Emiratele Arabe Unite au semnat cu Statele Unite ale Americii un contract pentru achiziția a cincizeci de avioane de luptă tip F-35 și a optisprezece drone capabile să execute misiuni de atac.

F-35A

F-35A

Deși Emiratele Arabe Unite (EAU) și SUA au lucrat pentru semnarea contractului înainte ca noul președinte al Americii, Joe Biden, să preia oficial funcția, acesta a declarat că va reexamina înțelegerile.

EAU este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în Orientul Mijlociu și și-a manifestat de mult timp interesul în ceea ce privește cumpărarea de avioane F-35 fabricate de către Lockheed Martin, promițându-i-se în luna August a anului trecut o șansă la semnarea contractului după normalizarea relațiilor cu Israelul.

Una dintre sursele care au furnizat informații legate de semnarea contractului a declarat că acesta a fost semnat cu doar o oră înainte ca Biden să preia oficial funcția de președinte al SUA.

Avioanele F-35 prevăzute în contract constituie majoritatea valorii de 23 de miliarde de dolari care vor fi împărțiți între General Atomics, Lockheed Martin Corp și Raytheon Technologies Corp.

Emiratele Arabe Unite au mai semnat și un contract separat pentru achiziția a optisprezece drone, acesta reprezentând cea de-a doua vânzare mare de drone americane către o singură țară.

Data finală a livrării pentru avioanele F-35 către Emiratele Arabe Unite nu a putut fi confirmată, dar propunerea inițială prevedea anul 2027.

Iulian Iamandi