În ultima perioadă, prin varii texte şi lucrări, s-a strecurat o idee asupra căreia aş dori să mă aplec puţin, pentru a aduce argumente ce consider că sunt relevante şi necesare spre a fi cunoscute.

După cum se poate observa şi din titlu, voi vorbi, sau mai bine-zis voi scrie, despre drapelul Transilvaniei şi de ce a apărut el pe firmamentul istoriei “de masă” în ultima perioadă.

Drapelul despre care vorbim noi aici arată cam aşa:

Culorile sunt inspirate, ca în cazul mai tuturor steagurilor de provincii din vechiul Imperiu Austriac cât şi din Austria de astăzi, din stema medievală a Transilvaniei, arătând culorile aşa cum sunt ele dispuse în cartierele acesteia.

Boon… până aici, nimic interesant. Problema apare în momentul în care acest drapel este prezentat ca fiind propriu al Transilvaniei până în 1918 şi, chiar mai mult, fiind folosit de către români la adunările naţionale precursoare şi, implicit, la Marea Adunare Naţională de Alba-Iulia.

Motivele celor care fac această interpretare cel puţin interesantă dar eronată pot fi cele mai diverse, de la localism, până la încrederea în varii propagande. Îmi pare cel puţin bizar cum o naţiune care dorea să-şi regăsească reprezentarea proprie pe noul eşicher politic creat, să adopte tocmai un însemn vechi ce reprezenta ordinea de dinaintea evenimentelor prin care tocmai se trecea, ordine ce se dorea a fi desfiinţată.

Dar, să revenim un pic la argumentele istorice. Cei ce susţin această teză se bazează pe două argumente:

  1. Existenţa acestui steag în sine pentru Principatul Transilvaniei în cadrul subordonării acestuia către coroana habsburgică.
  2. Fotografiile de epocă şi mai ales nuanţele culorilor. (aici am făcut o mică avant-premieră, dar vom reveni imediat).

Pentru primul argument, se poate afirma, pe bună dreptate chiar, că aceste “culori de provincii” au fost atribuite principatului transilvan în momentul în care acesta a existat ca o provincie de sine-stătătătoare. Momentul în care aceste culori au ajuns să fie atribuite principatului nu se cunosc exact însă momentul în care acestea încetează a mai fi folosite este unul cât se poate de uşor de cunoscut.

Acesta este momentul în care Marele Principat al Transilvaniei dispare ca entitate administrativă distinctă în cadrul Imperiului Austro-Ungar, ce tocmai devenise dualist în 1866, odată cu înfrângerea suferită de austriaci în războiul austro-prusac. Iar anul în care se petrece această dispariţie este 1867 iar dispariţia se petrece prin trecerea directă în regatul ungar, ce coincidenţă.

Deci, odată cu pierderea autonomiei din cadrul imperiului, dispar şi însemnele de autonomie deci şi steagul de mai sus.

Iar ca să nu arăt că vorbesc în van, iată aici mai jos copia unei planşe din 1916 unde erau incluse toate steagurile şi drapelele austro-ungare şi ale aliaţior acestora. Această copie am achiziţionat-o în anul 2012 de la Arsenalul din Viena, adică muzeul lor militar. Ia să studiem puţin:

Planşa întreagă

Planşa întreagă

Detaliu 1

Detaliu 1

Detaliu 2

Detaliu 2

Detaliu 3

Detaliu 3

Detaliu 4

Detaliu 4

Detaliu de titlu

Detaliu de titlu

Lista drapelelor

Lista drapelelor

Am postat aici planşa şi detaliile acesteia. Rog să scuzaţi calitatea fotografiei dar un scanner de asemenea dimensiuni nu deţin. Aici putem vedea, pe de-o parte, faptul că această planşă a fost realizată în anul de graţie 1916 de către Institutul geografic militar al armatei chezaro-crăieşti şi chiar de către un şef de secţie cu grad de locotenent-colonel.

Pe de altă parte însă, putem observa faptul că, sus-arătatul drapel al Transilvaniei lipseşte. Şi nu numai că lipseşte, dar apar aici drapelele statelor Puterilor Centrale şi ale regatelor componente ale Imperiului German, pe lângă drapelele de luptă şi pavilionul austro-ungar, plus toate decoraţiile acestora şi cele mai importante ale aliaţilor.

Lipsa aceluiaşi sus-arătat steag nu se poate datora decât argumentului la care făceam referire mai sus, şi anume a faptului că aceasta entitate era inclusă în regatul maghiar şi, prin urmare, folosea drapelul acesteia.

Acum să trecem la al doilea argument. Cei care susţin existenţa acestui drapel al Transilvaniei judecă după fotografiile alb-negru de la adunări şi procesiuni, fotografii le consideră ca fiind falsificate ulterior prin colorizare.

Ei bine, aici doresc să aduc eu următorul contra-argument şi anume acela că nu poţi să judeci după fotografiile alb-negru care tind să păstreze tentele de culoare în mod diferit faţă de cum suntem noi obişnuiţi. Cu alte cuvinte, albastrul impresionează cel mai puţin iar roşul cel mai mult.

Din acest motiv, drapelele care apar în aceste imagini sunt cât se poate de tricolore, verticale într-adevăr, cu roşul superior, galbenul la mijloc şi albastrul inferior. Pentru a susţine această teză postez aici patru imagini cu drapele de luptă din timpul primului război mondial, drapele de luptă româneşti pe care toţi le cunoaştem că sunt tricolore cu dispunerea bine ştiută.

Şi totuşi, observaţi cum se văd pe alb-negru:

image002 image003 image004 image005

Observaţi faptul că albastrul de la lance este cel mai deschis la culoare, de ai zice că este galben iar roşul este cel mai închis, de ai zice că este albastru. Şi, să mă ierte Ăl de Sus, dacă şi astea sunt falsuri, eu îmi mănânc capelele (toate)!

În concluzie, nu se poate susţine aspectul prin care drapelele din imaginea de mai jos nu sunt tricolore româneşti.

Doar prin simpla comparaţie cu imaginile de mai sus, tot alb-negru, luate cu aceeaşi tehnică, conduc la concluzia simplă cum că steagurile de mai sus sunt tricolore, roşii-galbene-albastre aşa cum era primul drapel al principatelor unite sub domnitorul Alexandru-Ioan Cuza.

Am onoarea!

/O

– drd. Emil Boboescu –