Elicopterul H145 cu rotor în 5 pale produs de Airbus Helicopters a fost certificat de Agenția pentru Siguranță în Aviație a UE (EASA), etapă care permite livrarea aparatului către clienți spre finalul verii 2020. Certificarea acoperă întreaga gamă de capabilități, inclusiv single-pilot, zborul instrumental (IFR – Instrument Flight Rules) și operațiuni cu un singur motor (Cat. A/ VTOL), precum și ochelari de vedere pe timp de noapte.

Airbus H145 - copyright Anthony-Pecchi

Airbus H145 – copyright Anthony-Pecchi

“Noul nostru elicopter H145 cu rotor în 5 pale este o excelentă confirmare a eforturilor noastre continue de a îmbunătăți produsele și de a inova pentru a răspunde cerințelor clienților noștri”, a spus Bruno Even, CEO Airbus Helicopters. “Acest elicopter combină trăsături cu valoare adăugată cu robustețea și fiabilitatea unui elicopter testat, devenit bestseller, ceea ce îl face foarte competitiv pe piața elicopterelor ușoare bimotor.”

Noua versiune H145, care este cel mai vândut elicopter Airbus din familia aparatelor ușoare bimotoare, a fost dezvăluită la Heli-Expo 2019 în Atlanta, GA, ocazie cu care a primit comenzi de la clienți din aproape toate segmentele pieței. Înainte de testarea cu succes la mare altitudine, din America de Sud, unde elicopterul a zburat peste Aconcagua, cel mai înalt masiv din emisfera sudică, noul H145 a trecut mai multe teste cum ar fi cel din Spania, de zbor la altitudine medie, și din Finlanda, în condiții de temperaturi scăzute.

Noua variantă a familiei de elicoptere multirol H145 adaugă un rotor inovativ în 5 pale, ceea ce crește sarcina utilă cu 150 kg. Designul simplu al rotorului principal, nearticulat, simplifică operațiunile de mentenanță, îmbunătățind în același timp operabilitatea și fiabilitatea H145, la fel ca și confortul pasagerilor și al echipajului. Anul acesta, elicopterul urmează să fie certificat de Administrația Federală a Aviației, iar certificarea versiunii militare H145M cu rotor în 5 pale va avea loc în 2021.

H145 are 2 motoare Safran Arriel 2E și este echipat cu control automat digital al motoarelor (FADEC) și o avionică digitală Helionix. Elicopterul include un pilot automat in 4 axe performant, ceea ce mărește siguranța zborului și reduce încărcarea piloților. Nivelul redus de zgomot face din H145 cel mai silențios elicopter din clasa lui.