Elicoptere ruseşti în valoare de 490 milioane de dolari, acesta-i târgul pe cale să-l facă Ungaria cu o Rusie tot mai sovietică. Ungaria, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice.
În timp ce alte ţări membre NATO se zbat să atingă un nivel cât mai înalt de compatibilitate cu sisteme occidentale, Ungaria îşi cumpără elicoptere ruseşti de aproape jumătate de miliard de dolari.
Acest fapt împarte alianţa în trei: puterile politico-militaro-economice făcătoare de alianţă în contra pericolului comunist, ţările ex-comuniste care îşi doresc să se ţină departe de noua Rusie agresivă, cărora li se adaugă surpriza emisiunii: interesele Ungariei au comonalitate cu cele ale Rusiei.
Vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al Russia’s Center for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) a anunţat:
“In February, Hungarian Prime Minister Viktor Orban plans to hold talks with Russian President Vladimir Putin, during which they will discuss the delivery of up to 30 Russian helicopters to the Hungarian Air Force.”
Purtătorul de cuvânt al CAWAT a precizat că valoarea potenţialului contract a fost estimată la 142 miliarde de forinţi maghiari, adică aproximativ 490 milioane de dolari.
Acelaşi reprezentant rus a adăugat că în viitor contractul dintre cele două ţări ar putea fi extins, având în vedere planurile Ungariei de a înlocui bătrânele elicoptere Mi-8/Mi-17, dintre care unele sunt operate încă din anul 1969.
Forţele Aeriene ale Ungariei operează în prezent elicoptere tip Mi-17, 13 Mi-8 şi 12 Mi-24.
Elicoptere ruseşti… Altceva?
De cooperarea economică civilă nu mă leg, însă zic că vedem la vecina Ungarie acea politică a paşilor mărunţi atât în ceea ce priveşte câştigarea constantă de beneficii pentru cetăţenii maghiari aflaţi pe teritoriul ţărilor vecine şi posibilităţi tot mai mari de constrângere prin influenţare politică a situaţiilor din ţările respective.
Mai mult, nu ne putem da orbi în faţa evidenţelor. Sprijinirea unor grupări extremiste de pe teritoriul României o înţelege acum oricine, mai ales după arestările unor indivizi care plănuiau acţiuni teroriste pe teritoriul ţării noastre.
Altceva? Ce ar putea însemna acest “altceva”? La ce alte surprize ne putem aştepta din partea aliatului nostru?
Iulian Iamandi
Sa nu fie propagandă rusă… Americanii ar pune presiune pe maghiari să nu facă achiziția…
Cred ca Orban joaca “cine da mai mult”…
Mi-8 / Mi-17 sunt elicoptere de utilitate generala, fiabile si ieftine (atat de cumparat noi cat si ca mentenanta). Ungaria are si licenta pentru reviziile generale la aceste elicoptere, deci optiunea e normala / logica.
In Romania, Ministerul de Interne exploateaza cu succes acest tip.
In orice caz, nu Mi-8 ne-ar putea ingrijora. Ungaria mai are inca in inzestrare elicoptere de atac Mi-24 si avioane de lupta MiG-29, pe langa cele mai noi de tip Gripen. Si nu e singurul
stat NATO care are aceste tipuri in inzestrare…
Nu au de ce sa ne ingrijoreze, in situatia absurda in care se va ajunge la un razboi, Ungaria are doar o escadrila de Gripen, naiba stie cata munitie au pt ele, Hind-urile le-au retras anul trecut, MiG-urile 29 nu mai zboara de prin 2010
La sol au doua brigazi de manevra( 5 batalioane de infanterie si unul de tancuri T-72), noi am acumulat deja 10 brigazi, deci sunt coplesiti numeric in primul rand.
O tara care se afla intr-o asemenea inferioritate militara numai de aventuri prin vecini nu are chef, cu atat mai mult cu cat ar insemna sa isi de-a cu tesla in `oaie, o duc bine, Budapesta e ca Viena, au acumulat o gramada de investitii straine, exporta Mercedesuri, Audi-uri, Suzuki, au deja mari corporatii locale(MOL, Wizz Air, OTP), cat de idiot sa fii sa dai cu piciorul la toate astea pt niste teritorii pierdute acum 100 de ani?
care teritorii nu erau oricum ale lor! trebuie spus !!!
Pai si din escadrila aia de Gripen, cu vreo 2 sau 3 au dat de pamant anul trecut parca si nu stiu daca le-au inlocuit. Oricum armata romana a mai fost la Budapesta, nu cred ca le-ar arde lor de smecherii, eventual asa daca ar ataca mai multi deodata desi nici asa nu cred ca ar trece de Oradea. Nu numai ca nu au cu ce dar nici terenul nu prea ii ajuta.
Absolut corect! Dar sa nu uitam ca la fel erau si in 1940-41. Ei nu au primit intotdeauna de la cate un frate / licurici mai mare.
La faza cu „pericolul comunist” ai dat cu oiște-n gard…