EURASIAN PARTNERSHIP DIVE 2012

     Peste 80 de scafandri din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi SUA participă la a doua ediţie a exerciţiului multinaţional “EURASIAN PARTNERSHIP DIVE”, care se desfăşoară, în perioada 28 mai – 8 iunie, la Constanţa, pe trei secţiuni.
Prima secţiune va cuprinde scufundări la mare adâncime, simulate, la Centrul de Scafandri, unicul din regiune care deţine un laborator hiperbar, dar şi scufundări reale, pentru sudură, tăiere, filmare şi fotografiere subacvatică, conduse de la bordul navei americane de salvare şi recuperare. Nava, USNS Grasp (T-ARS 51), a sosit în portul Constanţa luni, 28 mai.
A doua secţiune, condusă de scafandri români, constă în scufundări tip EOD (Explosive Ordnance Disposal), modul de intervenţie la ameninţările dispozitivelor explozive improvizate subacvatice şi neutralizarea acestora. Activităţile se vor desfăşura în raioanele maritime ale ţării noastre, cu participarea vedetelor pentru scafandri Saturn şi Venus şi a ambarcaţiunilor rapide Fulgerul 1 şi Fulgerul 2, folosindu-se explozivi reali.
A treia secţiune, condusă tot de către scafandri români, vizează scufundări pentru scanarea laterală a acvatoriilor în vederea descoperirii ţintelor imerse.