Mistral BPC

Mistral BPC

Stephane Le Foll, purtatorul de cuvant al guvernului Frantei, a anuntat ca tara sa va vinde Egiptului cele doua portelicoptere de asalt construite la comanda Rusiei.

Le Foll a precizat ca in urma anularii contractului cu Rusia si a vanzarii celor doua nave Mistral catre Egipt, nu vor exista pierderi.

Cairo urmareste cresterea capabilitatilor militare ca si raspuns la conflictele din vecinatatea africana dar si de peste Canalul Suez, din Peninsula Araba.

O sursa diplomatica a declarat ca navele Mistral vor fi dispuse una in Marea Mediterana, iar cealalta in Marea Rosie, disponibila pentru operatii militare in Yemen, impotriva rebelilor Houthi, unde Egiptul actioneaza in cadrul unei coalitii conduse de Arabia Saudita.

Intelegerea cu Egiptul survine in urma imbunatatirii relatiilor dintre Franta si statele arabe sunnite, care apreciaza pozitia ferma a Parisului in fata Iranului shiit.

Franta beneficiaza si de ceea ce unele state arabe percep ca fiind o indepartare de traditionalul aliat american.

O sursa apropiata negocierilor a declarat in luna August ca orice contract cu Egiptul va fi in parte finantat de state arabe.

La finalul lunii Iulie, Egiptul si Arabia Saudita s-au inteles sa lucreze impreuna la crearea unei forte militare reunite arabe.

Navele apartinand clasei Mistral sunt supranumite “briceaguri elvetiene” pentru polivalenta lor. Acestea pot lua la bord 16 elicoptere si pana la o mie de militari.

Egiptul a achizitionat anul trecut patru corvete moderne clasa Gowind de la constructorul navelor Mistral, DCNS, care apartine in proportie de 64% statului francez, alte 35 de procente aflandu-se in proprietatea grupului Thales.

De asemenea, anul acesta Egiptul a cumparat din Franta o fregata moderna clasa FREMM ca si parte a contractului de achizitie pentru 24 avioane omnirol Rafale. Valoarea totala a contractului este de 5.2 miliarde de euro.

Sursa: Euronews

Iulian Iamandi