Geopolitica

Endex, Endex, Endex

Încă mă aștept ca într-o bună sau rea zi, Vladimir Putin să comunice Endex și războiul ruso-ucrainean să se transforme.

Da, încă nu cred că este atât de incapabilă armata Rusiei.

Ucraina vs Rusia

Ucraina vs Rusia

Încă mă gândesc că războiul ruso-ucrainean este în faza de măcinare a armatei Ucrainei, care după ce va fi slăbită de uzura frontului va avea de înfruntat tot ce poate da mai bun Moscova.

Și mă gândesc așa, pentru că până acum nu am văzut decât o armată rusească la nivelul armatei sovietice a anului 1989 cu modernizări pe ici-colo, modernizări insuficiente și prost utilizate tactic și strategic.

Din ce îmi amintesc, finlandezii s-au păcălit la rândul lor într-o fază a Războiului de Iarnă când s-au bucurat de pierderile masive pe care le produceau Armatei Roșii și s-au păcălit singuri considerând că vor putea rezista dacă țările prietene, sau pur și simplu situate într-o poziție anti-Moscovei comuniste, le-ar fi trimis ajutor constant cu tehnică și muniții, iar rândurile armatei finlandeze ar fi fost suplinite de voluntari străini.

Mai sunt șanse ca Rusia să ne surprindă și să învingă?

Iulian Iamandi

4 Comments

  • ucrainenii pot aduna suficienti oamenii nu ca finlandezii si vor primi armament si munitie din europa pana isi termina putin si al 21-lea mandat de presedinte

  • Acum depinde ce intelegi printr-o “victorie” a Rusiei. Daca este vorba de ocuparea si anexarea intregii Ucraine atunci raspunsul ar fi nu, rusii au pierdut. Insa Rusia va ramane in mod sigur cu ceva in urma razboiului si nu cred ca va fi doar Donbasul si Dontesk-ul. Un obiectiv care ar putea fi realizabil pentru ei ar fi ocuparea litoralului ucrainean.La capitolul obiective “geopolitice” ar fi mai mult de discutat. Ucraina este clar ca nu se va integra in Nato si, dupa parerea mea nici in UE in viitorul previzibil(vorbim de un orizont de timp de minim 15-20 de ani, timp in care se pot intimpla multe). Din punctul asta de vedere Rusia a castigat pentru ca unul din obiective era impiedicarea Ucrainei sa se apropie militar (si nu numai) de occident.Ramane de vazut si cat de “imun” va ramane occidentul (in special Germania) la “tentatiile” economice rusesti odata terminata faza “acuta” a razboiului. Rusia in mod clar va incerca sa ofere materii prime la pret de dumping unor tari pentru a le face sa renunte la o parte din sanctiuni.Un alt factor de luat in seama ar fi o eventuala victorie a lui Le Pen in Franta.Un asemenea eveniment ar fi un adevarat tsunami geo-politic in Europa so ar putea schimba mult soarta razboiului ucrainean.

  • A observat cineva că in mai toate clipurile , soldații Ucrainei apar bine dotați,curati, apretați , isteți ,veseli si neobosiți după care ne anunță că nu știu câte sate au fost făcute zob de ruși.
    Cel puțin la tv rușii par depășiți. Chiar să nu fi stiut Svr,Gru,Fsb că ucrainienii nu ii doresc si sunt si foarte bine pregătiți?
    Sincer, pare un scenariu de film prost, cu o prințesa neprihănită ,un Făt-Frumos senil si un Zmeu mare si prost.
    Si ca varza sa fie completă urmașii cazacilor mari amatori de pogroame in trecut sunt condusi de un micuț dar neobosit evreu. Karma…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: