Corveta Gowind (DCNS)

Corveta Gowind (DCNS)

Recent egiptenii au fericit gigantul francez DCNS cu un contract in valoare de un miliard de euro.

Vestea buna a fost trambitata de cotidianul francez La Tribune zilele trecute. Contractul se refera la 4 corvete din clasa Gowind, francezii reusind sa sufle miliardul de zgomotei europeni de sub nasurile germanilor de la ThyssenKrupp Marine Systems care au oferit corvete din clasa Meko A200, respectiv olandezilor de la Damen Schelde care au ofertat nave din clasa Sigma.

Contractul – care pentru moment nu a fost confirmat oficial de nici unul dintre cele doua parti- se refera la patru Gowinduri (doua plus optiune de inca doua), prima nava urmand a fi fabricata in Franta iar urmatoarele trei in Egipt.

Navele selectate de egipteni vor avea 2400 tone si vor fi echipate cu sistemul de management al luptei SETIS, dezvoltat de DCNS. 

Contractul cu DCSN nu se refera si la armament. Potivit La Tribune, armamentul face obiectul unui contract separat cu MBDA si va include rachete nava-aer MICA VL si nava-nava Exocet MM-40. Nota de plata va ajunge la aproximativ 50 milioane de euro pentru instalatiile de lansare si alte 3-400 milioane de euro pentru rachete.

Egiptul devine astfel al doilea client pentru corvetele Gowind dupa Malaesia care a comandat sase bucati (contract inca nerecunoscut oficial de DCNS).

Via:
defense-aerospace

– Marius Constantin –