Livrarile primelor avioane de lupta Gripen E/F, fabricate de suedezii de la SAAB si selectate de catre Elvetia la sfarsitul anului trecut, vor incepe in 2018 si vor continua, in ritm de un avion pe luna, pana in 2020. Asta inseamna o intarziere de doi ani fata de planificarea initiala a livrarilor.
Consiliul Federal a hotarat amanarea cu doi ani a livrarilor pentru Gripen NG, urmand sa foloseasca perioada suplimentara de timp pentru finantarea achizitiei printr-un fond, fara a renunta insa la programul de reduceri bugetare. Evident, si aceasta hotarare va trebui supusa deciziei cetateanului de rand, printr-un referendum. Principalul motiv al amanarii livrarilor il constituie coordonarea receptionarii avioanelor cu Suedia, tara producatoare; suedezii au identificat necesitatea achizitionarii a 60-80 de Gripen de noua generatie, dar nu mai devreme de 2018.
Astfel, elvetienii vor elimina necesitatea alocarii de fonduri pentru achizitie inca din 2014 si vor elimina, de asemenea si necesitatea cresterii bugetului apararii. In locul celor 5 miliarde de franci elvetieni, preconizati de Parlament, bugetul apararii va ajunge la 4.7 miliarde. Aproximativ 300 milioane vor fi varsate anual, incepand din 2014, intr-un fond destinat finantarii achizitiei de Gripen.
Pretul achizitiei a fost fixat la o valoare de 3.1 miliarde si se refera la propunerea producatorului suedez, fiind valabil pana in aprile. Ministrul Ueli Maurer a afirmat ca este exclus ca valoarea contractului sa creasca, mentionand totusi ca respectivul contract include si o clauza referitoare la inflatie. De asemenea Maurer a precizat ca nu sunt asteptate nici un fel de probleme tehnice sau de risc financiar.
Cele 3.1 miliarde acopera si costurile de dezvoltare ale noii generatii de Gripen, Elvetia si Suedia urmand sa plateasca acelasi pret pe exemplar. Cel putin teoretic, elvetienii ar putea avea in teste noul JAS-39 Gripen E/F inca de luna viitoare. In decembrie e asteptata o decizie a Parlamentului Suediei referitoare la achizita noii generatii Gripen, urmand ca in 2013 si elvetienii sa dea verdictul final, in urma unui referendum.
Sursa:
24heure
Pentru Elvetia este simplu ei au 32 de avioane de lupta de generatia a 4-a F/A 18 C/D cu elemente de generatia 4.5 asa ca nu se inghesuie sa cumpere foarte repedea Gripen NG.
Cu alte cuvinte nu vor sa fie clientul cobai ci vor sa imparta riscurile de dezvoltare cu Suedia care cumpara si ea in acceasi perioada Gripen E/F (NG).
In acest moment Romania are 2 optiuni daca vrea Gripen, fie leasing al variantei C/D la fel ca si Cehia si Ungaria fie cumpararea unei variante noi de Gripen C/D care sa fie upgradabila cu majoritatea elementelor specifice NG-ului.
Personal as prefera un contract direct pentru NG si inainte da asta leasing de varianta C/D.
Elvetienii mai iau in calcul si actualul contest economic international asa ca vor sa consume cat mai putin din lichiditatile financiare.