In timpul unui exercitiu Marina Israeliana a folosit cu succes Seagull, vehicul de suprafata fara echipaj uman, configurat pentru lupta antisubmarin. Pe parcursul exercitiului desfasurat in comun cu Marina Greciei, Elbit Seagull a utilizat un sistem HELRAS (Helicopter Long-Range Active Sonar).

HELRAS desfasurat sub Elbit Seagull

Utilizarea in aceasta configuratie a avut loc la aproximativ trei luni de la finalizarea de catre Marina Israeliana a testelor de acceptanta pe mare a unui sistem HELRAS. Sistemul de sonar imersabil a fost convertit cu succes pentru operarea de la bordul MMUSV Seagull.

Performatele obtinute de Elbit Seagull pe parcursul exercitiului au demonstrat ca operarea unui sonar imersabil de la bordul unei ambarcatiuni de acest fel creste sensibil durata de utilizare, marind semnificativ capabilitatile de detectie si eficacitatea luptei anti-submarin.

Seagull, ambarcatiune autonoma multi-misiune, este echipat cu sisteme modulare de misiune putand fi folosit pentru lupta antisubmarin, combaterea minelor, razboi electronic, securitate maritima, misiuni hidrografice, in colaborare cu ambarcaiuni similare, integrat intr-un sistem de control al misiunii sau de transmisie a datelor.

Seagull este un adevarat multiplicator de forte, oferind performante crescute operatiunilor navale, reducand riscurile la care se supune personalul uman, totul cu reducerea dramatica a costurilor de achizitie si operare.

 Marius Constantin