Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaționale de zbor acumulate de Marea Britanie și Israel în diferite teatre de operații.

 Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va colabora cu parteneri locali din industria românească, creând locuri de muncă și facilitând transferul de tehnologie și know-how.

 Această soluție va fi produsă în România datorită colaborării cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET și SIMULTEC

Watchkeeper WK450

Watchkeeper WK450 

București, România, 31 martie 2022 – Elbit Systems oferă Watchkeeper X pentru programul UAS TO pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) îl are în derulare. Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va oferi know-how extins, transfer de tehnologie (ToT) și dezvoltarea unui sistem de aeronavă fără pilot, UAS Clasa II NATO, pentru România. Bazat pe varianta sa britanică, Watchkeeper X va include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR și senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaționale ale Forțelor Armate Române. Watchkeeper X va fi livrat Armatei Române în cooperare deplină cu industria de apărare locală din România.

SOLUȚIE AVANSATĂ ȘI ACTUALIZATĂ: Soluția Watchkeeper X va răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.

SOLUȚIE INDUSTRIALĂ LOCALĂ: Elbit Systems are mai multe filiale și unități de producție în România. Ca urmare a transferurilor tehnologice succesive deja realizate, aceste companii produc în România de peste 15 ani componente ale sistemelor UAS ce operează peste tot în lume. Prin unitățile de producție românești și împreună cu alte companii din România, Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă o soluție completă de integrare la nivel industrial:

–   Producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)

–   Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)

–   Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

Watchkeeper UAV ©Richard Seymour

Watchkeeper UAV ©Richard Seymour

Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă producția, dezvoltarea, asamblarea, integrarea, instruire și simulări, întreținere și reparare, precum și managementul programului UAS-TO în România, de către industria locală de apărare românească, în scopul creării de locuri de muncă locale, dezvoltării economiei locale, și extinderii transferului de tehnologie, și oferă o soluție matură bazată pe vasta experiență dobândită în peste un milion de ore operaționale de zbor acumulate de către UAS-urile companiilor în diferite teatre de operații peste tot în lume de-a lungul anilor.

Portofoliul de UAS al Elbit Systems este în serviciu operațional și a fost selectat de peste 30 de clienți diferiți de pe cinci continente, printre care Marea Britanie, Elveția, Canada, Brazilia, Chile și reprezintă principala flotă UAS, a Forțelor de Apărare Israeliene.

U-TacS, Unmanned Tactical Systems Ltd, este un joint venture din Marea Britanie, între Elbit și Thales, înființată în 2005 pentru a furniza programul Watchkeeper în Regatul Unit pentru armata britanică. De-a lungul anilor, U-TacS a fost implicat în proiectele de inginerie, proiectare, producție, întreținere și furnizare de servicii ca subcontractant major în programele Watchkeeper UK și Lydian și este Autoritatea de proiectare a platformei pentru Watchkeeper. În plus, U-TacS este implicat  și în alte operațiuni și programe internaționale de servicii UAS la cheie.

Elbit Systems este prezent în România de mai bine de 27 de ani și execută proiecte de anvergură, în cooperare cu multe companii din domeniul apărării din România, printre care IAR BRASOV, Avioane Craiova, Aerostar și altele. Aceste proiecte au fost realizate pentru Ministerul Apărării Naționale din România, pentru alți clienți din România, dar și pentru clienți din alte țări. Astfel, compania este un exportator important în domeniul de securitate și apărare din România. Elbit Systems, prin subsidiarele sale românești, unde este acționar unic, are peste 800 de angajați.

Despre Elbit Systems

Elbit Systems este o companie internațională high-tech care derulează proiecte în domeniul apărării, securității și în domeniul civil în întreaga lume.

Prin subsidiarele sale din toată lumea, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospațial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spațiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date și comunicații, sisteme radio și cibernetice și muniții

De asemenea, compania își concentrează eforturile pe modernizarea platformelor actuale, dezvoltând noi tehnologii pentru apărare, securitate națională, aplicații civile, cât și pe furnizarea de servicii de suport, inclusiv training și sisteme de simulare.

Pentru mai multe informații puteți vizita https://elbitsystems.com/, sau să ne urmăriți pe canalele oficiale de Twitter, Facebook, YouTube sau LinkedIn.

Despre Elbit Systems în România 

Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:

    • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
    • A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
    • Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
    • Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

Sursa: Elbit Systems