A venit si momentul Centrului de Creatie Tehnica pentru Tineret (inventeaza.ro), reprezentat in Piata  Victoriei, de vineri pana duminica de Ionut Cotoi, presedintele acestuia, organizatie nonguvernamentala colaboratoare de frunte a ARCAsilor.

Nu stiu cate persoane cunosc acest centru si activitatea sa, dar mai multe informatii si detalii pot gasi la aceasta adresa: http://inventeaza.ro/, asa ca, nu are rost sa detaliem ceea ce exista si se stie deja.

Ca o introducere specific urmatoarele punctual.:

1. in Romania comunista exista o industrie bine pusa la punct ce se ocupa de aparatura optica, de calcul, cibernetica-robotica, ce a avut rezultate meritorii (la capitolul calculatoare se avansase asa de mult incat Romania nu a fost primita in asocierea tarilor din CAER-comuniste, „Sistemul unitar de masini electronice de calcul –  SUMEC”, fiind boicotat pe piata de profil comunista, fapt care nu ne-a deranjat prea mult la acea vreme)

2. la capitolul roboti industriali, in 1982 am reusit sa fim a cincea tara producatoare de echipamente robotizate in serie si nu doar experimentali. Subliniez faptul ca ma simteam ca in Star Wars si eram foarte mandru la un EREN sau TIB, nu mai stiu cand i-am vazut functionand, chiar daca luau piese si le mutau de colo-colo.

3. fabricile Microelectronica, IEMI, Electronica Industriala, ICE Felix plus altele scoteau pe banda rulanta echipamente industriale civile si militare de nivel tehnologic echivalent vest chiar cu o fiabilitate multumitoare, atata timp cat se tot cereau la export.

Cercetarea exista si chiar isi facea treaba.

La ora actuala ICE Felix este mai mult o valoare imobiliara, I.E.I. si-a limitat productia la ceva echipamente simplisime cu diverse aplicatii si militare, si cam atat.

Cercetarea este aproape inexistenta.

Ei bine, intr-un peisaj atat de gris-petrol nelampant al pietei romane de profil, Centrul citat, subiectul nostru de azi, ca orice initiativa particulara, functioneaza, se intretine si… produce.

Da, produce idei, cercetare si aparatura insa nu doar pe hartie.

Din informatiile noastre, surse directe Resboiu, am aflat ca firme de renume si unele chiar bugetare, s-au interesat de ARCA si colaboratorii sai, ceea ce denota faptul ca, trecand peste atmosfera de luat peste picior aparuta in ceva parte a media si internet, specialistii adevarati vad aceste produse si chiar sunt interesati de ele.

Ionut Cotoi a avut rabdarea sa-mi raspunda la multe intrebari si sa-mi povesteasca despre activitatea dansilor si mi-a confirmat ceea ce am inteles usor-usor din discutiile cu ceilalti ARCAsi: toate misiunile anterioare au fost suport de testare sisteme, inventeaza.ro intrand in aceasta colaborare nu numai pentru a-si testa ideile cat si pentru posibilitatea de a le comercializa ulterior.

Din discutiile avute cu dl. Presedinte am extras urmatoarele:

In colaborarea cu ARCA realizarile, ce speram a fi exemplare, vor fi urmatoarele:

  1. sistemul electronic de ghidaj si de stabilizare a atitudinii rachetei.
  2. telemetria
  3. software-ul de bord si de control la sol

Initial ARCA a folosit pentru avionica si telemetrie sisteme de provenienta import, dar dupa cum se cunoaste, in misiunile anterioare au avut oaresce probleme, de exemplu, la lansarea din 01.10.2010, dupa startul rachetei Helen, comandat la 14,000 m telemetria a plecat la plimbare pe alte directii si si-a revenit abia in coborare,  dar din cate stim nu in totalitate intrucat racheta nu a mai putut fi recuperata ulterior.

Probabil si acesta este un motiv pentru care a fost cooptat Centrul de Creatie Tehnica.

Produsele prezentate vor contine componente existente in piata, aplicandu-se solutii tehnice si mai clasice si mai inovatoare, inchegate in “laboratoarele” proprii.

Software-ul de bord si de sol este original, de conceptie C.C.T.T.

Din cate mi s-a spus, o parte din sisteme sunt deja construite si se concentreaza puternic pe aceste produse intrucat in maxim 2 luni se doreste sa se puna in opera, probabil  printr-o lansare.

Si, din pacate, preferatul meu, robotelul lunatic va mai astepta pentru ca, mi s-a specificat expres, „Intai sa zburam si om vedea!”

Mai multe detalii vom furniza cu ajutorul unor discutii ulterioare ce le vor purta cu membrii Centrului.

Vom mai povesti si in articolul 4, asa ca uitati-va dupa el.

– nemotoujours –