Marină

Egipt – al doilea client pentru Gowind

Corveta Gowind (DCNS)

Corveta Gowind (DCNS)

Recent egiptenii au fericit gigantul francez DCNS cu un contract in valoare de un miliard de euro.

Vestea buna a fost trambitata de cotidianul francez La Tribune zilele trecute. Contractul se refera la 4 corvete din clasa Gowind, francezii reusind sa sufle miliardul de zgomotei europeni de sub nasurile germanilor de la ThyssenKrupp Marine Systems care au oferit corvete din clasa Meko A200, respectiv olandezilor de la Damen Schelde care au ofertat nave din clasa Sigma.

Contractul – care pentru moment nu a fost confirmat oficial de nici unul dintre cele doua parti- se refera la patru Gowinduri (doua plus optiune de inca doua), prima nava urmand a fi fabricata in Franta iar urmatoarele trei in Egipt.

Navele selectate de egipteni vor avea 2400 tone si vor fi echipate cu sistemul de management al luptei SETIS, dezvoltat de DCNS. 

Contractul cu DCSN nu se refera si la armament. Potivit La Tribune, armamentul face obiectul unui contract separat cu MBDA si va include rachete nava-aer MICA VL si nava-nava Exocet MM-40. Nota de plata va ajunge la aproximativ 50 milioane de euro pentru instalatiile de lansare si alte 3-400 milioane de euro pentru rachete.

Egiptul devine astfel al doilea client pentru corvetele Gowind dupa Malaesia care a comandat sase bucati (contract inca nerecunoscut oficial de DCNS).

Via:
defense-aerospace

– Marius Constantin –

6 Comments

  • Foarte frumos, si-au luat si Gowind, vor sa isi ia si MiG-29 parca, au hambarele pline de Abrams-uri, F-16, rachete nord-coreene samd, armata cata frunza cata iarba, probabil ca au mai mult armament decat copaci.

    Dar ce fac cu ele? Ei nu se invecineaza cu Rusia, China cu vreun „ocean arab” asa cum este cazul Israelului(aia alti loviti de filoxera), practic nu au nici o amenintare reala.

    Sudanul, Libia(sau triburile din Libia mai bine spus), sunt glume proaste, Arabia Saudita, Israel este foarte putin probabil in urmatorii multi ani sa atace Egiptul, nu sunt nebuni americanii sa isi lase satelitii se ia la bataie.

    Amenintarea majora pt Egipt este foamea si subdezvoltarea, intr-o tara in care cea mai mare parte a populatiei traieste intr-o saracie lucie, in care inflatia este de 20-30% pe an, o tara care depinde in mare masura de turism si care de cativa ani o tine numai in revolutii si lovituri de stat(determinate in mare masura de situatia economica grea), preocupatiunea lor mintala de baza este cum sa isi ia mai multe iatagane si puscoace..cand o sa inceapa urmatoarea revolutie o sa le foloseasca la fix nimic.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: