Aviaţie

Elvetia: Gripen mai ieftin??!

Gripen, pe drapel

Urmand exemplul concernului Eurofighter care e decis sa-i faca pe indieni sa se razgandeasca, nici suedezii de la SAAB nu au ramas nepasatori in fata ofensivei Dassault.

Desi este vorba de o alta competitie,  cea din Tara Cantoanelor, francezii par hotarati sa-si dea (intr-un sfarsit) jucaria de-i zic ei “omirol” la export.  Nu mai e un secret ca oamenii Unchiului Sarko au pierdut in noiembrie anul trecut competitia pentru inlocuirea venerabilelor F-5E Tiger II elvetiene. Castigatorii contractului pentru 22 de aeronave multirol au fost suedezii de la SAAB care au oferit 22 de JAS-39 E/F contra sumei de 3.1 miliarde de franci (echivalentul a 2.6 miliarde de euro) oferta lor fiind considerata ca avand cel mai bun raport calitate pret.

Ca raspuns, Dassault a trimis Comisiei de Aparare a Parlamentului Elvetian o scrisoare in care prezenta o contraoferta: 18 Rafale la un pret total de 2.7 miliare de franci.

Pana la sfarsitul acestei luni Parlamentul ar trebui sa aprobe in mod oficial afacerea cu SAAB, urmand ca legiuitorii sa aprobe contractul pana la sfarsitul anului. Ca raspuns la contraoferta Dassault, pentru a putea sa-si asigure vanzarea celor 22 de E/F-uri SAAB a decis sa modifice pretul .

Conform lui Andres Carp, directorul Saab Elvetia, citat de cotidianul Tages-Anzeiger, pretul va fi mai mic de 3.1 miliarde de franci. Unele surse citate de respectivul cotidian sugereaza ca valoare contractului ar putea fi cuprinsa intre 2.5 si 2.8 miliarde de franci. Reprezentatii SAAB subliniaza faptul ca contractul ar fi semnat intre cele doua guverne, Guvernul Suedez urmand sa actioneze ca garant in eventualitatea unor dificultati in livrarea aeronavelor.

Sursa:
expatica

7 Comments

  • Competitia este foarte buna, inclusiv in vanzari(pentru cumparatori).Daca Rafale si Gripen nu ar reusi sa isi vanda produsul, atunci pa Rafale, pa Gripen NG.

  • eu cred ca daca voiau Rafale puteau sa il ia chiar si la un pret putin mai mare, Elvetia e cea mai bogata tara din lume pana la urma.

    elvetienii insa sunt o specie aparte, o natie care tine la mandria si independenta ei, inclusiv sau mai ales militara. ei nu vor sa fie tratati de sus de altcineva… le place sa fie pe picioarele lor si nu se vad ca o colonie, nici franceza, nici germana.

    asa ca vor lua Gripen – Suedia ii va trata ca pe niste egali – asta e mai important pentru ei decat banii, desi sunt oameni rationali, vor negocia si nu vor da o centima in plus.

    si vor negocia sa fie co-fabricate in Elvetia, la RUAG.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: