Armata Romana

E iarna… ah, da, sa vina Armata dom-le!

Centrul EOD Ramnicu Valcea pe frontul alb de acasa

Centrul EOD Ramnicu Valcea pe frontul alb de acasa

An de an, ninsoarea aduce aminte poporului ca exista Armata. Specialistii in orice, vor uita pentru o vreme sa arunce cu noroi in multiroale, in pensii, in mercenarii aia care se duc in Afganistan ca sa se imbogateasca. Brusc, dar mai ales temporar, parerile vor fi roz.

Din cand in cand, va fi la fel de rau. Acum sub forma vehementa a comenzii prin pocnit din deshte: “Sa vina Armata dom-le! Ia… sunati-l in direct pe ministrul ala al lor, sa-i zicem noi cateva la televizor!”

O vreme, vor munci din greu prin viscol. Pana cand cetatenii vor putea din nou sa-i uite fara remuscari.

Iulian Iamandi

Comunicat nr. 14
Data: 25.01.2014
Intervenţii ale structurilor MApN pentru deblocarea căilor de comunicaţii Militari din structurile Ministerului Apărării Naţionale acţionează sâmbătă, 25 ianuarie, la două intervenţii în judeţele Argeş şi Vâlcea pentru a debloca căile de circulaţie şi a sprijini populaţia afectată de ninsori şi viscol.
Cele doua misiuni sunt realizate la solicitarea autorităţilor locale. Aproximativ 40 de militari, cu trei transportoare amfibii blindate şi două autocamioane cu tracţiune integrală acţionează pentru deblocarea autostrăzii A1, iar alţi 10 militari, cu mai multe autospeciale, acţionează pentru deszăpezirea căilor de comunicaţii din localităţile Mădulari şi Şuşani din judeţul Vâlcea.
***
Ministrul apărării naţionale a dispus încă de ieri, 24 ianuarie, creşterea capacităţii de reacţie a tuturor subunităţilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă în zonele ţării cu cod portocaliu. În prezent, aproximativ 4.000 de militari, cu 650 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, în sprijinul populaţiei afectate de ninsori şi viscol. În caz de nevoie, Ministerul Apărării Naţionale va interveni suplimentar cu alţi 4000 de militari şi 530 de mijloace tehnice.
_Biroul de Presă
Comunicat nr. 15
_În acest moment, peste 30 de militari şi trei autocamioane acţionează în zona localităţii Lehliu Gară pentru deblocarea autostrazii A2. Cele două detaşamente fac parte din Brigada 1 Mecanizată Bucureşti.
_Continuă şi intervenţiile din judeţele Argeş şi Vâlcea, pentru deblocarea căilor de circulaţie şi sprijinul populaţiei afectate de ninsori şi viscol.
_Biroul de Presă
_Comunicat nr. 16
Data: 25.01.2014
_Alimente şi ceai cald pentru persoanele înzăpezite
_Două coloane de maşini, formate fiecare din peste 50 de militari şi şapte autospeciale, vor pleca pe autostrăzile A1 şi A2 pentru a transporta alimente, ceai cald, pături persoanelor aflate in dificultate.
_Biroul de Presă

65 Comments

 • Sa vina Armata!….corect…armata incaseaza banii pe rovignete….si banii din contractele de deszapezire…..care sunt mai multi pe kilometru decat in Finlanda….dar cum in Finlanda este mai tot timpul vara….

 • In fiecare iarna armata s-a dovedit utila la deszapezire si la salvarea oamenilor din nameti. Drept multumire, politrucii vor dota armata cu rable F-16 SH si vor lasa ca echipamentele militare sa se invecheasca si mai mult. Armata nu este tratata cu respectul cuvenit.

  Iar in privinta pensiilor militare, nu credeti totusi ca sunt cam nerealist de mari?
  Doar cei care au servit patria in teatre de lupta ar trebui sa aiba pensii mari.

   • Militarii cu masterate si doctorate care continua sa profeseze chiar in sistemul de invatamant merita intr-adevar sa aiba salarii mari si pensii mari dar asta nu inseamna ca toti militarii trebuie sa aiba pensii exagerate.

    • Ia numeste tu o profesie in care ai in fisa postului muritul pt. altii.

     Nu-ti convin termenii contractului stabilit intre tine(societate) si militari,foarte bine.Nu mai inchei alte contracte.Renunti la militarii de cariera.Momentan respecti contractele deja incheiate si platesti pana actualii pensionari dau coltul.

      • gresit. cu ce crezi ca servesc tara militarii din teatre? nu au nici cel mai mic motiv sa ia salarii sau pensii mari aici. ce e extra, ramane extra. pe pielea lor. ca de trimis nu ii trimite nimeni

       • Ce incercati voi sa spuneti e ca armata e inutila pt ca oricum nu vine nimeni sa ne atace iar cei care merg in teatru merg de buna voie…probabil si pompierii sunt inutili pt ca oricum nu va ard casele…inca…sunteti penibili!

        • Daca este cineva din tara asta care crede ca armata este inutila, acela nu stie pe ce lume traieste. Cat despre pensii, tu ca angajat la patron, nu esti disponibil 24 din 24, aranjezi marfa sau faci hartii, dar nu raspunzi de integritatea nimanui, nu conduci pe nimeni, nu ai nici o raspundere in adevaratul sens al cuvantului. Daca nu mergi in teatru asta nu inseamna ca nu esti militar! Mai reflectati putin oameni buni…Ganditi inainte sa spuneti/ scrieti ceva…

       • sa mori tu ca nu-i trimite nimeni !?!?!? crezi ca sunt voluntari , si cand raman fara bani , isi cumpara cate un bilet de afganistan !?! esti idiot amice ,ai cunoscut armata pe net sau la tv si iti dai cu parerea !Am vazut multi “specialisti “pe-aici care stiu rolul sau rostul armatei !! Va recomand cea mai mare oglinda pe care s-o intrebati : “care-i rostul meu in tara asta ???”

     • @mihais: pt mine un tirist care moare la volan in timp ce cara faina pt. un oras incercand sa respecte termenii de livrare in vesnicul razboi cu bine intretinutele sosele ale “patriei” e cel putin la fel de erou precum un militar care moare cu arma in mana. Am trecut pe langa el toamna trecuta, pe un drum prost semnalizat. Si sirul profesiilor e foarte lung…

        • Nu se subintelege nimic.Ca civil ai teoretic,dar in cele mai multe cazuri si practic,oportunitatea sa schimbi jobul.

       • @mihais: deci eroismul e dat de o hartie stampilata, nu? Exact ca miile de “eroi ai revolutiei” care au privit-o de la TV dar au patalama la mana ca-s eroi. Mai, mai, mama ei de viata….Uite ca eu sunt putin invers, pt. mine conteaza ceea ce face omul nu ceea ce promite sau povesteste ca a facut.

      • In 99% din cazuri atunci cand un tirist sau orice alt sofer moare la volan sau ii baga pe altii in mormant se intampla in primul rand din cauza asocierii „tarzan+volan”.

       Desigur factorii agravanti, lipsa infranstructurii, este foarte dificil sa mergi cu 150 Km/h pe o ultia asfaltata, trebuie sa faci depasiri kamikaze, sa eviti pietoni sinucigasi care se deplaseaza noaptea cu un picior pe pamantul de langa sosea si cu un picior pe asfalt, soferul de atata stres nu are cum sa suporte centura pe el, de pasageri nu mai zic, in caz de buseala la 50 pe ore, habitaclul intact, pasagerii care la reanimare care la servicii mortuare..

       • Victor, de obicei scrii post-uri calumea dar in cazul de fata nu prea. In accidentul pe langa care am trecut tiristul a facut o manevra brusca pt. a-i permite unui dobitoc angajat in depasire periculoasa sa revina pe sensul propriu pt ca din fata venea coloana in care ma aflam si eu. Urmarea a fost ca a agatat cu “coada” remorcii un cap de pod facut dintr-un fel de profil incarligat, o chestie parca special facuta sa despice masini. Remorca a intrat in balans, TIR-ul a iesit de pe sosea, s-a rasucit in jurul verticalei 180grd (jumatate de pirueta) si s-a rasucit de cateva ori in jurul axei longitudinale proprii, intr-un nor de pamant, faina, resturi de masina si tulpini de porumb verde. Capul tractor s-a facut praf. SMURD-ul a ajuns intr-un timp incredibil, probabil max. 10-15 min desi nu eram in oras, dar nu mai era nimic de facut. Idiotul cu Audi a trecut mai departe ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic dar am inteles ca a fost prins in localitatea urmatoare. Sigur, o gresala profesionala din tiristului a fost ca a manevrat brusc, putea sa-l lase pe ala sa se pocneasca de masina ce venea din sens opus si alti cativa ar fi intrat in sicriu, prin zona respectiva se merge cam cu 130-140, e drept cat vezi cu ochii dar ai doar o banda pe sens. Sa stii ca si in armata accidentele tot din erori profesionale se intampla, unele elementare. Totusi n-am auzit vbindu-se de ei ca-s “tarzani” sau “dorei”. Hai sa judecam lucrurile cu aceeasi masura.

    • @ Dragos – te-ai gandit ca ala ar trebui poate sa fie nivelul pensiei in Romania si ca restul au pensiile mici si ciuntite de Statul Roman care face ce vrea cu banii?
     Ti-ai facut un calcul asa cam cat contribui la pensie si cat iti vine inapoi dupa sa spuem 30 de ani de munca si cam cati bani s-ar strange intr-un cont?

     • Ati spus cateva adevaruri mai mari decat viata. Bravo! Suntem furati pe fata de mafioti care isi baga banii oamenilor in buzunare. Ne fura pe fata.

  • Dragă Civilule,

   Știu că ai fi vrut să fii ca mine și, pentru că nu ai putut, acum, la pensie, vrei să fiu eu ca tine. Însă, nu se poate, pentru că noi am fost și suntem diferiți, așa cum doi frați sunt diferiți, chiar dacă au fost făcuți de aceiași mamă și din același tată și chiar dacă se iubesc unul pe altul, ca frații.
   Când am ales să mă înscriu la liceul militar, știam că voi avea parte atât de casă și masă gratuite, cât și de școală de cea mai bună calitate posibilă. La fel, știai și tu același lucru. Faptul că nu ai venit să fii coleg cu mine de bancă înseamnă fie că nu ai vrut, în sensul că nu ți-au trebuit nici gratuitățile și nici învățătura oferite de Armată, fie că nu ai putut, în sensul că nu ai avut meritele necesare pentru admitere. În niciuna dintre aceste două situații, nu ai însă cum să te compari cu mine și să zici că am fost egali vreun moment. Dacă tu ai ales să mergi la un liceu mai bun și să te pregătești pentru o viață mai îndestulată decât îmi promitea mie milităria, cinste ție! Dacă ai rămas mai modest decât mine, asta este! Nu ai de ce să fii invidios. Nu ai putut mai mult.
   Când am ales să merg la o școală militară, cum le zicea pe vremea aceea, știam că voi primi casă și masă gratuite, dar și o mică soldă, alături de instruirea necesară formării mele ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer).
   Mai știam că, pentru a avea studii superioare, va trebui să muncesc mai mult de cinci ani ca locotenent și locotenent major, să cresc în ierarhia militară și să îndeplinesc anumite condiții profesionale care să mă califice opentru a studia în Academia Militară, cum îi zicea pe atunci instituției de învățământ superior militar. Și mai știam că prima mea soldă ca militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) va fi mai mare decât salariul mediu pe economie. La fel știai și tu. Dacă ai ales să nu fii coleg cu mine de pluton în școala militară, să facem împreună instrucție de dimineața până seara iar, uneori, și noaptea, și să învățăm meseria armelor la clasă, fie nu ai vrut, fie nu ai putut. Dacă ai ales să te pregătești în facultate sau într-o școală civilă care să îți dea o meserie mai bună decât cea a armelor și mai bine plătită, atunci cinste ție! Dacă ai fi vrut să fii la fel de bine plătit ca mine dar nu ai îndeplinit condițiile de pregătire, pentru că nu ai putut, atunci asta este! Nu ai de ce să fii invidios pe mine că eu am vrut și am putut.
   Când am ales să fiu militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) știam că nu voi putea fi și soldat, în același timp. Am făcut și eu instrucția soldatului, la vremea mea, în școala militară, dar apoi am devenit comandant și nu mai puteam fi, totodată, și executant. La fel, știai și tu că, dacă nu vei vrea sau nu vei putea să te faci militar de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), va trebui să faci armata ca soldat, fiindcă așa era pe vremea noastră. Deci, indiferent cât de grea sau de ușoară ți-a fost armata pe care ai făcut-o ca soldat, indiferent dacă ai învățat din serviciul militar ceva ce ți-a fost de folos în viață sau doar a fost o etapă urâtă și inutilă din existența ta, nu ai de ce să te compari cu mine, pentru că nu am fost egali. Eu eram comandantul iar tu subordonatul, pentru că așa a fost și este în armată. Iar tu știai asta dinainte de a ți se întâmpla.
   Când am jurat să îmi apăr Țara chiar și cu prețul vieții, prin Țară înțelegându-te și pe tine, știam că bătea războiul la ușă, atât cel Rece, cât și cel cald din Mediterană sau din Orientul Apropiat. La fel știai și tu, dar nu ai venit lângă mine, să apărăm Țara împreună, cu prețul vieții. Ai rămas mai departe civil și ai contat pe mine să mă ocup de treaba asta. Atunci parcă era bine că nu suntem egali. Și, parcă, solda mea, ceva mai mare decât salariul mediu pe economie, nu era chiar atât de mare încât să plătească prețul vieții tale. Pentru că, dacă era, ai fi venit lângă mine. Tot așa, nu ai fi zis că am o soldă nesimțită atunci când am scos oameni de sub dărâmături, la cutremur, ori de sub ape, la inundații, cand zburam la 10.000 de metri in stratosfera, ziua si noaptea sau in largul Marii negre pe aprige furtuni, pe tanc sau pe afetul tunului …
   De altfel, nu am auzit pe nimeni să zică despre militari că au solde nesimțite. Pentru că nimeni nu vrea să îi supere pe militari, atâta vreme cât este nevoie de ei în societate și ceea ce fac ei nu este la îndemâna oricui, fie că nu vor, fie că nu pot alții să facă ce fac ei, militarii.
   Însă, dragă civilule, când eu, militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer), nu îți mai sunt de folos, când am ieșit „la pensie”, se schimbă treaba!
   De noi, ăștia, pensionarii, nu mai ai nevoie, nu-i așa?
   Și, parcă, ne plătești prea degeaba o pensie nesimțită.
   Și, în plus, ți se pare că trăim cam mult după ce am ieșit la pensie, la o vârstă mult prea fragedă.
   Dacă ești cinstit cu tine însuți și dacă ți-a mai rămas un pic de rușine din aia ancestrală, din care este alcătuit mortarul construcției societale românești, atunci poate te oprești o clipă și asupra acestui adevăr, că noi doi nu am fost, nu suntem și nu vom putea fi niciodată egali, nici ca membri ai societății, nici ca pensionari.
   Cu cele mai bune gânduri,
   Militarul de carieră (Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer) român în rezervă sau în retragere
   P.S.: Slava eternă eroilor patriei care s-au jertfit in războaiele pentru apărarea fiintei nostre nationale … dar, si celor care au vegheat zi si noapte, iarna si vara, la fruntariile terestre, navale sau aeriene, chiar si fara sa fie razboi !

   Sa nu-i uitati domnilor civili, caci fara ei nu mai erati astazi romani liberi !

   Cu deosebit respect,

   • @ Alex tot respectul pentru ce ai facut intr-o cariera de militar! Dar nu uita ca daca nu erau civilii nu exista nici Armata asa cum ai stiut-o tu si cum exista astazi.
    Nu cred ca este vreo discrepanta majora intre civili si militari, faptul ca unii castiga mai mult la pensie ar trebui pe restul sa ii faca sa se intrebe “De ce?” Si sa se gandeasca cum le fura statul contributiile lor!

    • Dar cei care in armata RSR au ocupat posturi absolut caldute de secretar BOB-PCR unitate sau batalion,sau instructor UTC multi ani,ce pensii primesc?Sau multi subofiteri care erau simpli gestionari de magazii militare?

   • Una e una alta e alta.

    Intre militar si stat se incheie un contract.

    Io stat te aleg pe tine militar(de multe ori pt ca esti unul dintre putinii capabili sa faca treaba asta), iti ofer un salariu care de multe ori este ceva mai marisor decat media pe economie la nivelul tau de pregatire, iti ofer un program mai relaxat, mai putin stres, mai multe zile de concediu si o pense mult mai mare decat decat primesc civilii.

    Dar iti cer la o adica sa mori, te detasez unde am eu nevoie – in tara sau in afara ei – , iti cer sa iti ti gura, iar pt tot restul vietii sa fi intr-un fel sau altul la dispozitia statului.

    In momentul de fata nivelul salariilor in armata raportat la nivelul salariilor din Romania este decent dpdv.

    Pensiile militare fac parte din contractul dintre militar si stat.

    Toata tampenia de discutie cu „pensiile nesimtite” a plecat de la incalcarea contractului de catre stat, culmea la initiativa unui „militar” mare amator de fetisuri militariste(militarul prin esenta este mult mai bun decat civilul, pricep din text..), urmata de aplicarea unor tehnici „divide et impera” specifice unor „militari” cu „pensii nesimtite”.

    In momentul in care vorbim, in lumea reala civilul din mediul privat are parte de un tratament mult mai dur decat militarul.

    Libertatea romanilor nu se datoreaza actualilor militari si actualilor pensionari militari(ca cateva exceptii), se datoreaza celor de la 1877-1878, 1916-1918, 1941-1945.

    Dar si in aceste cazuri cei mai multi jertfiti au fost civili luati la oaste.

    Libertatea post-1989 se datoreaza in primul rand martirilor de la Timisoara, Piata Universitatii si din alte orase, iar acestia erau civili(cel putin marea majoritate, ca or fi fost si turisti straini cu profesii martiale, poate), si jocurilor/tradarilor de la varful puterii, nu militarilor, caderea comunismului nu a fost cauzata de o insurectie armata ci de o revolutie „civila” in primul rand.

 • Dragos, legat de pensiile nerealist de mari, eu vad treaba asta intr-o echivalare cu productia.

  soldati, fruntasi, caporali = operatori productie
  subofiteri, maistri militari = tehnicieni, maistri
  ofiteri, ofiteri superiori = subingineri, ingineri
  generali = ingineri sefi, directori, manageri

  Balanta salariilor nu este intotdeauna in favoarea militarilor. Ba dimpotriva…

  Diferenta, la pensie, este data de cativa factori “fizici”, dar si morali si care tin de specizarile continue in cariera:

  – o buna parte dintre civili nu au salariul brut real trecut in carnetul de munca.
  – militarii au regim special, datorita riscurilor la care se expun atat la instructie, aplicatii, cat si in teatre.
  – civilii rareori (per total) fac constant cursuri, specializari, postuniversitare, masterate, doctorate.

    • Asta ma face si mai curios sa stiu cam care este pensia medie la militari, asta ca sa stim cu ce avem de a face.

      • O pensie prea mare este cea de peste 5000 lei. Asta ma face curios sa aflu cam cat este pensia medie la militari, ca sa stiu daca lamentarile militarilor sunt intemeiate sau doar este o mafie si aici.

       • Ca sa ai pensie de peste 5000 de lei ca militar, trebuie sa fii in varful ierarhei! Adica ofiter cu grad de minim colonel, si sa fi avut functii cu spor la vechime multa vreme. Asta dupa vechiul sistem! Dupa noua lege, Dumnezeu mai stie!

       • Pai, Nene, o pensie de 12 226 de lei, asa cum vazui eu acu’ vreo 2 saptamini, de nu stiam sa o citesc pe fluturas, cum este?
        Si, drept recompensa mi s-a spus ca seaman cu socara-mea Dumnezeu sa o ierte ca e morata de 35 de ani!

        • Iisuse Hristoase! Dar ce, Doamne iarta-ma, a facut acel individ de are asa o pensie?
         Un motiv in plus ca autoritatile sa verifice pensiile astea exagerate ale militarilor. Asta daca nu cumva vorbim despre o mafie. Caz in care ar fi necesari si niste ani de puscarie.

         • Daca nu sti ce vorbesti nu mai manca xxxx, dupa cum a mai zis cineva mai sus…pensiile alea nu le vezi decat la gradele de colonel in sus! NU TE MAI MIRA DEGEABA!

       • “O pensie prea mare este cea de peste 5000 lei.”

        Asta înseamnă o mie şi ceva de euro.

        Având în vedere că plătim preţuri la aproape orice egale sau mai mari cu cele din occident şi că ele cresc şi vor creşte în continuare (gaz, curent, milioane de taxe etc)

        nu numai că nu e o pensie MARE (INDIFERENT DE DOMENIUL DE ACTIVITATE) (nu zic… “mai mare”) ci este, pentru cei care o au, chiar o pensie MICĂ
        (faptul că alţii o au şi mai mică sau mult mai mică e cu adevărat trist).

        hai noroc!

        • Pensia asta asa de mica este platita din contributiile astora care sunt angajati si chiar primesc salariul minim pe economie.
         Eu stiu vreo 200 din astia, ca le fac statele de salarii la toti si stiu ca dupa o luna de munca primesc doar 600 in mana si daca au noroc se aleg si cu cateva bonuri de masa .
         Un sofer pe tir castiga 1300-2500 de lei net in functie de cat trage si cate contracte are firma, iar daca au parte de zapezi din astea se pot considera norocosi daca primesc 5-700 in mana pe luna.
         Nu toata lumea traieste in Bucuresti.
         Cum dracu se face ca armata romana e plina de colonei si avem generali cat toata armata S.U.A., ca sa nu mai scriu de serviciile secrete absolut inutile, ca la alea 7 servicii secrete pe care le avem exista si multe suprapuneri.
         Ca sa primesti in mediu privat un salariu de 5000 de lei net, trebuie sa tragi nene pana iti sar ochii din cap, si zi si noapte, altfel nu vezi decat jumatate.

 • CIt priveste Aramta…
  Da, sa vina Armata. Aia 35 000 sa faca bine sa se inmulteasca si sa apara la fiecare capat de strada si fiecare de km de autostrada pe care sa le deszapezeasca…

 • N-ar fi rau sa se ocupe permanent armata de dezapezire, dar sa si fie platita la fel ca oamenii de partid care prind de obicei aceste contracte.

  • Armata NU se ocupa de deszapezire dar e absolut normal sa se ocupe de situatiile de urgenta. Cod rosu meteorologic ESTE o situatie de urgenta in toate tarile care adera la standardul asta. Si Bundeswehr si Garzile Nationale ale SUA si Armee de Terre sau de l’Air participa la indundatii, inzapeziri, cutremure, uragane, samd si nu le mai plange nimeni pe umerii firavi. Pentru ca in primul rand o armata castiga in felul asta EXPERIENTA. Un razboi nu se castiga doar cu dueluri aeriene sau maritime telegenice sau T80/90 vs. Leo2/Chally-2/M-1, samd. In mare parte consta in gestionarea populatiei civile in teritoriu sau refugiate, in deblocarea drumurilor pt mentinerea liniilor de aprovizionare, samd. Aici se vede ca noi romanii gandim inca usor infantil ca armata se ocupa doar de atacuri la baioneta si decolari in alarma. Dealtfel lipsa de experienta de genul asta se vede printre altele la vesnica indisponibilitate a Pumelor SOCAT (a fost pierdut chiar si un aparat pe tema asta) in conditii de givraj. Din pacate tancurile inamice se vor incapatana sa intreprinda actiuni chiar daca se formeaza gheata pe aripi sau elici. Deci parerea mea e ca armata ar trebui sa priveasca lucrurile astea ca pe o oportunitate si nu ca pe o corvoada.

   • Corect! Si prin urmare pana se ne gandim asa cum fac unii din noi la nu stiu ce nou tanc romanesc sau TBT ar trebui sa avem in dotare cateva senilate capabile de a inteveni la dezapeziri sau chiar pe platforme gen TAB sa se faca modificarile necesare pentru a putea interveni in astfel de situatii.

    • Si logistica in sine, transmisiunile dar si comunicarea cu populatia si organizatiile civile Politia Locala/Rutiera, ISU, SMURD, primarii, prefecturi, gradul de initiativa al ofiterilor si subofiterilor (se descurca singuri sa duca sarcini complexe sau neprevazute la bun sfarsit sau sau asteapta ordin cu ordin?), timpii de “readyness” pt. o situatie neprevazuta reala (timp real masurat de cand ai chemat cadrele de acasa pana sunt prezenti in dispozitiv pe drum incluzand intarzieri, masini care nu pornesc, totul fara repetitie si prin relativa surprindere), MEDEVAC, poate chiar si supravegehrea in timp real a operatiunilor cu platforme de recunoastere, multe din lucrurile care fac diferenta intre victorie si esec intr-un conflict real. Ce s-a intamplat cu accidentul aviatic recent si circulatia fara sens a informatiei in cerc e un “reminder” nasol a confuziei care a existat si la Revolutie si care a costat atat de mult. Poate pare exagerat dar ar scuti statul de bani pe care ii da oricum si in plus inseamna ANTRENAMENT. In plus daca ar fi strict dupa mine, in zonele cu adevarat de urgenta cum a fost la marile inundatii sau zapezi as merge si mai departe: stare de necesitate aplicata local incluzand incorporarea tuturor barbatilor apti, control medical rapid, lopata si sector de deszapezit sau facut dig. Rechizitionarea utilajelor necesare, samd. Cu ocazia asta ar disparea si celebrii comentatori de la carciuma si ar face si armata “repetitie cu costume” pt. eventuale mobilizari, s-ar pune foarte bine la punct procedurile.

     • relatiile cu politia si restu au mers unse din vremuri imemoriale. si la gradul de initiativa sau la operativitate (din momentul in care se da alarma) io zic ca stam bine.

      platforme de recunoastere, te referi la drone cred, aici e loc de mai bine. ca tara stam f bine la capitolul asta, doar ca e mare nevoie de mijloace de genul asta in subordinea brigazilor sau macar a diviziilor.

      cu accidentul- armata si-a facut treaba pe felia ei. restul a depins de altii

      • @ XV Armata nu si-a facut treaba pe felia ei ca trebuia sa dea informatia cu directia de zbor si ultimul loc in care au avut tinta pe radar, apoi era nevoie sa le spuna alora de cautat pe aria de acoperire a celulei GSM ca sa caute pe o fasie restransa din locul de unde a disparut tinta de pe radar.

 • pai eu propun ca pt zilele in care armata ajuta la dezapeziri – sa ia banii de la companiile alea care au castigat contractile.
  sau mai bine – sa-i oblige pe aia de la dezaperire sa cumpere senilatele alea vechi de la armata

 • vorbiti numai prostii, nimic concret.
  1 nu armata ia bani pentru dezapezit in primul rand
  2 cati din cei ce vor avea pensii mari ati vazut in zapada voi pe timpul asta?
  3 stie cineva cat ia un soldat, fruntas, caporal pensie, eu unul nu am auzit de asa ceva si daca stie sa zica sa stim si noi cat mai merge micsorate( nu am auzit vre-un astfel de om sa aiba pensie dar sa ajunga la sume de 5000 ron dupa 25 de ani nici pomeneala, poate doar un vis frumos), intreb asta deoarece ei sunt cei multi in strada in situatiile astea
  4 daca tot iese armata in strada la dezapezit de ce sa nu fie platita macar decent pentru asta?
  ar fi multe de zis, dar va las sa raspunde-ti la astea si mai continuam poate…

  • 2. Eu sunt chiar curios cati dintre dvs. ati vazut vreodata militarii in actiune? Atat la instructie cat si in situatii de urgenta. Chiar va invit cand veti avea ocazia sa mergeti aproape de ei si sa intrebati cine ii conduce!!! Si in mod surprinzator veti descoperi un ofiter, de cele mai multe ori tanar. Dar acel pe care il veti gasi in frig, in apa, intre nameti sau oriunde ii veti gasi, va avea pantalonii cu vipusca pregatiti in dulap, in functie de dorinte si pregatire. Si cand va ajunge sa-i poarte, fiti siguri ca in momentul in care va iesi la pensie va fi unul din cei pe care ii veti arata cu degetul ca avand o “pensie nesimtita”. Dar in acel moment nimeni nu-si va mai aduce aminte ca l-a intalnit in apa pana la brau, ingropat in nameti sau tremurand de frig in timp ce se chinuia sa ajute pe cei aflati la nevoie.
   Atat ganditi, pensionarii militari va fura voua trecutul si viitorul, nimeni nu se gandeste ca poate din greseala unul din acei militari pe care ii arata cu degetul mereu, cu ani buni in urma a intervenit pentru curatarea zapezii si v-a ajutat sa ajungeti la cei dragi.
   E usor sa improscati cu noroi.

   • mie mi se pare cam nedemn pt. un militar sa se victimizeze atat. Aia de acum 70 de ani nu mai comentau atat desi s-au intors de pe la Cotul Donului fara o mana, fara un picior, cu schije in cap sau in spate… Asta ca sa nu mai spun ca dupa faza asta Patria i-a mai cadorisit cu cate un sejur de refacere pe la Sighet, pe la Ramnicu Sarat, pe la Aiud. Si tot nu s-au mai plans atat.
    Si langa militarul care da la lopata il vad si pe ala de la drumuri la fel de plin de noroi si zloata. Chiar si dintre noi astia de la birou care scriem pe formum (pt. ca am vazut ca multi sunt IT-isti sau ing. proiectanti) ne intreaba cineva cum iti simti ochii noaptea dupa 10-12 ore de holbat ochii in monitor? Sau ca la varsta de doar 30 de ani aproape toti avem vederea afectata? Dar hai sa spunem ca suntem barbati si sa nu ne mai plangem atat.

 • Stati linistiti fratilor… Degeaba ne certam noi si punem tara la cale, oricum in momentele astea ca si in cazul accidentului aviatic, aia care sunt la conducere doar se scarpina cu degetul in nas si se uita la tv ca poate poate altul a descalcit itele problemelor lor. NU le pasa. Nu va mai raciti gura degeaba…

 • Daca domniile dumneavoastra va plangeti ce salari mari au militari de ce nu va puneti si o alta intrebare, aveti idee care este norma de hrana alocata unui militar care poate astazi va ajutat sa iesiti cu masina din zapada sau care isi serveste patria? raspunsul este 16 ron pe zi, incercati si dumneavoastra sa traiti cu o astfel de suma in fiecare zi timp de o saptamana macar, timp in care sa faceti si ceva efort sa vedeti cat de usor este, iar referitor la pensi si salari va rog frumos sa nu mai vorbiti in necunostiinta de cauza. Un tanar sublocotenet castica un salariu mediocru de 1400 de lei. Si toate astea pentru ce, sa fie luati la misto de niste oameni care habar nu au ce inseamna toate astea.

  • Pai hai sa o luam asa? Stii cat este valoarea unui bon de masa? 9.35 lei, crezi ca in civilie ajunge bonul de masa pentru o zi lucrata?
   Mie mi se pare ca ne certam a proasta ca si in civilie si in Armata sunt probleme in ceea ce priveste munca depusa si efortul versus venituri.
   Poate doar cei care lucreaza intr-un loc caldut la stat intr-un birou in care doar copiaza si intorc hartii sa o duca mai bine.

 • v-ati gandit vreodata cat sufera cei din armata si familiile lor?sal stii plecat luni de acasa sau nopti intregi?nu mai vb voi cei in nestiinta de cauza,va dati voi k parerea cand habar nu aveti cei aia viata de militar.Cand ei se lupta k troienile,altii stau in crasma si beau,asa k gura

  • Da..faina atitudine ce sa spun! “Asa ca gura!”
   Te-ai gandit sa ii intrebi pe altii cate zile pe an stau in delegatii?
   Peste tot exista plusiri si minusuri, de exemplu un medic cate garzi face intr-un an.
   Fiecare isi alege sau ar trebui sa isi aleaga mesieria care sa ii placa sau care crede el ca ii va aduce satisfactii.
   Pot sa iti spun ca inca nu am apucat sa imi iau zilele de concediu legal pe anul trecut de cat a fost de lucru ceea ce la altii nu se intampla.
   Deci undeva suntem chit! Si….chiar nu cred ca esenta problemei este cat o sa ia militarul acela pensie peste 30-40 de ani.

    • Daca ai scrie macar asa cu putin respect pentru gramatica….poate te-as lua in seama!
     Si nu m-am simtit produc destul din clipa in care am terminat UPT-ul…
     Si daca se continua asa vom tine noi restul si locul armatei in multe situatii care necisita nu numai interventia autoritatilor ci si spirit civic si nu mi-e frica de ce pensie o sa am!

 • Pensia medie pentru cadrele militare pensionate pe legea 164 ( care se calcula printr-un procent de 60-64% din ultima solda ) era în decembrie 2010 de 1775 lei. După trecerea militarilor în sistemul public de pensii, prin legeile 119 și 263, care se calculează la fel ca la civili pe baza contributivității, pensia medie a ajuns la 2289 lei. Din cei 159.000 de pensionari militari existenti în 2011, circa 75.000 erau din MApN, ceilalți aparțin celorlalte structuri din sistemul național de aparare, MAI, SRI, STS, SPP, SIE.
  Din cele șase structuri de apărare pensiile cele mai mici la au cei din MApN, urmați de MAI, iar cele mai mari le au cei din SRI.
  Comparativ cu pensia medie din sistemul civil, de circa 800 de lei, par destul de mari.
  Dacă le analizăm mai în amănunt situația se schimbă. In sistemul public de pensii sunt cuprinși toți pensionarii de la cei care au lucrat sporadic în agricultură și primesc acele pensii de circa 350 de lei la cei din zonele bine remunerate înainte și după 89, finanțe-bănci, ministere, structure central, etc.
  Dacă raportam pensiile miltarilor cu cele ale civililor, pe paliere similare de studii și pregătire profesională( nu există cadre militare fară liceu și minim o școală de subofițeri de doi ani), diferența la pensie este mult mai mică 1,5-1,8 în favoarea militarilor fată de civili.
  Când vor începe să iasă la pensie și militari profesioniști ( echivalentul foștilor militari în termen de vremea serviciului militar obligatoriu ) penisa medie a militarilor va scădea comparativ cu civilii.

 • Toti va dati cu parerea ca ce face unul sau altul cand fiecare ar trebui sa isi vada de treaba lui in domeniul fiecaruia.si problema nu e de jos ,porneste de sus de la conducere !!!

 • Discutabil!Intr-o tara secatuita din toate pct de vedere obligat apar aceste codoseli ca sa le zic asa si nu strigate de mate strangulate la ultima gaura a curelei de la pantaloni!Armata are intietate in orice tara dar in limitele si posibilitatile ei!De asemeni armata are un cuvint de spus in cadrul CSAT si nu numai!Timp de 24 de ani de ce cadre ale armatei nu au ridicat obiectii fata de privatizarile frauduloase care au subminat siguranta nationala!De ce au tacut!De ce sau complacut in jocul lor murdar de decimare a economiei care producea pib si care pib asigura felia de cascaval a armatei,invatamintului,sanatatii,etc!De ce au aplicat OMERTA MASS MEDIEI!De ce!Asa ca acest articol ori a fost facut la comanda ofiterilor care 24 de ani au tacut,ori e scris pt a adinci ura dintre diferite clase profesionale si sociale din Romania!Exista cumva un plan pt dezbinare sociala dintre romanii simpli si militari!Se pregateste cumva ceva si armata trebuie sa suprime populatia dar sa fie bine motivata si cum altfel decit de comentariile negative ce pot aparea la adresa militarilor dupa ce vor fi cite aceste tipuri de articole!Nu de alta dar in ROMANIA fumigenele prind radacini!

 • Sunt foarte curios cati dintre voi sunteti militari si cati dintre voi ati raspuns cu ,,am intles,, chiar daca nu era ce gandeati si dupa asta ati trecut la executare asa cum sa ordonat ……chiar si militari simt frigul pe sosele u lopata in mana si cu echipamente invechite si incomplete

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: