Elicoptere ruseşti în valoare de 490 milioane de dolari, acesta-i târgul pe cale să-l facă Ungaria cu o Rusie tot mai sovietică.  Ungaria, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Mi-17 maghiar

Mi-17 maghiar

În timp ce alte ţări membre NATO se zbat să atingă un nivel cât mai înalt de compatibilitate cu sisteme occidentale, Ungaria îşi cumpără elicoptere ruseşti de aproape jumătate de miliard de dolari.

Acest fapt împarte alianţa în trei: puterile politico-militaro-economice făcătoare de alianţă în contra pericolului comunist, ţările ex-comuniste care îşi doresc să se ţină departe de noua Rusie agresivă, cărora li se adaugă surpriza emisiunii: interesele Ungariei au comonalitate cu cele ale Rusiei.

Vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al Russia’s Center for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) a anunţat:

“In February, Hungarian Prime Minister Viktor Orban plans to hold talks with Russian President Vladimir Putin, during which they will discuss the delivery of up to 30 Russian helicopters to the Hungarian Air Force.”

Purtătorul de cuvânt al CAWAT a precizat că valoarea potenţialului contract a fost estimată la 142 miliarde de forinţi maghiari, adică aproximativ 490 milioane de dolari.

Acelaşi reprezentant rus a adăugat că în viitor contractul dintre cele două ţări ar putea fi extins, având în vedere planurile Ungariei de a înlocui bătrânele elicoptere Mi-8/Mi-17, dintre care unele sunt operate încă din anul 1969.

Forţele Aeriene ale Ungariei operează în prezent elicoptere tip Mi-17, 13 Mi-8 şi 12 Mi-24.

Elicoptere ruseşti… Altceva?

De cooperarea economică civilă nu mă leg, însă zic că vedem la vecina Ungarie acea politică a paşilor mărunţi atât în ceea ce priveşte câştigarea constantă de beneficii pentru cetăţenii maghiari aflaţi pe teritoriul ţărilor vecine şi posibilităţi tot mai mari de constrângere prin influenţare politică a situaţiilor din ţările respective.

Mai mult, nu ne putem da orbi în faţa evidenţelor. Sprijinirea unor grupări extremiste de pe teritoriul României o înţelege acum oricine, mai ales după arestările unor indivizi care plănuiau acţiuni teroriste pe teritoriul ţării noastre.

Altceva? Ce ar putea însemna acest “altceva”? La ce alte surprize ne putem aştepta din partea aliatului nostru?

 

Iulian Iamandi