Dumnezeu areu deja una singura.

     • Pai vezi,this is the sh!t,man.Medicii si inginerii nu-s adversarii popilor.Asta-i o prostie.Si unii si altii lucreaza pt. om,cu ”mijloace specifice” 😀

      • Cam ce au facut preotii in ultimii sa spunem 300 de ani si ce au facut medicii si inginerii? Dar arhitectii, dar psihologii?
       Daca ai o depresie te duci la psiholog sau la popa?

       • Te duci unde vrei.Dar nu vad de ce as vrea sa bage un nene Ritalin in mine.Nu vad de ce ar vrea societatea sa bag Ritalin in mine.Eu nu-s Vladan,trag bine cu arma spre deosebire de el.Si mai am acces la o gramada de bombardeu.

        Ideea e ca-i mult mai sanatos la popa.Personal n-am avut nevoie de nici unii,inca.

        Intrebi ce au facut popii.Pai multi au murit alaturi de enoriasi cand fu vorba de comunism.Multi inclusiv in Romania noastra ortodoxa.Cand nu a mai fost cu muritul au pus umarul la daramat comunismul.
        Vrei sa vezi o societate viabila pe termen lung,cauta una cu sentimente religioase puternice.Si invers.
        Nu zic asta pt. ca-s habotnic.Doar constat ce merge si ce nu.Nu stiu daca D-zeu isi face astfel simtita prezenta sau e pur si simplu o coincidenta.Si nici nu-mi pasa.Dar prefer ca urmasii mei sa traisca intr-o societate nef…ta la cap.Cum traiesti in plan personal e treaba fiecaruia.

        • Foarte bine spus. As mai adauga ca Sf. Ioan Gura de Aur a facut primul spital si a pus la punct primele scoli din Constantinopol.
         Ar mai fi multe de spus. Asta cu religia nu e asa simpla.
         Eu sunt inginer, am fost si la psiholog si la popa, asta dupa ce am aflat ca si psihologul mergea la popa. 😉

         • Diferentierea dupa Mihais.Psihologia:stiinta intelegerii omului,utila pt manipularea in scopul propasirii materiale si spirituale a lui Mihais 😀 Psiholog-acel om care-i da lui Mihais o tidula pt. carnetul de sofer si permisul de port-arma.Util lui Mihais uneori.
          Psihiatru-acel om la care psihologul il trimite pe Mihais daca pare trist in exces,spune ca s-a saturat de viata si ca vrea sa omoare oameni(daca Mihais spune asa ceva e clar ca s-a prostit;ce gandeste cu adevarat inca nu poate afla nimeni :D).Cunoscut si ca cel care se pune sluj in fata KGB,sau cum se mai cheama organele de represiune in lumea intreaga.Sa gandesti critic e dovada ca esti ”dus” 😀 Asta e in caz ca aduci argumentul cu popii colaboratori.Ma scutesc pe mine sa mai zic o data.
          Utilitatea pt. Mihais:pune o stampila cum ca un om evident plecat cu pluta e intradevar plecat cu pluta si trebuie izolat.

          E mai in detaliu,dar de dragul brevitatii o las asa.Gagica-mea fost si prezenta ma injura cand o tachinez precum mai sus:”Inginerule!!!” Cum sa nu iubesti o femeie care-ti spune adevarul in fata?:D

    • Cred ca nu mai este valid deloc ceea ce a spus Malraux – uita-te la Franta este un stat laic, tolereaza orice religie dar nu favorizeaza anumite excese cum ar fi valul islamic in institutiile de invatamnat si in institutiile statului.

    • De multe ori religiile au desprtit si despar artificial oamenii care de-altfel ar fi compatibil ca sistem de valori si gandire.

     • Alianta intre Franta si Imp. Otoman contra Austriei si Spaniei fiind punctul culminant 😀 Mon cher ami,confunzi cauza cu efectul.Uite razboiul civil irlandez.Unii vor sa fie independenti.Altii vor cu Anglia.Unii zic ca-i razboi religios si punct.Dar la baza sunt cu totul alte ratiuni.Pare religios,dar nu e.

       • Bloody politics.Cea mai ieftina modalitate de a face un ban e sa iei de la altii.Iar daca unii au o problema cu dorinta ta de face un ban(chestie legitima altfel) -cea mai sigura metoda de a rezolva o ecuatie e sa scoti elemente din ea .Proful meu de mate imi zise asta in anul I 😀 avea multe vorbe intelepte.

 • “un turc” se pare ca te platesc foarte bine sau esti un mare fan al lui erdogan( nu are foarte multi in turcia ):).se va vedea in curand unde a dus erdogan turcia.tipu e de genu -sau la bal sau la spital, grandomania asta si dorinta lui de a fi un lider al orientului mijlociu si in balcani (seamana cu ceausescu ) se poate termina foarte frumos sau foarte urat, in mod special atunci cand incerci sa-i faultezi pe americani – , erdogan are din ce in ce mai multi inamici intre bastani si generali iat prabusirea din ultimul an al PIB-ului cu aproape 8% arata in ce directie merge turcia.

  • In maxim 10 ani o sa vedem un conflict armat Rusia-Turcia si vestul o sa asiste la spectacol asteptand si ei bucatica lor. Turcia e prea mare si prea puternica pentru zona in care se afla, in consecinta o vor imparti. in 3.

  • ”Unu”,nu-i musai nevoie sa ataci la persoana pt. a argumenta.De fapt nu-i deloc nevoie.

   Zic asta in calitate de agent Mossad,CIA si SVR in acelasi timp.

 • Aderarea Turciei la UE cred ca ar insemna un avort al proiectului pe care il presupune Uniunea Europeana, acela de a crea in final un al doilea super-stat european.

  Odata Turcia bagata in Europa, nu va insemna altceva decat un inepuizabil rezervor de populatie non-europeana care va fi exportata catre Europa, ingrosand randurile non-europenilor din Europa de vest, reprezentand inca o etapa in declinul civilizatiei omului alb sau chiar disparitia sa ca specie(fie prin asimilare sau lichidare).

  Turcii in primul rand nu sunt europeni, nu stiu de unde am mai scos-o si pe asta, sunt la fel de europeni pe cat de asiatici sunt rusii.

  Desigur turcii au influente europene care se manifesta la nivelul culturii, societatii, structurilor de gandire samd, tot asa cum rusii au influente asiatice care la fel se manifesta la nivelul culturii, societatii, structurilor de gandire, insa unii sunt asiatici, sau mai bine spus orientali, respectiv turcii iar ceilalti sunt europeni, respectiv rusii.

  Cea ce intalnesti la Istanbul sau Ankara pare mai apropiat de ce intalnesti la Bagdad sau Damasc decat ce intalnesti la Sofia sau Budapesta, tot asa cum Stambulul este mai apropiat de Islamabad decat de Frankfurt.

  In schimb ce intalnesti pe malul rusesc al Amur-ului este mai apropiat de ce intalnesti la niste mii de km distanta in europa de est, sau chiar vest, decat de cea ce intalnesti peste balta la chinezi.

  Dezvoltarea economico-militara a Turciei din ultimul timp este intradevar impresionanta, insa nu cred ca este un miracol economic, este mai degraba un parcurs in primul rand economic firesc al unei tari sub efectul globalizarii, un lucru foarte similar cu cea ce se intampla acum in China.

  Economia Turca este foarte vulnerabila, au o multime de tensiuni sociale, au un deficit comercial de aproape 100 miliarde de dolari, cam 70-80% din valoarea totala a exporturilor, presiuni inflationiste, o bula imobiliare in desfasurare.

  Per total, raportat la dimensiunea Turciei, economic nu stau cu mult mai fericit decat noi, Romania per capita are un PIB de 8.500-9.000$ pe cand Turcia undeva aproape de 11.000$.

  Dezvoltarea Turciei se datoreaza in foarte mare masura capitalurilor straine, care au gasit o zona cu potential in care au investit cea ce a condus la dezvoltare, insa un stat a carei economie se bazeaza pe capitaluri straine nustiu in ce masura poate accede la statutul de mare putere, eventual sa incerce anexarea unor zone in care aceleasi capitaluri straine care au dezvoltat Turcia sunt active, cum este cazul balcanilor, in cazul asta exista repercursiuni foarte dure, desigur dimensiunea Turciei si volumul resurselor financiare la care statul turc a ajuns sa aiba acces ii confera o anvergura diplomatica foarte importanta, insa decomandata – si nici pentru urmatorii 20-30 de ani – nu este sufiecienta pentru crearea unor imperii prin Orient sau Balcani, este foarte greu, sunt si altii prin cartier, desigur intr-un orizont de 50+ de ani..totul este posibil.

  • Omul alb nu e o specie, e o rasa. Iar civilizatia “omului alb” are nevoie de rezervoare de populatie pentru ca a dat chix la cel mai de baza lucru – autoconservare prin reproducere – si e dominata de materialism si egoism. Ura impotriva “coloratilor” si aroganta fata de non-europeni nu are cum sa inlocuiasca aceste carente grave. Oricum Turcia nu-i o tara “neagra”, ba chiar poate fi cu usurinta integrata civilizatiei mai sus numite.

   • Hmm,mai usor cu datul chixului.Rusia a luat-o catinel in sus cu reproducerea si la ei e cu dedicatie pt. rusi,nu pt. musulmani.S-a schimbat trendul.Europa poate inlocui maturatorul pe strada african cu un robotel.Probleme cu numarul de copii au cei care o dau in materialism si egoism excesiv,de acord.Cei mai de dreapta dpdv economic si social stau mai bine raportat la omologii lor de stanga.Selectie naturala se cheama.Europa a pierdut odata o treime din populatie.Rusia a pierdut odata jumatate din populatie.Nu-i sfarsitul lumii.E doar o chestiune de rezistat o generatie.

    Si da,civilizatia ”omului alb” e o chestie care se merita pastrata.De 3000 de ani e cel mai smecher lucru de pe planeta.Au si altii realizari remarcabile,dar uite ca cele mai faine sunt ale noastre,cu tot subiectivismul de rigoare.Rhodesia a inlocuit albii cu altceva si a devenit Zimbabwe.Satele sasesti din Ardeal si chiar cele romanesti s-au golit de sasi/romani si s-au umplut de tigani.Nu ai cultura fara oameni de un anume fel.Un sas/roman=/=un tigan dpdv economic,potential de dezvoltare etc…
    Poti sa verifici si facand un tur prin Marseille,Malmo,Detroit,New Orleans,Johanesburg etc…Nu-i nici o aroganta,e purul adevar,vizibil,palpabil si verificabil.Doar ca-i incorect politic,concept de care personal mi se falfaie.

     • Banc auzit de la un afrikaans autentic. Familia obisnuita intr-o tara subsahariana.Apa nu curge de decenii la robinet.Curentul electric a disparut de acum 5 ani.Gunoiul zace gramada in drum.Doamna gateste un terci,barbatul se odihneste 16 ore pe zi,cand nu doarme cele 8.Deodata,minune-o masina a salubritatii apare si ridica gunoiul.Becul incepe sa palpaie.Apa la robinet isi da drumul.
      Barbatul se ridica si striga-”Femeie,misca odata si adu maceta.S-au intors albii,trebuie sa merg la lupta”

    • Bre, hotaraste-te in ce o dai – in rasism sau in teocratie? Pentru ca daca o dai in rasism sa stii ca musulmanii pot fi, de fapt foarte multi sunt, albi. Si sa stii ca “albul” are o paleta foarte mare cand e vorba de tonuri de culoare ale pielii. “Albi-albi” cred ca vei gasi numai prin tinuturile nordice. Dar albi vei gasi foarte multi si in Siria si in Egipt si in Turcia. Unii poate ceva mai bronzati decat fratii lor care traiesc mai in nord. Oricum se face mult caz degeaba pe culoarea pielii.

     In privinta civilizatiei in prabusire a Vestului… da pe google un search – harta lumii dupa avorturi si harta lumii dupa gay rights – pentru o reprezentare grafica a motivului pentru care Europa are si va avea nevoie de rezervoare de populatie.

     Populatia Europei a picat odata cu 1/3 dar atunci nu era globalizare. Nu exista obsesia cu cresterea economica, cu profite uriase, cu banci, cu bugete, cu consumerism etc. Lucrurile erau mult mai simple.

     • O dau in fascism,ca sa scurtam lucrurile,ce simpatia mea pt. democratia elvetiana . 😀 Bre,poti sa-mi zici unde ai vazut inclinare spre teocratie si ura de rasa la mine.Daca am alergie la ceva e la cuvantul rasism.Insemna ce vrei tu in lumea moderna.Indeobste ca nu-ti place ceva la ala de-l acuzi,dar nu prea stii ce nu-ti place.Deci zi concret ce nu-ti place la moi.Nu ma lua cu ideologie.

      Sunt de acord cu tine ca e plin de homo,avorturi etc…Stiu asta.Dar mai stiu si ca distributia e inegala.In genere campioni la capitolele astea sunt rudele comunistilor de acum ceva vreme.Iubesc statul social(banii nemunciti).Au metamorfozat lupta de clasa(proletari contra burgheji) in lupta de clasa si de rasa.Esti mai de culoare,esti proletar,esti d’al lor,esti binevenit in Europa.
      Partidul laburist in Anglia a spus pe fata ca strategia lor era sa inunde insula de imigranti ne-europeni si sa termine odata pt. totdeauna cu conservatorii.Altii is mai discreti,dar nu prea tare.MirceaS poate sa caute reactia ziaristilor de stanga francezi(99%,sau pe acolo din ei) la vestea ca Merah era maghrebian si nu un nou Breivik.Dezamagire crunta.

      Zici de rezervorul demografic.Uiti ca omul sfinteste locul.Poti merge in orice sat fost sasesc si sa vezi daca-i adevarat sau nu.Ii aduci pe africani in Europa ca sa faca concret ce?Iti trebuie 20 de ani pt a forma un muncitor de inalta calificare,ceea ce se cere intr-o economie moderna.In timpul asta negraciul mananca,dar nu produce decat haos.Iti trebuie sa-i dai bani,iti trebuie sa tii un politai langa el,trebuie sa tii ridicate preturile la imobiliare pt. ca ”rezervorul” trebuie sa doarma undeva.Si cate si mai cate.Pt.un rezultat care,dupa 2 generatii de migratori,nu se realizeaza.Magrebianul nu devine inginer(nu discut o minoritate de oameni decenti).Devine traficant de droguri,asistat social sau cel mult vanzatorin magazin.Economic,cand tragi linia si aduni plus cu minus iti da naspa.Social iti da naspa.Zi-mi si mie gheseftul,ca sincer nu-l vad.
      Globalizari au mai fost.Coreea de sud sau Japonia,cu toata tendinta demografica similara Europei investesc in tehnologie.Economic,pt. a plati pensiile peste 30 de ani,trebuie sa maresti productivitatea,iar asta o faci prin tehnologie nu cu analfabeti.

      • 1. Am vorbit de rasism nu de ura de rasa. Sunt chestii nitel diferite. Un rasist face o constructie ideologica in jurul unor amanunte rasiale. Nu inseamna automat ca acea constructie cheama la ura de rasa. Depinde. Problema mea e ca amanuntele astea rasiale sunt destul de relative in afara situatiei simple alb-negru. Treaba se complica cu ten alb masliniu, bronzat etc.

       2.Nu pot sa zic ca nu-mi place ceva. Poate doar ca am impresia, poate e gresita, ca asociezi islamul cu non-europeanismul rasial.

       Stii unde am mai intalnit chestia asta discursiva? La sionistii care vor sa promoveze un rasism sau o extrema dreapta kosher in Europa. Adica aveti liber la rasism fata de “negrii mititei” (care chipurile sunt arabii/musulmanii) si raspanditi ideea ca Israelul este avanpostul lumii albe intr-o mare de negriciosi. Oricine a urmarit conflictul din Siria in filmuletele postate de cand a inceput poate baga mana in foc ca in Siria sunt albi. Si acelasi tip de oameni sunt si in Turcia. Albi, amestecati cu oameni cu ten mai inchis, cu oameni mai bronzati etc. Oricum abordarea rasista e destul de depasita.

       • Pai stai sa ma prezint.Shlomo Ben Kahalani,Lt.col,Sayeret Golani.Tine minte,in caz ca uit eu. 😀

        De ce Sayeret?Ca e sexy.De ce taman Golani si nu Nahal sau Tzahanim?Pai unde ai auzit strigatul ”Mai bine Nahal/decat activist…” ?

        E o chestie ce nu va fi depasita.Sentimentul si dorinta omului de a apartine unui trib.Ca e galeria lui Dinamo,Romania,Bgd. 2 VM sau crestinatatea,trib sa fie.
        Rasa e un trib ca oricare altul.

        Zici ca-i depasita.Mulatrii care au probleme la transplanturi din cauza de incompatibilitate se cheama ca nu au fost informati.Dr. Watson,un nene care a descoperit structura ADN(a luat si-un Nobel la faza asta) a zis ca nu.E drept s-au trezit politruci,pardon,activisti,sa zica ca se pricep ei mai bine.Si l-au demis.
        Bre,rasa nu-i decat o adaptare biologica la mediu.Dar cum mediile sunt diferite rezultatele nu pot fi egale.Ce spui tu si restul de zeci sau sute de milioane care repeta un slogan e doar atat.Un slogan.Iar faptulca suntem diferiti e BINE.

        Ai vorbit de rasism.Nu te pun sa-mi definesti termenul.Pana acum am aflat vreo 400(patru sute) de definitii.E hilar.Nu inseamna nimic ,cand fiecare intelege ce vrea.

        Islamul in forma promovata de sauditi cu banii europeni e una.E insa ceva strain.Exista in Europa pt. ca ”iubitorii de oameni” care nu fac copii au decis ca nu conteaza pe cine importa pe continent.Doar-doar le platesc lor pensiile si-i vor sterge la nas(nu se intampla,baietii au treaba sa dea foc la masini).Pe scurt,TOT ce nu e bastinas si nu e asimilabil economic si social(marea lor parte) nu are ce cauta.E o chestiune de bani si de securitate.

    • Civilizatia omului alb a ajuns la stadiul la care numai are nevoie de mari mase de oameni.

     Asta este efectul stilului de viata occidental asupra natalitatii, impus odata cu revolutiile industriale si mai ales de economiile postindustriale.

     Pentru Europa de Vest si America de Nord tinand cont de perspectivele efectelor tehnolgiei, mai ales automatizarii, asupra societatii-economiei, o crestere a natalitatii nu cred ca ar avea efecte tocmai benefice, nu ar rezulta decat o mare masa de habitanti cu care efectiv nu vei avea ce sa faci.

     Sa ne gandim numai care va fi efectul robotizarii mijloacelor de transport(auto, feroviar, aerian, naval), numai intr-o tara saraca si inapoiata asa cum este Romania cate sute de mii de oameni si-ar putea pierde locul de munca, iar robotizarea se va manifesta din ce in ce mai intens in mai toate sectoarele economice, de exemplu fabrica Dacia avea nevoie in anii 1990(folosind tehnologiile anilor 1970), de 25.000 oameni ca sa produca 100.000 masini anual, astazi are nevoie de 15.000 de oameni ca sa produca 350.000 masini anual, recent in Tanger au deschis o fabrica care are nevoie de 9.000 oameni pt a produce 400.000 masini, probabil in viitor vor avea nevoie de 6.000 oameni pt tot atatea masini, dupa care 4.000..2.000..800..300..100..50 samd.

     Secretul viitorului, sa spunem perioada post 2050-orizontul lui 2100, nu il va reprezenta in primul rand accesul la mari mase de oameni, ci accesul la populatii cu un nivel cat mai ridicat al pregatirii.

     Actualele joburi care presupun munca fizica, o activitate repetitiva intr-un lant de productie, dat cu matura, condusul unui vehicul vor disparea treptat-treptat, vor supravietuii numai meseriile cu un grad foarte ridicat de calificare sau cele care necesita un grad crescut de creativitae, cunostinte deosebite, asta intr-un termen de cateva generatii desigur, daca maine faci lucrul asta creezi o catastrofa sociala care poate duce la dezagregarea societatii.

     Acest tip de societate implica si pierderi, cum ar fi scaderea populatiei, imbatranirea si un grad de ratare sociala mai ridicat, efectiv pe unii nu o sa ii duca capul, ramane de vazut ce anume faci cu indivizii astia, ii omori, ii trimiti in Madagascar, sau incercri sa ascunzi problema sub pres, le dai un ajutor social si sa taca dracu din gura.

     Daca vei dori sa ai o societate cu o populatie in crestere, atunci trebe neaparat sa promulgi o Biblie Butleriana, altfel vei avea o polarizare in societate de speriat.

     Din pacate civilizatia europeana momentan sufera de un cancer, si anume un numar de populatii non europene care la fel ca o tumoare se extind.

     Ramane de vazut pe viitor la ce se va ajunge, fie se va solutiona foarte violent, cu un castigator de o parte sau de alta, fie se va ajunge la o corcire-asimilare(solutia cea mai fericita dar cea mai putin probabila), fie in civilizatiile europene vor convietuii morlocii non europeni cu eulii europeni, se vor mai ciondanii-ajunge la chestii nasoale dar asta e..sau daca se va reusi solutionarea problemei non europenilor din Europa, probabil odata cu sfarsitul globalizarii(la un moment dat se va sfarsi), probabil ca lumea va arata intr-o oarecare masura ca in romanele lui Asimov, pe de-o parte Pamantenii, multi, tineri si inapoiati, iar de cealalta parte Spatienii, foarte putini, traind foarte mult, supra-educati, societati supra-robotizate, tehnolocizate, superioare, rationaliste dar ajunse la un stadiu de degenerare.

     • Asa Junge Mann.Vaz ca te-am indoctrinat si pe tine cu robotii. 😀

      Sa vezi ce teza o sa tragem in fata lui Murgescu,daca ajungem la masterate sau doctorate.Ce Wallerstein,cine-i ala?

      Modelul sclavagist atenian e cel mai kinky.Tractoarele pe camp,noi bem un vin,facem un kumite sa ne tinem in forma,dezbatem intr-o agora online.Daca ajungem acolo o sa construim Parthenonul pe Marte.:D

     • 1. Romanii nu au un nivel de viata occidental si totusi numarul de copii pe cap de femeie furajata e la un nivel de parca am trai in motul Vestului. Suntem printre cei mai saraci in Europa dar nu suntem prolifici. Explicatiunea trebuie cautata la “cap”. Mai exact la tipul de politici si cultura care se impun, la lipsa reperelor religioase, la destramarea valorilor etc. Si aceasta e de fapt cauza si in Vest, numai ca acolo explicatia aluneca spre economic ca e mai usor de digerat si nu ridica probleme incomode sistemului.

      2. Bre, non-europenii nu sunt cancerul. Ei daca au forta de viata si sunt prolifici vor mosteni pamantul. Si sa vina o civilizatie atrofiata sau in curs de atrofiere (biologic vorbind) sa ii elimine nu merge. In plus, ei nu ne invadeaza bre. Chiar civilizatia asta “mareata” in goana dupa profit rapid si facil ii invita in sanul ei. Ca are nevoie de ei.

      Mihais si Victor, la analizat nu ne bate nimeni. Intrebarea esentiala e, tu cati puradei ai bre? 🙂 Asta va decide viitorul. Nu SF-urile cu tehnologii, roboti etc.

      • Bre,lasa-l pe Victor,ca-i fraged.Io ma antrenez intens pt. partea de inginerie-proiectare.Sper sa iasa ceva cam intr-un an.:D

     • “Civilizatia omului alb a ajuns la stadiul la care numai are nevoie de mari mase de oameni.”
      Victore, omul in varsta alb, trebuie sa fie si el pensionar. La actuala rata a natalitatii, cineva trebuie sa cotizeze la fondul de pensii al “omului alb”. Oare cine va cotiza?

       • Sau catre traieste in special pe ajutoare sociale, intrucat provine dintro tara aflata sub dictatura laica sau religioasa asa cum este cazul celor din lumea 3, stabiliti majoritar in Franta, Belgia, Olanda, U.K., Irlanda si tarile scandinave.Oamenii astia sunt doar niste lipitori nu factori de dezvoltare a economiei si comertului.

        • “Fara contributia imigrantilor la economia Italiei, chiar si povara datoriei publice devine greu de sustinut”, a declarat Napolitano marti dimineata, citat de La Repubblica.

         “Imigrantii reprezinta energia vitala de care Italia are nevoie, iar cine nu intelege acest fenomen si cat este de necesara contributia imigrantilor nu poate vedea realitatea”, a insistat seful statului italian.

         “Daca noi vrem ca nepotii si stranepotii imigrantilor italieni sa mentina legaturile cu Italia, nu le putem cere strainilor din Italia sa ignore propriile origini. Important este sa respecte limba, valorile nationale si datorile civice din Italia”, a subliniat Napolitano.
         http://www.business24.ro/international/italia/giorgio-napolitano-italia-nu-poate-depasi-problemele-economice-fara-contributia-imigrantilor-1502007
         NO COMMENT

         Este chiar asa de simplu sa fi rasist?

         • @all

          Apropos de rasism… cred ca subiectul trebuie incheiat.

          Nu am nimic cu nimeni, dar nu doresc sa iasa ceva urat pe aici.

          Daca m-ar interesa in exclusivitate traficul si numarul de comentarii, cum se poarta pe alte site-uri, as turna gaz pe foc.

          Aici insa, nu merge asa. Am lasat sa mearga discutiile, dar nu vad sa iasa ceva bun daca mai evolueaza in directia asta.

          Asa ca, stop joc.

          Urmatoarele comentarii, daca va fi cazul sa mai apara, vor fi sterse.

          Relaxati-va.

      • Solutia inteligenta este sistemul privat de pensie, mai exact pilonul 3 de pensie.Contribui la acest fond cu cat poti, cat timp muncesti, iar cand te pensionezi, beneficiezi de acesti bani.Eu nu vad o solutie in naturalizarea unor straini, mai ales de alta rasa si cultura, in propria tara, doar pentru a avea contribuabili la falimentarul sistem public de pensii.

       • Bingo.Si e mult mai corect asa.Iti iei pensie efectiv din banii tai.Actualii pensionari,desigur fara o vina a lor,au contribuit acum 20-30-40 de ani.Statul a luat banii atunci si a facut investitii ce-au ajuns la fier vechi sau,in ultimele 2 decenii pur si simplu i-a furat.Pensionarii de acum traiesc din ce contribuie actualii angajati,ACUM.
        Si in toate vremurile copiii au sustinut parintii(apropos,asta am apreciat la turci,cultul familiei,cum era la noi inainte de comunism).E normal sa le dau bani alor mei.Dar nu-i normal sa-i dau bani unui om care a educat o lepra betiva sau nu a facut copii din lene.

       • Sorine, tu nu intelegi ca contributia la fondul de pensii este o problema importanta, dar si mai importanta este ca la actuala rata de natalitate, nu va mai avea cine sa lucreze daca nu vin strainii? Aici nu este vorba despre musulmani, este vorba de imigranti.

  • Subscriu total.Din aceste motive, Germania si Franta nu vor ca Turcia sa adere la U.E.Marea majoritate a etnicilor turci(sunt si exceptii) aflati in Germania, nu au fost integrati.

   • Da Sorine, nu au fost integrati. Etnici turci, joaca in Bundesliga, la echipe de top, Mesut Özil si İlkay Gündoğan joaca in nationala germana. Cem Özdemir, este unul din liderii Partidului Verzilor. Turcii din Germania participa activ la viata politica germana, participand la alegeri chiar pe post de candidati.
    Pentru tine, depinde ce inseamna “integrare”. Bineinteles ca nu sau “integrat” in asimilare.

    • In Germania sunt mult mai multi turci integrati decat cei enumerati de tine insa sunt si mai multi turci care traiesc mental si cultural asa cum traiau in tara mama.Asta o spune autoritatile germane care au recunoscut ca nu au reusit sa ii integreze pe marea majoritate a celor stabiliti aici, insa Germania persevereaza, nu se da batuta, si depune un efort si mai mare pentru ai integra.Tot germanii afirma ca in actualul contest economic din Turcia, multi turci revin in tara mama, fiind mai mare trendul celor care revin decat celor care se stabilesc in Germania.Din punctul meu de vedere este o reactie normala.
     Integrat inseamna o persoana care impartaseste aceleasi valori morale, culturale si sociale cu majoritatea, sigur, pastrandu-si convingerile religioase si datinile daca acestea nu contravin moral si social celor promovate de tara de adoptie.Asimilat inseamna o persoana care a renuntat total la convingerile religioase, la traditiile si obiceiurile din tara mama, inclusiv la comunicarea in limba materna.

     • “sunt si mai multi turci care traiesc mental si cultural asa cum traiau in tara mama”
      Parafrazand vechea vorba romaneasca, cu “capra vecinului”, si te intreb, romanii din occident, nu traiesc “mental si cultural asa cum traiau in tara mama”?
      Afirmi ca “Integrat inseamna o persoana care impartaseste aceleasi valori morale, culturale si sociale cu majoritatea, sigur, pastrandu-si convingerile religioase si datinile daca acestea nu contravin moral si social celor promovate de tara de adoptie.”, dar in acelasi timp afirmi ca ” sunt si mai multi turci care traiesc mental si cultural asa cum traiau in tara mama”. Te cam contrazici singur. Lumineaza-ma si arata-mi, din punct de vedere mental si cultural al turcului, ce contravine legislatiei germane, sau valorilor germane?
      Definitia termenului “asimila” este corecta, dar asimilarea acestui cuvant cu “integrare” este una generala … mai ales cand este vorba de turci.

 • Este acum Turcia cu adevarat un stat laic?Eu zic ca nu.
  ,,Un scriitor turc de origine armeană, condamnat la un an de închisoare pentru jignirea profetului Mohamed

  Autor: Paul Ciocoiu

  Scriitorul turc de origine armeană Sevan Nisanyan a fost condamnat miercuri de un tribunal din Istanbul la un an şi 45 de zile de închisoare pentru insultarea profetului Mahomed, relatează agenţia turcă de presă Anadolu.

  Tribunalul a stabilit că scriitorul – care nu a fost prezent la audiere – se face vinovat de “insultă la adresa valorilor religioase ale unei părţi a populaţiei” turce, în mare majoritate musulmană.

  Instanţa a respins totodată posibilitatea unei condamnări cu suspendare, pe motiv că acuzatul are deja cazier judiciar. Decizia poate fi însă atacată în apel.

  Sevan Nisanyan, în vârstă de 57 de ani, a fost dat în judecată pentru o serie de remarci publicate în septembrie 2012 pe blogul său, în legătură cu lupta împotriva incitării la ură.

  “A lua în derâdere un conducător arab care, acum câteva sute de ani, a pretins că se află în contact cu divinitatea şi a obţinut din aceasta profituri politice, economice şi sexuale nu constituie o incitare la ură, este un test elementar a ceea ce se numeşte libertatea de exprimare”, a scris Nisanyan, citat de AFP.

  Aceste afirmaţii i-au atras urmăriri în mai multe tribunale din Turcia.

  Condamnarea sa are loc la câteva săptămâni după cea a celebrului pianist turc Fazil Say, la 10 luni de închisoare cu suspendare, pentru insultarea islamului prin publicarea unor tirade provocatoare împotriva musulmanilor, pe reţeaua Twitter, amintește și Agerpres. Acest verdict, care a stârnit indignarea militanţilor pentru libertatea de exprimare, a fost invalidat în apel, la sfârşitul lui aprilie, şi artistul urmează să fie rejudecat.

  În reacţia la condamnarea sa de astăzi, Sevan Nisanyan a acuzat tribunalul că a acţionat la ordinul guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan.

  “Deschiderea în acelaşi timp a unei serii de procese şi încheierea lor rapidă arată că s-a produs o schimbare de politică. Şi sunt convins că la originea ei se află guvernul”, a declarat scriitorul pentru cotidianul liberal Radikal.”

  Sursa:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-scriitor-turc-de-origine-armeana-condamnat-la-un-an-de-inchisoare-pentru-jignirea-prof-1038660.html

  Merita o tara cu o asemenea mentalitate sa fie membra U.E.?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: