Doi giganţi europeni ai apărării, compania britanică BAE Systems şi firma rivală EADS, sunt în discuţii pentru o posibilă fuziune, mişcare ce ar putea să creeze a doua cea mai mare companie aerospaţială şi de apărare din lume, informează presa din Marea Britanie.

„Ambele companii vor opera ca un singur grup prin egalizare şi alte acorduri, însă vor fi listate separat” pe burse, a afirmat BAE într-o declaraţie.

În noua potenţială companie, BAE va deţine 40% şi EADS 60%. Conform „The Telegraph”, dacă fuziunea va reuşi, cele două companii vor avea vânzări cumulate de 60 de miliarde de lire sterline, în jur de 220.000 de angajaţi în întreaga lume şi vor fi cel mai important furnizor al Europei din domeniul militar.

BAE şi EADS au spus că o fuziune „oferă perspectiva unor beneficii semnificative pentru clienţii şi acţionarii ambelor companii”.

EADS, un consorţiu format din producători fracezi, germani şi spanioli din sectorul aerospaţial şi de apărare, este proprietarul producătorului de avioane Airbus. Acesta are o valoare de piaţă de 18,6 miliarde de lire sterline (sau 23,2 miliarde de euro), în timp ce BAE este estimată la 11,8 miliarde de lire. Guvernul britanic a avertizat că orice acord trebuie să asigure că interesele naţionale sunt protejate. Guvernul deţine o aşa numita „acţiune de aur” la BAE, care îi dă drept de veto dacă există dovezi că interesul public este ameninţat.

Pentru că de obicei BAE plăteşte acţionarilor o proporţie mai mare din veniturile sale decât EADS, EADS va trebui să plătească 200 milioane de lire sterline către acţionari înaintea finalizării fuziunii.

După primele veşti privire la o posibilă fuziune, acţiunile BAE au crescut puternic, cu 10%, în timp ce acţiunile EADS au scăzut cu peste 10%.

Rivalul american al EADS, Boeing, a răspuns ca fuziunea ar putea creşte prezenţa europenilor în SUA pentru BAE, care activează pe piaţa din SUA.

Sursa:
The Telegraph via Semperfidelis

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.