JAS 39 Gripen C

JAS 39 Gripen C

Comitetul pentru Aparare din cadrul Parlamentului Elvetiei a votat suspendarea achizitiei a 22 avioane Saab Gripen, cerand Guvernului mai multe informatii.

“We are putting the Gripen deal on hold until some important questions are answered and the definitive agreement is available,”

Beat Flach, membru al partidului Green Liberal dar si al Comitetului pentru Aparare, a anuntat faptul pe contul personal de Twitter.

Confirmarea oficiala a venit din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii, care insa a refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

Elvetia planuia sa cheltuie 3.1 miliarde de franci elvetieni – 3.3 miliarde de dolari – pe avioanele produse de Saab, pentru a inlocui batranele F-5 Tiger.

Votul de astazi este a doua amanare din partea Parlamentului, dupa ce camera superioara nu a aprobat finantarea.

Achizitia avioanelor suedeze este controversata, datorita faptului ca implica unele reduceri de cheltuieli in alte domenii iar bugetul echilibrat este specificat in constitutia Elvetiei. De asemenea, achitizia ar putea sa fie decisa printr-un referendum national.

Dincolo de aceste aspecte, European Aeronautic Defence ans Space Co. a transmis o scrisoare Parlamentului, prin care ofera Elvetiei avioane Eurofighter pentru 1.5 miliarde de franci – anunta Blick, fara sa precizeze sursa informatiei.

Aceasta propunere vine dupa cea a francezilor, din Ianuarie, cand Dassault Aviation a facut o oferta asemanatoare cu avioane Rafale – conform publicatiei Sonntagszeitung.

Sursa: Bloomberg