Prezent la ceremonia de inaugurare a unei noi facilități a concernului turcesc de apărare Aselsan la Anakara, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit despre dezvoltarea industriei naționale de profil militar.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

“We have already said we are in the space league!”

Erdogan a început prin a vorbi despre succesele Turciei în domeniul spațial, informând că țara sa a completat cu succes lansările de test pentru sateliți și a ajuns în spațiu de patru ori utilizând capabilități inginerești indigene.

“I want to say that we have illuminated the darkness of space once again thanks to our national technology. We have successfully completed our national satellite launch tests. In these tests, we have reached space four times.”

În luna August, președintele Erdogan a anunțat că Turcia va demara primele teste ale tehnologiei motorului rachetă cu combustibil lichid. Cu ceva timp în urmă, tot anul acesta, Erdogan promitea lansarea unui program național spațial în 2020 care va permite Turciei să se alăture unor țări precum China, Statele Unite ale Americii, India și Rusia, aflate pe prima treaptă a dezvoltării în domeniu.

Self-sufficient and helping others

Erdogan a dat asigurări că industria de apărare locală va fi susținută și ajutată să se dezvolte.

“We cannot tolerate the procurement of (defense) products from abroad that we can produce ourselves. We will continue to provide all kinds of support to the defense industry.”

Președintele Turciei a continuat, spunând că în ciuda obstacolelor create de către furnizorii globali, țara sa a devenit mai puternică decât înainte pentru că s-a bazat pe propriile puteri.

Și încă ceva, nota subsemnatului, Erdogan a dat-o tare zicând că țara sa nu este doar self-suficientă (vă place romgleza, da?), dar și își ajută aliații. Binee booss! 🙂

Revenind.

“We are among the only 10 countries who can design, build and maintain their own warship.”

Turcia poate desfășura relaxată operații antiteroriste între granișe sau la export, precum și operații de menținere a păcii – a zis Erdogan. Bine, n-a zis chiar așa… A zis ceva de genul: “Turkey can comfortably conduct counterterrorism operations within its borders as well as peace operations beyond borders.”

Bine, n-a zis chiar așa… Pentru că a zis în limba turcă.

Și a mai zis că Turcia se situează în topul primelor trei țări din lume când vine vorba de făcut drone, drone de luptă și drone tactice.

Local high tech-drone cameras, engines

Erdogan a adăugat că embargoul guvernului canadian împotriva Turciei, pentru sprijinul acordat Azerbaidjanului… a dus la producția unor componente de către industria locală, cum ar fi sisteme optice și motoare.

Iulian Iamandi