C-27J Spartan

C-27J Spartan

EATT 14, adică European Air Transport Training 2014, un exerciţiu ajuns la a treia ediţie, va avea loc în perioada 16 – 27 Iunie pe Plovdiv.

Manevra va fi executată la umbra European Defence Agency.

Principala treabă a EATT14 este atingerea nivelului de cooperare între avioanele de transport tactic provenind din diverse ţări, în teatrul de operaţii dar şi la antrenamente.

În cadrul exerciţiului vor fi îndeplinite misiuni pentru diferite scenarii, depinzând de tactici şi cerinţe pentru antrenament specific (navigaţie tactică, zbor în formaţie, asalt, transport de persoane sau mărfuri, operaţii aeriene combinate).

De asemenea, în misiuni vor fi simulate diverse ameninţări aeriene sau de la sol.

Nivelul de dificultate va creşte gradual, începând de la misiuni pentru un singur avion şi până la misiuni care pot fi executate cu mai multe avioane.

La EATT14 vor participa cu echipament militar 14 ţări, iar alte şapte vor trimite observatori.

Belgia va trimite un avion C-130 Hercules şi două echipaje, Bulgaria un C-27J Spartan şi două echipaje, Germania un C-160 Transal şi două echipaje, Grecia va participa cu avioane de vânătoare şi avion pentru alertare timpurie, Spania un CN-295 şi două echipaje, Italia un C-130J Super Hercules şi două echipaje, Lituania un C-27J şi un echipaj, Norvegia un C-130J şi două echipaje, Franţa un C-130 Hercules şi două echipaje, Republica Cehă un CN-295 şi două echipaje.

Observatorii vor veni din Austria, Marea Britanie, Portugalia, Ungaria, Finlanda, Suedia si… Romania.

Sursa:  Aeropress

 

– Iulian Iamandi –