Armata Romana

Dusa: Premierul a inteles ca Armata a fost neglijata mult timp

Premieru flancat de ministrii de la Aparare si Interne, la Flotila 90 Transport Aerian

Premieru flancat de ministrii de la Aparare si Interne, la Flotila 90 Transport Aerian

Ministrul Mircea Duşa a afirmat că “Armata a fost neglijată foarte mult timp”, însă în 2014 va beneficia de un buget mai mare.

“Am făcut demersuri nenumărate, iar premierul a înţeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp, astfel că în 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de înzestrare, iar cel ce vizează forţele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport Spartan, şase dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână – două. Avioanele Spartan împreuna cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanţe lungi, medii şi scurte. Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, iar după ani de dispute am reuşit să declanşăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată în 2017, deşi au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliţia Aeriană şi nu era normal ca România, care a avut o flotă serioasă de vânătoare, să apeleze la alt stat să se asigure securitatea aeriană”, a declarat ministrul Apărării.

Duşa a vorbit şi despre dotarea forţelor terestre, precizând că există un program de dotare cu transportoare. Potrivit acestuia, cercetătorii români lucrează la realizarea unui transportor blindat autohton.

“Există un program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău”, a spus Duşa.

Întrebat dacă România va primi drone, ministrul Apărării a răspuns că informaţia nu este publică, dar că ţara noastră, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii.

“România, împreună cu statele NATO, îşi asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informaţii. Avem discuţii cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forţelor americane din teatrele de operaţii. Noi am selecţionat o serie de repere de care credem că avem nevoie şi, în funcţie de analizele care se vor face la Pentagon şi tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, acele repere să fie disponibilizate către Armata Română”, a menţionat Duşa.

Ministrul Apărării a mai spus că noile numiri făcute la început de an în fruntea structurilor de conducere ale Armatei au fost urmare a ieşirilor la pensie a foştilor comandanţi.

“Au plecat multe cadre militare la pensie şi la început de an am procedat la numirea de cadre noi în funcţiile de conducere ale structurilor de conducere din cadrul ministerului. În cea mai scurtă perioadă se vor scoate la concurs posturile lăsate vacante în urma numirilor. În funcţiile de conducere am dorit să vină oameni tineri cu experienţă în teatrele de operaţii şi cu experienţă în structurile internaţionale fie ele NATO sau ale Uniunii Europene. Anul acesta se împlinesc zece ani de la intrarea României în NATO, iar militarii noştri s-au achitat întotdeauna onorabil de misiunile pe care le-au avut, făcând din Ministerul Apărării Naţionale un al doilea Minister de Externe”, a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, miercuri, la Buzău, la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general Lucian Foca, numit în locul lui Nicolae Ciucă, avansat şef al SMFT.

După ceremonia militară, ministrul Mircea Duşa a plecat în localitatea Gura Caliţei din judeţul Vrancea, la locuinţa militarului Florinel Enache, cel care, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat în Afganistan, şi-a pierdut ambele picioare şi mâna stângă. Miercuri, Florinel Enache împlineşte 40 de ani.

“Plec spre Gura Caliţei la eroul nostru Florinel care a suferit serios în teatrele de operaţii şi am ţinut să mă deplasez personal să îi urez «La mulţi ani» astăzi de ziua lui, ţinând cont de faptul că a fost anul trecut la el chiar preşedintele Obama”, a spus Mircea Duşa.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în prima şedinţă a BPN al PSD pe 2014, în debutul căreia presa a avut acces, că Guvernul va continua să sprijine cultele religioase, începând cu Biserica Ortodoxă Română, la fel cum va sprijini şi Armata.

Sursa: Realitatea

17 Comments

 • Gargara ieftina.Desfiintati Fortele Aeriene si treceti cele 12 martoage la Ministerul de Interne daca sunt doar pt. “politie aeriana” si nu intentionati sa mai achizitionati minim 36.

  In rest….n-a zis nimic important,nu vad nici un program de achizitie serios.

 • Vorbe goale din partea unui politruc vremelnic ministru al Apararii. Bine ca ne doneaza americanii armament, am ajuns sa depindem de donatii.
  Se lucreaza la noul transportor autohton. Oau! Oare cate transportoare vom cumpara, 10, 20 sau nici unul? Pentru a fi un program profitabil TBT 8×8 va trebui sa se vanda la export, dar ghinion, piata este deja saturata.
  Ne-am luat un angajament fata de NATO ca vom acorda Armatei macar 2,5% din PIB, nu ne-am respectat partea din intelegere. Ar trebui sa fim dati afara din NATO.
  Si colac peste pupaza am transformat Fortele Aeriene Romane in Politie aeriana.
  Asta nu mai este Armata Romana, este o umbra.
  Multumim mafiotilor politruci, din trecut si din prezent!!

  • salut . De ce sa fie TBT un program neprofitabil daca nu se si exporta ?! Singur spui ca piata e saturata si prin faptul ca multe tari si l fabrica prin forte proprii . Problema este intradevar cand va fi gata si daca il vor cumpara astfel incat sa schimbe tot ce i vechi.
   Din ce spune DshK 12,7 gr creier Saur 2 nici nu intra in dicutie , e bine mai trece timpul mai vine un ciclu electoral mai venim cu alte minciuni.
   Sa ne dea afara din nato?! Noo asta i noua gaselnita de a controla colonia, o tii cu vb si asa zis aliante nu impui sa aibe armata de care ii trebuie unui adevarat stat nato . Ce inainte fostele colonii englezesti nu erau cam la fel aveau cate ceva armata pe care sa o foloseasca in interes propriu ca si carne de tun si pe atunci o folosea si in caz ca se revoltau plebeii , acuma sa si aibe forte de interne proprii mai bine echpate ca armata .

   • Daca TBT-ul nu va avea client la export, atunci programul in sine va fi o povara pentru Bugetul statului, obligand Armata sa cumpere TBT-ul in numar mic, ceea ce este neviabil. Ce este mai bine, sa cumparam 20, 30 de TBT-uri si zero exporturi sau sa avem si exporturi si 100-200 TBT-uri pentru armata noastra?
    Piata fiind saturata, va obliga constructorul sa iasa cu un produs TBT performant si cu pret mic, pentru a deveni atractiv pentru clientii externi. Daca TBT-ul va fi nici prea-prea nici foarte-foarte atunci nu va iesi in evidenta si nu va avea client la export.

    • Pai solutia cu TBTu` ar fii sa aibe intelepciunea sa dea licenta la export, pt ca asa cum vrem noi sa le fabricam la noi in tara – asa vor si altii. Pe de alta parte ar trebuii sa ne gandim ce poate Romania investi in alte tari. Sa luam un exemplu simplu: o tara din America centrala doreste sa cumpere 150 TBTuri si conform legii achizitiei militare in tara respective necesita un offset de cel putin 75% – atunci ce ne facem?
     Daca Romania nu va avea capacitate de offset atunci degeaba tari interesate pt un produs bun la pret si mai bun.

     • Asta este marea dilema: avem sau nu avem capacitate de offset? Ca daca nu avem, atunci, cu tot respectul, suntem niste gogomani.

      • Pai eu unul nu prea stiu mult companii romanesti care poseda capital/au intentia de a investi prin alte tari. Dar asta cred ca este alt subiect care ar necesita un articol separat….
       Statul inca mai are ceva ceva pe domeniul aparatii – dar nu stiu cine este interesat de ce avem/produce/putem produce noi…
       In rest? eugenii? sau ce mai facem – chiar ca sunt interesat.

    • @Dragos
     Nu inteleg toata tevatura asta cu “daca nu are neaparat client la export nu e bun”? Mi se pare o idee aiurea
     TBT-ul se face in primul rand pentru armata romana, bugetul pentru transportoare e evident mai bine sa mearga la o companie romaneasca si nu la una straina.
     Abia apoi poate sa vina si exportul, si daca produsul e la fel de bun precum se spune in ce a aparut despre el, si daca va fi si sprijinit de stat, e foarte posibil sa-si gaseasca si clienti externi mai ales ca pretul va fi sigur ceva mai ieftin fata de produse similare straine (punem aici doar pretul muncii sa zic asa).
     Ai destui posibili clienti, Irakul, posibil si alte tari arabe, posibil tari din Asia, toti astia sunt in febra inarmarii in ultimu timp si sigur ar gasi TBT-ul foarte OK.
     Dar pentru asta trebui intai produs si introdus in dotare la noi (chiar daca la inceput nu in numar extrem de mare)

     • Nu este vorba de a fi BUN daca are/nu are clienti la export.Este vorba despre a fi profitabil, astfel incat Armata sa poata cumpara nu 10, 20 sau 30 TBT ci 100-200, asta pe langa TBT-urile vandute la export. Numai astfel fabrica producatoare va avea profit, va putea sa mearga mai departe, adica sa creeze si alte transportoare mai bune, sa aiba VIITOR.
      Uiti ca pe vremea comunismului, EXPORTURILE erau cele care tineau in picioare industria noastra de armament. Ne mandream cu exporturile noastre.
      Irakul, tarile arabe si altii pot fi clientii nostrii daca TBT-ul va fi si performant si ieftin si cumparat in numar mare de catre armata.

      • Corect, exporturile conteaza, nu zic nu. Dar nu vad rostul, daca tot avem nevoie de 200-300, 400 sau cate or fi nevoie, de TAB-uri, sa dam 2 milioane sa zic, pe un TAB strain, cand poti sa dai 2 pe unul facut aici si cam la fel de performant?
       Chiar daca nu o sa exporti foarte mult din el (cel putin nu imediat), avantajele sunt mai mult decat evidente.

       Iar odata ce il ai facut si il ia armata ta se vor deschide mai multe usi si la export, dar repet, trebuie si ajutorul statului aici.
       Eu cred ca TBT ar avea perspective foarte frumoase chiar si la export, cu o promovare buna si o implicare cat de cat serioasa a statului roman.
       Nivel 4 de protectie, amfibiu, armament la alegere, caracteristici bune, e un TAB sau TBT excelent inclusiv la nivel mondial. Atata doar sa existe interes si oameni destepti si hotarati care sa-l promoveze

       • Noi avem nevoie de 200-300-400 TAB-uri, asa este, DAR, sunt dispusi guvernantii sa cheltuiasca atat de multi bani de la bugetul statului pentru a cumpara macar jumatate din cat avem noi nevoie? Sau vor cumpara cu taraita 10-20 TBT-uri pe an? Daca vor face asa, atunci programul TBT va fi un esec indiferent cat de performant va fi vehiculul. Fabrica va fi practic pe perfuzii si nu va putea sa mearga mai departe, adica la un nou TAB, mai bun ca TBT.

 • Pe langa MRAP-urile de toate felurile ce anume ar mai putea americanii sa ne arunce, pardon doneze?

  Au o multime de camioane pe acolo, noua ne-ar fi foarte necesare.

  Oshkosh M-ATV cred ca ar fi o optiune buna, am primi vehicule aproape noi foarte moderne gratis, americanii au 3.100 in exces.

 • Pai poate ceva UAV-uri? ca poate fac americanii un calcul si costa mai mult sa le transporte acasa deca sa le lase pe MK…

  • Povesteam cu unul care a fost in misiune in Afganistan si imi zicea ca multa tehnica de lupta de acolo e mai scump sa o transporte inapoi in SUA decat sa o lase acolo si sa cumpere alta noua. Poate ne alegem si noi cu ceva din toata zoaia asta cu Afganistanul…
   Doar ca nu asa se face, in caz de ceva ni le putem baga undeva fara contracte de mentenanta si offseturi…

 • E vorba de ce achiziţionezi. Am cumpărat pe sume fabuloase rachete Hawk cancerigene şi depăşite de la olandezi, fregate bune de fier vechi – nave cu tun, de la englezi, am modernizat degeaba cu Elbit Sistems care lucrează 80 % pentru România 110 MiG 21 care mai au resursa de zbor numai până în 2017, am cumpărat UZI de la Israel la care s-a terminat muniţia – contra cui ? şi tot de la ei turele Rafael care stau în depozite pentru că sunt prea multe, avioane Hercules uzate moral utilizate în folosul SUA, staţii Motorola care nu funcţionează, am cumpărat un număr nesemnificativ de transportoare Piranha de la Elveţia – de când sunt ei specialişti în transportoare, o ţară neutră ?, iar acum urmează să cumpărăm rable F 16 de la portughezi care vor să le arunce, avioane care nu au capabilităţi aer-sol şi trebuie modernizate, iar fabricile noastre care fac armament performant se desfiinţează. Am achiziţionat e drept Spartan, dar e un avion de transport nu de luptă. Bineînţeles trădătorii de neam şi ţară şi-au primit şpăgile iar armata română a redevenit o armată de baionete.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: