CH-3 UCAV Nigeria

CH-3 UCAV Nigeria

Nu, nu sunteţi singurii care s-au întrebat ce dracu’ caută o dronă chineză – mai ales înarmată cu rachete! – pe deasupra Nigeriei.

În vreo şapte ani de insurgenţă Boko Haram, nepreventivele căi au dus Nigeria către Beijing.

Nevoia nigerienilor de echipament pentru contra-insurgenţă (COIN), precum drone, vehicule MRAP şi armament inteligent a rămas vreme îndelungată la stadiul de dorinţă, pentru că SUA a refuzat să le furnizeze pe motiv de îngrijorări legate de (ne)drepturile omului.

În contra arătatului de obraz nigerian cu degetul aproape atotputernic american, chinezii n-au făcut mofturi – mai ales că Beijingul este într-o continuă nevoie de resurse, nu doar de clienţi pentru exportul de armament.

Rezultatul îl reprezintă exporturile de armament chinezesc, avioane de vânătoare, nave de luptă şi, recent, drone înarmate către Nigeria.

Iar zilele trecute au apărut pe Internet imagini cu CH-3 UCAV, sculă chinezească, dată cu roţile în sus pe plaiuri nigeriene.

În imaginea care mobilează prezentul articol se observă sub aribi două rachete antitanc chinezeşti AR-1, tip echivalent al rachetelor americane Hellfire.

UCAV-ul s-a prăbuşit în apropierea satului Dumge, din districtul Mafa, provincia Borno.

Borno este zona în care s-au întâmplat majoritatea isprăvilor insurgenţilor Boko Haram, inclusiv recenta masacrare a 2000 de civili care a avut loc în 2015.

În prezent forţele guvernamentale luptă cu Boko Haram pentru oraşul Maiduguri, aşa că cel mai probabil UCAV-ul în cauză efectua o misiune de recunoaştere şi sprijin cu foc pentru nigerieni.

Sursa: Popular Science

 

– Iulian Iamandi –