Geopolitica

Dulcele stil clasic cu aroma de propaganda

Sergey Shoigu, ministrul rus al Apararii

Sergey Shoigu, ministrul rus al Apararii

Cred că Rusia s-a maturizat şi se comportă de la o vreme foarte adaptat şahului mondial post-Cortina de Fier.  “Rusu-i rus” şi ascultă doar de cnut, iar soluţia cu Vladimir Putin pe post de mânuitor de cnut este cea mai eficientă.

Rusul a redevenit rus.

Stabilitatea la nivelul echipei care conduce a permis în ani o revenire cu paşi mici, dar siguri şi serioşi, revenire cu creştere de cadenţă în timp, revenire până la poziţia forte din prezent, prezent care a permis mişcări ofensive şi mai ales de nestăvilit.

Rusul a redevenit rus pe multe planuri, pe planurile în care era expert.

Mă uitam în dimineaţa asta pe RIA Novosti. RIA Novosti este un cunoscut portal de informare-manipulare-propagandă, iar oamenii de acolo îşi fac treaba super bine. Brava la ei şi la cei care-i îndrumă, căci rolul propagandei este unul foarte important şi avem la rândul nostru amintiri mai vechi si mai recente: de la producţia la hectar, la pupatul de moaşte. În serios vorbind, propaganda duce în spate stabilitatea şi aduce încrederea în stat ca şi legiuitori, armată, forţe de ordine, etc.

Din păcate, la noi propaganda ar trebui să ia forme idioate pentru a mai avea impact. Zic eu că o combinată între o celebritate băştinaşă fără consistenţă şi îndemnuri pe sistem Coreea de Nord… da, o Ics-ă semi-nudă recitând la tv o dată pe oră îndemnuri la reconstrucţia României, o treabă ca asta ar mai avea impact pe la noi prin bătătură.

Revenind la ai lor, ruşii, prin ministrul Apărării apărut în poza de mai la deal, mă fac să-i invidiez. În această dimineaţă, pentru propagandă.

Sergei Shoigu – fanii l-au identificat, desigur, din poză – a declarat recent în cadrul unei întruniri cu uşile închise a Dumei de Stat că Armata Rusă este gata pentru desfăşurare în Ucraina sau oriunde în lume, iar industria de apărare a Rusiei poate înlocui rapid orice importuri, incluzând pe cele din Ucraina.

Brava nea’ Serghei.

Acuma să vedem ce şi mai ales cum şi de unde:

“A question was asked whether our army is ready to defend the motherland in the circumstances of a more complex international situation. We received a positive, life-affirming answer. Everyone’s ready, combat efficiency is at a high level,”

A declarat pentru RIA Novosti, Mikhail Yemelyanov, “first deputy head of A Just Russia parliamentary faction“.

Yemelyanov a precizat că un alt subiect al discuţiilor au fost opţiunile posibile pentru înlocuirea echipamentului importat, bla-bla, cam ce ziceam mai sus cu câteva grosimi de deget, fix pe linia de muncă a industriei de apărare.

“I asked a colleague of mine how the shortages of supplies from Ukraine will affect our defense capabilities. He said he was confident that they won’t, that everything could be replaced,”

Grăit-a Yemelyanov.

Întru închegarea celor izvorâte dinspre Şoigu şi Yemelyanov, parlamentarul Vadim Solovyov a tras o liniuţă:

 “concering the situation in Ukraine it was said that we are ready for any developments and it all depends on specific situation, first of all, the position of our western partners, army is ready to accomplish any task set by the country’s government and the Commander-in-Chief.”

Rusu-i rus, iar propaganda e propagandă.

Brava la ei!

 

– Iulian Iamandi –

66 Comments

 • Da,propaganda e propaganda,dar fara suport nu face nicio ceapa degerata.Stiu ca au trecut la un program complet de inlocuire a importurilor sensibile ,si mai ales la dezvoltarea electronicii militare.Au parte si de o politehnica veritabila.

 • Deja a devenit un leit motiv al propagandei antiromanesti ”pupatul de moaste”. Orice dobitoc nedus pe la biserica recita asta. Sunt oameni vindecati de boli incurabile de aceste moaste in istorie si in prezent. Doar dobitocii care nu cunosc istoria neaga rolul Ortodoxiei in formarea si supravietuirea poporului roman.

  • Am si eu o intrebare drasius: ce legatura e intre arme/razboi si ortodoxie care e o ramura a crestinismului? O mare problema in seriozitatea chestiei cu moastele sunt fix oameni ca tine care intr-o discutie despre geopolitica si Armata Rusiei aduc in discutie…vindecarea prin moaste. Ce legatura are una cu alta? Nu neg ca exista oameni vindecati prin moaste. Dar de saptamani de zile am vazut filme cu oameni sfartecati de obuze, oameni arsi, o femeie retezata in doua de o schija si care inca era lucida si vorbea, sute de copii refugiati din casele parintesti. Si in tot acest timp n-am auzit ca Patriarhul Rusiei si cel al Ucrainei sa se inalneasca crestineste si sa spuna: bai frate hai sa ne unim fortele sa-i linistim pe nebuni ca sunt si unii si altii ordodocsi si se omoara intre ei. Vezi ca in fata lui “ortodox” se mai gaseste un cuvant pe care multi il omit si anume “crestin”. “Ordotox” nu inseamna nimic de sine statator asa cum 0 nu inseamna nimic fara cifra din fata. Si cauta care sunt preceptele de baza ale crestinismului, Iisus n-a vorbit despre “dobitoci nedusi pe la biserica” si “hate speech”-ul cum i se spune acum nu prea-I facea parte din vocabular. Probl e ca multi asa zisi “ortodocsi” se constituie mai nou intr-un fel de secta aproape la fel de militanta si intoleranta ca bezmeticii aia barbosi de prin Orient, secta care are la baza mai mult chestii precrestine si pagane decat crestinism. Si cu asta am terminat off-topic-ul.
   Chestia cu Rusia e ca a apucat pe un drum care sper sa nu fie fara intoarcere pentru ei si inca si mai mult sper sa nu-i atraga in nenorociri si pe altii din vecinatate.

   • Cred ca se referea la bucata asta de articol:

    “Brava la ei şi la cei care-i îndrumă, căci rolul propagandei este unul foarte important şi avem la rândul nostru amintiri mai vechi si mai recente: de la producţia la hectar, la pupatul de moaşte.”

   • Amestecarea unor termeni aparent convergenti creeaza o oarecare aparenta forta de atractie care in final rezulta o divagatie grosolana de la topicul discutiei. Este doar o metoda de a atrage discutia catre o alta directie. Pe scurt manipulare.
    Drasius draga, rolul ortodoxiei in armata se numea(inca se numeste) drept de conducere divina asupra dobitocilor dusi la biserica. Ai luat istoria din manualele scolii generale prea in serios.
    Noroc ca nu toti te iau in serios pe tema asta.

  • ” Orice dobitoc nedus pe la biserica”……
   Serios? Si cu dobitocii dusi la biserica care anume cu asta se ocupa (pupatul de moaste ) ce faci?
   O fi avut ortodoxia rolul ei in formarea poporului nostru dar BOR de astazi nu mai mare in comun cu trecutul decat amintirea. BOR de astazi, oamenii ce o compun in cea mai mare parte nu sunt decat niste lipitori puse pe supt bani atat de la stat cat si de la oameni. Putini mai sunt cei din clerul ortodox roman care fac rabat de la aceasta imagine, foarte putini. Codoslacul electoral, spectacolul ieftin cu mase de oameni care se calca in picioare ca sa aiba “noroc” in viata (cand notiunea de noroc este respinsa de biserica ca fiind o forma de haos ce excede controlul lui Dumnezeu asupra lumii) fara ca preotii multumiti de fluxul de multime sa combata fatis aceasta idee a norocului, cu preoti care dau mita inspectorilor de religie ca ocupe catedre de religie in scolile din parohiile lor ajungandu-se la amenintari la adresa profesorilor de religie care ar indrazni sa atenteze la acele catedre de pe mosia lor ( sa trecem momentan peste faptul predarea religiei in scoli cel putin in forma actuala este nu doar inutila ci si paguboasa pentru ca sunt cazuri de elevi sanctionati cu scaderi de note de catre acei preoti profesori pentru ca nu s-au dus la biserica, cand acest lucru ar trebui sa fie o problema de optiune personala etc), toate acestea ma fac sa cred ca de fapt in forma actuala BOR ca reprezentatnta a ortodoxiei capata o tenta antiromaneasca.
   Oare unii sunt dobitoci nedusi la biserica pentru ca nu accepta sa se incline in fata unei institutii corupte si avida de bani?

 • Ruşii au constatat că sub un regim forte le e mai bine. Cu Putin în fruntea tuturor comitetelor şi comisiilor se reface armata, Rusia redevine superputere, armata se reface, ruşii sunt din nou respectaţi şi temuţi. Mentalitatea de mare putere s-a păstrat. Ivan e ca şi Ion, vrea loc de muncă, să-şi crească liniştit copiii. Putin reuşeşte însă să-i capaciteze prin discursul său pentru război pe rusnaci.

  • da, si Hitler a dat germanilor locuri de munca si incredere in armata. Chestiile astea tin de obicei 10-15 ani maximum. Acum e interzis si sa-i afisezi mutra in public, cam asa s-a terminat “binele” pentru nemti.

   • “Chestiile astea tin de obicei 10-15 ani maximum.”

    Esti sigur? Americanilor le merge de 70 de ani cu doctrina asta. In fiecare an alt razboi (asta in cazul in care nu e nici un razboi pe rol deja).

    • unu, daca asta crezi despre americani inseamna ca n-ai inteles nimic. America e o tara in care multi non-americani isi doresc sa fie, e o tara care ofera oportunitati. Sigur, au si haterii lor dar in mare asta e chestia. Fie ca-i iubesc sau ii urasc majoritatea ii copie. Cu Rusia e invers. Majoritatea fug de ei ca de dracu’, nu atat de ei ca oameni cat de modelul social oferit.

      • @ Unu- cum se face atunci ca USA are aliati seriosi care daca ii strangi laolalta pcontribuie cu cel putin la fel de mult ca USA pe cand Rusia e cam singura pe tarla.
       Nici China nu o vrea prea apropiata si restul tarilor care ii sunt aliate sunt foate natiuni inglobate odinioara in URSS.
       USA are de partea ei pe Marea Britanie, Franta, Germania si celalete tari puternice din UE, pe langa asta nu a trecut la luatul cu japca a buatilor din Canada sau Mexic desi ca forta armata i-ar fi destul de lesnea sa o faca.

  • Dezvoltarea economica din ultimii 15 ani din Rusia nu este rezultatul bunei guvernari putiniste, este rezultatul cererii externe de materii prime.

   Rusia in urmatorii 10-15 ani are 2 mari provacari in fata.

   Prima este data de scaderea inevitabila a productiei de petrol, datorata de supraexploatarea resurselor existente.

   Iar a doua de posibila scadere atat a volumului exporturilor de gaze si a pretului determinate de concurenta gazelor de sist(din Romania, Polonia, Ucraina), si a resurselor din Estul Mediteranei poate M.Neagra.

   Recenta „Criza Ucraineana” nu a facut decat sa accelereze exploatarea gazelor de sist.

   Implacabila Rusie a lui Putin, a cam pierdut meciul pentru Ucraina, acum sunt in postura de a mai salva ce sa mai poate salva, si nici aici nu le prea iese mare lucru.

   Dupa integrarea esuata a unei tari de 45 mil locuitori in Uniunea Euroasiatica, au incercat sa anexeze jumatate sau macar un sfert din tara aia, proiect care iara nu le-a iesit si pana la urma trebuie sa se multumeasca cu o peninsula izolata de Rusia si in colaps economic.

   • “concurenta gazelor de sist(din Romania, Polonia, Ucraina),”

    Daca asa o sa stea treburile, posibil ca o sa importam apa de baut de la rusi, la pret de petrol :)))

    • De ce,dupa ritmul de industrializare in ultimul secol si exploatarea mai mult decat intensiva a resurselor de subsol crezi mai au ei multa apa curata?
     Mitul asta cu gazele de sist si apa freatica poluata este lansat de habarnisti care inca nu stiu ca acea apa este deja puternic poluata de agricultura socialista ca urmare a uzului masiv de produse chimice in agricultura si de latrinele unei populatii rurale mult prea mari pentru vremurile noastre.

     • nus cum esti tu, dar io cand ma duc la tara beau apa din fantana si e buna. lucru pe care nu pot sa il spuna cei din zonele unde s-au instalat deja sonde si unde chiar si administratia judeteana a spus oamenilor sa nu bea apa din fantani pentru ca e toxica.

   • problema cea mai mare a Rusiei e insusi Putin. Ca orice lider autoritar prefera sa nu faca o “scoala” in jurul lui ci sa se inconjoare de executanti stersi (exp. Medvedev), de nebuni ai regelui (Rogozin) care fac mult zgomot dar n-au creier nici cat o bibilica si sa-si manipuleze subalternii prin intrigi si un razboi intern surd (dovada periodicele remanieri si suciri la 180 grade in special in ministerele importante). Probl e ca omul are deja 62 de ani si probabil in max. 10 ani daca nu chiar mai devreme o sa atinga varsta la care oamenii incep sa dea in mintea copiilor. Asta daca nu moare mai devreme. Chestia e ca fiind inconjurat de “executanti” si nu de o adevarata echipa, nu-l va trage nimeni de maneca. Iar daca moare in urma lui sistemul se gripeaza si incepe lupta pt putere. Si atunci caderea URSS-ului li se va parea rusilor o plimbare prin parc. Parerea mea e ca Putin e la prima tampenie cu adevarat majora: inconjurat de inamici naturali cum ar fi tarile suprapopulate din Est si Sud, Putin a considerat ca cea mai desteapta chestie ar fi sa-si distruga relatiile cu Vestul.

    • Nu știu cât are treabă cu decăderea economică dar Ucraina le-a tăiat apa la propriu. Sau le-o va tăia :D. Crimeea e săracă în precipitații și e(ra) alimentată cu apă printr-un canal care pleca dintr-un lac de pe Nipru. Mai citisem că porturile comerciale din Crimeea nu au capacitatea de tranzit cât să asigure mărfurile necesare peninsulei. Schimburile comerciale erau asigurate, în mare parte, terestru, prin Ucraina. Tot prin istmul ăla, cu canalul de apă, șoseaua și calea ferată, trece și conducta de gaz. Nu știu dacă tot pe acolo trec și rețelele electrice. Am o presimțire că da. În cazul în care Ucraina va impune o blocadă totală nu știu cât de bine îi va fi noului teritoriu rusesc. Au apărut poze cu rafturile magazinelor goale prin Crimeea, că se dă rest în castraveți, d-astea. Dar propagandă e de ambele părți și nu știu cât de reale sunt pozele respective.

     În cazul în care se întâmplă blocada totală, armata rusă are ocazia să-și arate capacitatea de a realiza un ”pod” aero-naval între Kerci și ce-i peste strâmtoare. Nu e ca în visele umede ale lui Valentin Vasilescu, pe ruta Sevastopol-Constanța dar oricum …. 😀

    • Cam pe ce spune CosteaH, atunci cand scoti o provincie din sistemul economic al unei tari inevitabil o sa ai o perioada de prabusire economica.

 • Rusia are drumul ei, de dictatura vorbesc deobicei oamenii care nu cunosc aceasta tara si se afla in treaba care cred ei ca textele lor tine la fraierii de pe cheiul dambovitei.
  Incercati sa faceti cate o vizita in Rusia sa vedeti tara (Nu Moskova, Piterul, Novgorodul, Kazan, etc) ci restul tarii care este enorm, apoi sa vorbiti de totfelul de aiureli gen colaps economic, sfarsitul petrolului, gazului,respect etc.
  Postam si noi ca sa ne aflam in treaba…..
  P.S. Rusia nu este mama democratiei dar sa fim seriosi nici sistem totalitar, dictatura etc…eu personal nu am vazut. Oamenii sunt destul de liberi traiesc se distreaza-petrec concedii in tara si strainatate, muncesc somaj 4-5%, datorie externa 9% din PIB,….ALO-Despre ce vorbim?

  • Nu prea are rost sa te chinui cu explicatiile, doar 1% din aia care posteaza pe forumuri din astea au si calatorit si stat macar cateva luni in tara aia. Restul de 99% povestesc ce au vazut la TV despre Rusia, din presa “libera”, adica po-angliski, “bullshit”.

   Nu are rost sa le spui ca Rusia e o tara chiar foarte ok in care oamenii traiesc binisor, calatoresc unde vor si care e mai libera decat majoritatea “marilor democratii”. Unora le place sa gandeasca in stereotipuri. E mai comod asa cu popcornu’ pe fotoliu in fata plasmei pe care curge zoaie…

   • Tin sa-ti spun ca la fel am avut in cap totfelul de stereotipuri pana nu am ajuns sa cunosc acest spatiu mai in detaliu calatorind. Acuma ma conduc dupa o regula foarte simpla pana nu vad nu vorbesc. Ca altfel induc lumea in eroare.

    • Cam asa si eu. Inainte sa merg acolo imi imaginam ca e ceva lagar de concentrare plin de capcauni si betivi :)))
     In mare cam asta e imaginea promovata cu multa turda in occident. La fel cum e si Romania prezentat ca o tara-groapa de gunoi plina de tigani si handicapati bolnavi de SIDA 🙂

     Dar asta este, invidia e mare iar strugurii foarte, foarte, foarte acri 🙂

 • texte din astea ‘putiniste’ posteaza le pe ‘vocea rusiei’ adica vrei sa spui ca orice mujic din vladivostok isi permite excursii in japonia sau un mujik din rostov isi face vacantele la roma sau paris? aia care isi permit sunt oligarhii lui putin (mult mediatizati) restul (plebea, 99%) bate mingea in spatele izbelor..

  • Nu “orice mujic”, dar ceva mai multi decat isi permit la noi. De aia oriunde te duci prin Europa, Africa sau Asia e plin de turisti rusi. Am fost foarte surprins sa constat ca in Turcia vanzatorii stiu mai degraba rusa si franceza decat engleza iar in Tailanda spre exemplu multi comercianti vorbesc rusa, ca sa nu mai zic ca am mancat la restaurant cu specific rusesc acolo.

   Si da, viziteaza Roma si Paris, Londra, Viena si o sa constati “cu surprindere” ca o sa auzi destul de des rusa vorbindu-se pe strada, in muzee sau localuri.

   • Fiecare aude ce-l intereseaza. Daca cascai urechile mai bine auzeai ca la Istanbul se vb foarte mult si romaneste la fel si la Viena si poate mai mult decat ruseste.
    Ca mai multi isi permit la ei decat la noi asta s-ar putea daca tinem cont de proportii( ma indoiesc si de asta). Despre capitalele din vest….mai ales Paris, tinand cont de faptul ca la nivelul lui 2012 Franta a primit aproape 90 de milioane de turisti ma am foarte mari indoieli ca te-ai invarti printr-un mediu semnificativ rusofon pe acolo.

    • La istambul care e la 400 km de Bucuresti probabil, dar in Tailanda nu prea am auzit, iar daca auzi romaneste pe la Paris / Viena / Londra din pacate nu auzi de la turisti ci de la baietii care iti vand un “haifon” sau “haiped”.

     Oricum, sa nu comparam numarul de turisti romani cu numarul de turisti rusi, ca nu are rost. Discutia era despre puterea de cumparare a rusilor.

     • O fi Tailanda o destinatie exotica dar ca referinta in turismul mondial apare doar la turismul sexual. La Viena si in imprejurimi ai fi uimit cat “popor” roman cu bani vine sa-si faca vacanta.
      Nu mai stiu care era discutia dar tu vrand sa arati ce nivel de trai au rusii ai adus in discutie turismul si raportat la numarul de locuitori rusii ies prost in comparatie pana si cu noi ce sa mai vb de tarile vestice.

   • unule, asta cu “mai mult rusa decat engleza” e trasa rau de par. Toata lumea face propaganda dar rusii n-au simtul ridicolului. De-aia apar bancuri cu “in Rusia traieste cel mai mare pitic din lume”, “razele X se cheama asa pt. ca inca nu se cunoaste rusul care le-a descoperit”, samd, samd.

    • steliene, tu crezi ce vrei, nus pe unde ai calatorit tu. Eu in Antalia spre exemplu am vorbit ruseste cu destul de multi chelneri si vanzatori care supriza mare, nu stiau engleza. Desi engleza stiu perfect, nu prea am avut cu cine sa o vorbesc acolo.

     In Tailanda, in zonele turistice aia stiau si ruseste iar daca te uitai pe bannere gaseai destul de des si bannere in rusa.

     Si da, cam peste tot pe unde am calatorit am intalnit multi rusi si chinezi care si ei sunt bietii alta natie “saraca lipita pamantului” conform unor surse “de incredere”.

     • Statistica este indicatorul,nu povestile cu am auzit,ca n-am auzit.
      Nr.autoturisme noi vandute in Rusia 2013-2,6 mil.
      –//–//–//–//–//–//– in Romania 2013-aprox. 58000.

     • unu, n-ai inteles despre ce e vba, si tiganii se lauda cu banii si asta nu-i face “valorosi” asa cum zbiara ei in manele, si arabii au bani de invart cu lopata si cu toate astea nu se duce lumea sa emigreze acolo pe rupte pt. ca un medieval cu bani ramane tot un medieval. Era vorba de ceea ce se cheama “calitatea vietii” in general si de anumite valori la care adera un popor. Majoritatii romanilor nu le sunt simpatici rusii si cu asta basta. Si in aceeasi situatie sunt aproape toate tarile est-europene. Luati-o ca pe un dat. Luati-o ca pe un dat. Din partea mea n-are Rusia decat sa-si ia provinciile limitrofe unde rusii sunt majoritari, preferabil prin arbitraj international iar nu shmenuri si conflicte artificiale, dar dupa aia pot sa faca si un zid de 6 m de beton intre ei si restul lumii. Or fi facand si lucruri bune dar sunt cu siguranta mai putine decat cele rele. Ca o ultima intrebare: cum naiba de toti vecinii SUA (unii chiar foarte diferiti cultural) ii considera vecini comozi (canadienii nici macar nu au granita armata), pe mexicani nu i-am auzit plangandu-se de SUA, samd. in schimb toti care-s vecini cu rusii sunt ca pe ghimpi? Si daca tot ai adus vorba de rusii de prin Franta sau alte locuri stiai ca-s cam la fel ca tiganii de la noi adica au fost inclusiv refuzati sa se mute in anumite comunitati linistite pe motiv ca fac deranj? Lumea mai vrea si liniste si sa-si vada de treburi nu doar sclipici si bani obtinuti prin metode dubioase.

      • Că tot veni vorba de “valorosi”, “calitatea vietii”, ”anumite valori”, în Arabia Saudită (sau pe lângă) a plouat torențial:

      • @Stelian, bre te contrazic, foarte multor romani rusii le sunt foarte simpatici, exista ceva care ii uneste pe romani si rusi si anume sensibilitatea pentru grandomanie, pentru superficial, pentru puterea vazuta doar prin manifestarea brutalitatii, exista fascinatia satrapului(providential), care la fel are foarte multi adepti la noi.

       Nu cred ca are vreun sens sa discutam despre nivelul de dezvoltare economica pe care Rusia la atins acum, nivel care este mai ridicat decat al Romaniei, ci despre sustenabilitatea modelului politico-economic pe care Rusia il propune.

       • Victor, exista romani si romani. Depinde foarte mult de varsta, de gradul de educatie, de zona tarii, starea economica a zonei respective, samd. Dar iti mai spun o caracteristica a romanilor, multi vbesc mult ca sa se auda vorbind: multi dintre cei pe care-i stiam ca simpatizeaza cu rusii acum au dat-o cotita cand au vazut ca treaba e groasa si brusc nu mai simpatizeaza. In general asa grandomani sau cum or mai fii ei, romanii sunt individualisti prin definitie, ori asta intra in contradictie cu modul de viata etatist propus de Rusia. Eu locuiesc in Moldova, mai precis in Iasi,zona care sa spunem asa e polul simpatiilor pro-ruse, nostalgiei dupa vechiul sistem, lumea e mai conservatoare, samd. Si chiar si aici cam in orice discutie despre rusi se vbeste cu multa raceala despre ei, mai ales dupa ultimele evenimente. Nici nu-mi imaginez cum o fi prin zona Timisului sau prin alte zone. Ca sa intelegi cat de “filorusi” sunt romanii, imagineaza-ti ca Iasul e localitate de frontiera, fosta frontiera cu URSS pana acum 20 de ani. Si in afara de cei mai in varsta care au facut rusa in scoala cand era obligatorie nu stie nimeni o boaba de rusa. Pot sa-ti confirm in schimb ca situatia e inversa in randul multor (nu a tuturor) imigrantilor din Rep. Moldova care de multe ori cand sunt intre ei vbesc ruseste, din masina bubuie la intersectie pop rusesc, acasa au posturi rusesti la TV, samd. Ce-i drept multi dintre ei s-au integrat prost, populatia autohtona ii numeste “rusnaci”, ii priveste cu oarecare suspiciune, deci probabil e de inteles o oarecare nostalgie dupa spatiul sovietic. Ca veni vorba, paradoxul e ca din masinile cu nr. de Rep Moldova n-am auzit muzica ruseasca cred ca niciodata. E si asta o chestie de studiu de sociologie 😉 Si, ce nu intelesesera Albert si Unu e ca nu vbeam de bani ci de compatibilitate culturala. Cu siguranta nu suntem vestici dar cu siguranta nici slavi.

        • “Cu siguranta nu suntem vestici dar cu siguranta nici slavi.” – Cu asta sunt de acord, dar dupa parerea mea, suntem mai apropiati de slavi ca si “compatibilitate culturala” si mentalitate.
         Suntem undeva intre slavi si latini, mai mult latini decat slavi.
         Cu saxonii nu avem mai nimic in comun. E doar parerea mea.

         • In ordine as spune filonul initial tracic si abia apoi latini, balcanici, slavi si ce-o mai fi. De acord ca nu avem mai nimic in comun cu saxonii. Totusi civilizatia romana moderna s-a faurit in principal sub influenta culturii occidentale, incepand cu generatia pasoptista scolita in Vest care a dus la emanciparea populatiei romane si desteptarea constiintei nationale, trecand prin cele doua Uniri facute tot de oameni scoliti in Vest, monarhiile germanice, afinitatea pentru Occident (Germania si SUA in principal) a perioadei interbelice si actuala perioada. Influentele slave atat culturale cat si politice (un Dimitre Cantemir sau Regulamentul Organic sau lupta ca aliati in Razboaiele Ruso-Turce) desi au rolul lor in modelarea Romaniei sunt totusi limitate si conjuncturale.

      • “cum naiba de toti vecinii SUA (unii chiar foarte diferiti cultural) ii considera vecini comozi”

       SUA are doar 1 vecin care se simte comod, si anume Canada. De la Mexic au furat Texasul si California, Cuba sunt sub embargou american de zeci de ani, Venezuela tremura de frica lor permanent pentru ca are petrol. In rest SUA nu mai are vecini decat pe rusi cu care stim cat de bine se inteleg. Iar pe amaratii aia din America Centrala i-au “revolutionat” de cate ori s-a putut.
       Iubire mare, ce sa zic, toti dorm foarte linistiti in regiune.

       Iar cu Canada ce naiba diferende sa aiba? Canada cumpara armament la greu de la ei, cumpara de toate, atata si SUA cat si Canada au fost colonii englezesti initial, Canada e catelusul ascultator care se duce in toate razboaiele SUA si isi baga nasul in politica altor state de fiecare data cand SUA o cere. “Aliati” si aia cum suntem si noi.

       • da’ ce crezi unu, unde ar prefera acum sa fie locuitorii aia din Texas si California? In Mexic sau California? In Texas sau Mexic? Cred ca stii de problema imigratiei ilegale din Mexic catre SUA? Crezi ca pleaca doar ca sa le faca in ciuda americanilor? Iar cu California si Texasul “furate” de la mexicani, (ai caror conducatori spanioli probabil le mostenisera de la stramosul lor Montezuma al II-lea), fii rezonabil, treaba asta s-a intamplat acum 200 de ani, dupa ce in urma cu alti 200 si ceva de ani spaniolii il “obtinusera” de la azteci. De ce lituanienii nu se bat sa emigreze in Rusia? SUA si Canada sunt pline de rusi emigrati, cand emigreaza cate un american in Rusia se scrie in ziare. Oare de ce?
        Cat despre explicatiile tale despre ce ne leaga pe noi romanii de rusi si ce nu, s-avem pardon, acum imi explici, mie roman, ce sunt si ce simt. O aroganta egala cu aia cu “stiu perfect engleza”. Eu am discutat cu englezi sau americani get beget care se fereau sa afirme asta. Ba chiar unul mi-a fost prof. de engleza prin liceu, era de felul lui din Brooklyn si ne-a spus de stiinta lui “imperfecta” in leg. cu engleza.

        • “Eu am discutat cu englezi sau americani get beget care se fereau sa afirme asta. ” – bine nene, hai sa luat tot mot-a-mot, atunci daca o iei asa, nici eu si nici tu nu stim “perfect” limba romana.
         Era bine daca iti ziceam ca vorbesc engleza la fel de bine ca si romana pe care o vorbesc nativ? Sau si acolo gaseai ceva subterfugiu? 🙂
         M-ai spart…

 • Nu are rost sa le spui ca Rusia e o tara chiar foarte ok in care oamenii traiesc binisor, calatoresc unde vor si care e mai libera decat majoritatea “marilor democratii”. Unora le place sa gandeasca in stereotipuri. E mai comod asa cu popcornu’ pe fotoliu in fata plasmei pe care curge zoaie…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: