Intr-un articol publicat de hotnews.ro, care trateaza in special controversele legate de licitatia pentru dotarea MApN cu un numar de 286 de vehicule blindate 4×4,  este mentionata o informatie deosebit de interesanta, la acest moment, in cursa pentru atribuirea contractului au mai ramas 2 ofertanti, respectiv:

– compania Elbit Systems Land and C4I Ltd din Israel si compania Urovesa din Spania.

Pana in acest moment nu au fost facute publice tipurile de vehicule oferite de fiecare companie care a depus oferte in cadrul acestui program, astfel incat nu ne ramane decat sa intuim pe baza unor informatii publice si plauzibile ce vehicule de acest tip ar putea intra in dotarea armatei in perioada urmatoare.

In linii mari, cerintele MApN pentru noile vehicule sunt: masa proprie maxima: 7.500 Kg, sarcina utila de 1.300 Kg, masa remorcabila de 1.500 Kg, sa poata rula pe sosea cu o viteza de peste 100 Km/h si sa asigure un nivel de protectie corespunzator standardului STANAG 4569 nivel 2.

Elbit Amir

Elbit Systems are in gama sa doua vehicule blindate 4×4, primul dintre acestea, Elbit Amir, este bazat pe proiectul Gaia Thunder dezvoltat de o alta companie israeliana, Gaia Automotive, vehicul despre care se pot citi mai multe aici.

Saymar Musketeer

Al doilea vehicul din gama israelienilor este Saymar Musketeer, bazat pe platforma tehnica a Toyota LandCruiser, cea mai vasta descriere se gaseste aici.

Ambele vehicule indeplinesc sau pot sa indeplindeasca toate aceste cerinte impuse de catre Armata Romana, Saymar Musketeer ar putea insa fi avantajat de pretul de achizitie.

URO Vamtac

Spaniolii de la Urovesa ofera deja cunoscutul armatei romane, URO Vamtac, intr-una dintre versiunile sale, recent producatorul spaniol a aplicat un upgrade familiei de vehicule Vamtac.

In eventualitatea in care castigatorul va fi desemnat in anul 2017, primele 80 de vehicule ar trebui sa intre in dotare in anul 2018, 80 de vehicule in 2019 si ultimele 126 de bucati in 2020.

– David Victor –