HMS Vigilant

HMS Vigilant

Englezii au dat iar cu submarinul în bară! Am mai scris o dată titlul, pentru propria distracţie. Râd, evident. Nu, nu este acelaşi submarin cu care englezii au ghinion. Acum, s-a luat prin simpatie şi la altul.

Ministerul Apărării a confirmat că HMS Vigilant, un submarin cu propulsie nucleară, capabil să transporte şi lanseze rachete cu capete nucleare, a fost scos din funcţiune în drum spre casă, către Faslane, spre baza navalaă Clyde, după ce acesta a lansat cu succes în cadrul unui test, o rachetă Trident în Oceanul Atlantic, de pe lângă coasta Floridei, în luna Octombrie fix pe 23.

Submarinul a făcut babord-împrejur şi s-a întors în baza navală americană de la Kings Bay, în Georgia, pe lângă Florida, unde avariile vor fi analizate şi reparate. Aceasta este baza flotei de submarine americane care operează rachete Trident.

Unul dintre membrii echipajului de pe Vigilant a comis-o postându-şi năduful pe Twitter. Meseriaşul a anunţat că va rămâne blocat în S.U.A. de Crăciun. Simpatic, gură mare ăsta. Ar merita tras pe sub apă până în Anglia.

HMS Vigilant trebuia să se întoarcă în Scoţia pentru a reîncepe patrulele prin ocean, după ce a stat la intinerit timp de trei ani într-un şantier naval. Contra cost: 300 de milioane de lire sterline.

Ministerul Apărării n-a zis mare lucru despre necaz, dat fiind faptul că operaţiile cu submarinele purtătoare de Trident se supun celui mai mare nivel de securitate. Ministerul niciodată nu comunică unde se află submarinele, sau dacă acestea au la bord arme nucleare.

“While returning to the UK after the successful firing of an unarmed Trident II D5 missile, HMS Vigilant suffered a defect to her rudder,” “This is not nuclear-related and the crew and boat have safely returned to port where the defect is being assessed.”

A declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

O sursă a declarat pentru Sunday Herald că avariile au survenit în urma ciocnirii cu “debris at sea”. Parcă sună mai bine în limba lor… În fine, ministerul nu a confirmat.

“There is no evidence that there was a collision at sea,”

A mai spus purtătorul de cuvânt.

HMS Vigilant este unul dintre cele patru submarine ale clasei Vanguard, echipate cu rachete Trident. Unul dintre aceste submarine se află în permanenţă în larg, patrulâng ca şi parte a politicii “continuous at-sea detterence”.

Conform Royal Navy, în perioada cât a stat în şantierul naval, Vigilant a avut parte de peste 200 de modernizări semnificative.

Daaaar, Vigilant n-a fost singurul submarin purtător de rachete Trident, care a dat-o în bară. HMS Vanguard, în Februarie 2009, şi-a combinat vopseaua cu cea a submarinului nuclear francez Le Triomphant. Ambele au fost nevoite să se întoarcă acăsică, desigur, pentru reparaţii.

Sursa: The Herald