Flota activă de 22 elicoptere Aerospatiale Gazelle AH1 a British Army se apropie de pensionare, așa că britanicii au demarat activitățile inițiale care țin de procesul de înlocuire a acestora.

SA-341B Gazelle AH1

SA-341B Gazelle AH1

“We do have plans to replace the Gazelle. It hinges on operational outputs so the customer gets the same or better product. I think we can probably do better than we do today.”

A declarat Aird Cdre Al Smith de la Joint Helicopter Command. Vorbind la conferința Defence IQ International Military Helicopter desfășurată la Londra, Smith a refuzat să dezvăluie platforma luată în considerare pentru înlocuirea elicopterelor Gazelle sau orizontul de timp avut în vedere.

Totuși, există șanse mari ca procesul să fie accelerat dacă până în anul 2025 avut  în vedere, costurile de întreținere ar crește datorită rezervei mici de piese de schimb.

Gazelle

Gazelle

Utilizat de către Army Air Corps în misiuni de recunoaștere și legătură pe câmpul de luptă, Gazelle este operat de către echipaje cu un grad foarte înalt de pregătire care pot zbura cu acest tip de elicopter în condiții meteo nefavorabile.

Smith a atras atenția:

“How much longer do we want to rely [on those crews]… and at what point do we want technology to reduce that workload?”

Cele douăzeci și două de elicoptere Gazelle ar putea fi înlocuite cu o platformă mai performantă, dar în număr mai mic însă cu capabilități superioare acestui tip.

“Looking at the number of Gazelles, we think we can deliver a customer product with significantly fewer than we have today.”

A precizat Al Smith.

Un alt proces de achiziție a început deja, legat de flota de elicoptere CH-47 Chinook a Royar Air Force, așteptându-se apariția versiunii îmbunătățite Chinook Block II în 2023.

Suplimentar, orice viitoare achiziție de elicoptere Chinook ar putea include și varianta MH-47G destinată forțelor pentru operații speciale – a confirmat Smith.

*

Lakota?

Sau alt tip? Care ar putea fi acela?

 

Iulian Iamandi