În ultima perioadă, prin varii texte şi lucrări, s-a strecurat o idee asupra căreia aş dori să mă aplec puţin, pentru a aduce argumente ce consider că sunt relevante şi necesare spre a fi cunoscute.
După cum se poate observa şi din titlu, voi vorbi, sau mai bine-zis voi scrie, despre drapelul Transilvaniei şi de ce a apărut el pe firmamentul istoriei “de masă” în ultima perioadă.
Drapelul despre care vorbim noi aici arată cam aşa:
Culorile sunt inspirate, ca în cazul mai tuturor steagurilor de provincii din vechiul Imperiu Austriac cât şi din Austria de astăzi, din stema medievală a Transilvaniei, arătând culorile aşa cum sunt ele dispuse în cartierele acesteia.
Boon… până aici, nimic interesant. Problema apare în momentul în care acest drapel este prezentat ca fiind propriu al Transilvaniei până în 1918 şi, chiar mai mult, fiind folosit de către români la adunările naţionale precursoare şi, implicit, la Marea Adunare Naţională de Alba-Iulia.
Motivele celor care fac această interpretare cel puţin interesantă dar eronată pot fi cele mai diverse, de la localism, până la încrederea în varii propagande. Îmi pare cel puţin bizar cum o naţiune care dorea să-şi regăsească reprezentarea proprie pe noul eşicher politic creat, să adopte tocmai un însemn vechi ce reprezenta ordinea de dinaintea evenimentelor prin care tocmai se trecea, ordine ce se dorea a fi desfiinţată.
Dar, să revenim un pic la argumentele istorice. Cei ce susţin această teză se bazează pe două argumente:
- Existenţa acestui steag în sine pentru Principatul Transilvaniei în cadrul subordonării acestuia către coroana habsburgică.
- Fotografiile de epocă şi mai ales nuanţele culorilor. (aici am făcut o mică avant-premieră, dar vom reveni imediat).
Pentru primul argument, se poate afirma, pe bună dreptate chiar, că aceste “culori de provincii” au fost atribuite principatului transilvan în momentul în care acesta a existat ca o provincie de sine-stătătătoare. Momentul în care aceste culori au ajuns să fie atribuite principatului nu se cunosc exact însă momentul în care acestea încetează a mai fi folosite este unul cât se poate de uşor de cunoscut.
Acesta este momentul în care Marele Principat al Transilvaniei dispare ca entitate administrativă distinctă în cadrul Imperiului Austro-Ungar, ce tocmai devenise dualist în 1866, odată cu înfrângerea suferită de austriaci în războiul austro-prusac. Iar anul în care se petrece această dispariţie este 1867 iar dispariţia se petrece prin trecerea directă în regatul ungar, ce coincidenţă.
Deci, odată cu pierderea autonomiei din cadrul imperiului, dispar şi însemnele de autonomie deci şi steagul de mai sus.
Iar ca să nu arăt că vorbesc în van, iată aici mai jos copia unei planşe din 1916 unde erau incluse toate steagurile şi drapelele austro-ungare şi ale aliaţior acestora. Această copie am achiziţionat-o în anul 2012 de la Arsenalul din Viena, adică muzeul lor militar. Ia să studiem puţin:

Planşa întreagă

Detaliu 1

Detaliu 2

Detaliu 3

Detaliu 4

Detaliu de titlu

Lista drapelelor
Am postat aici planşa şi detaliile acesteia. Rog să scuzaţi calitatea fotografiei dar un scanner de asemenea dimensiuni nu deţin. Aici putem vedea, pe de-o parte, faptul că această planşă a fost realizată în anul de graţie 1916 de către Institutul geografic militar al armatei chezaro-crăieşti şi chiar de către un şef de secţie cu grad de locotenent-colonel.
Pe de altă parte însă, putem observa faptul că, sus-arătatul drapel al Transilvaniei lipseşte. Şi nu numai că lipseşte, dar apar aici drapelele statelor Puterilor Centrale şi ale regatelor componente ale Imperiului German, pe lângă drapelele de luptă şi pavilionul austro-ungar, plus toate decoraţiile acestora şi cele mai importante ale aliaţilor.
Lipsa aceluiaşi sus-arătat steag nu se poate datora decât argumentului la care făceam referire mai sus, şi anume a faptului că aceasta entitate era inclusă în regatul maghiar şi, prin urmare, folosea drapelul acesteia.
Acum să trecem la al doilea argument. Cei care susţin existenţa acestui drapel al Transilvaniei judecă după fotografiile alb-negru de la adunări şi procesiuni, fotografii le consideră ca fiind falsificate ulterior prin colorizare.
Ei bine, aici doresc să aduc eu următorul contra-argument şi anume acela că nu poţi să judeci după fotografiile alb-negru care tind să păstreze tentele de culoare în mod diferit faţă de cum suntem noi obişnuiţi. Cu alte cuvinte, albastrul impresionează cel mai puţin iar roşul cel mai mult.
Din acest motiv, drapelele care apar în aceste imagini sunt cât se poate de tricolore, verticale într-adevăr, cu roşul superior, galbenul la mijloc şi albastrul inferior. Pentru a susţine această teză postez aici patru imagini cu drapele de luptă din timpul primului război mondial, drapele de luptă româneşti pe care toţi le cunoaştem că sunt tricolore cu dispunerea bine ştiută.
Şi totuşi, observaţi cum se văd pe alb-negru:
Observaţi faptul că albastrul de la lance este cel mai deschis la culoare, de ai zice că este galben iar roşul este cel mai închis, de ai zice că este albastru. Şi, să mă ierte Ăl de Sus, dacă şi astea sunt falsuri, eu îmi mănânc capelele (toate)!
În concluzie, nu se poate susţine aspectul prin care drapelele din imaginea de mai jos nu sunt tricolore româneşti.
Doar prin simpla comparaţie cu imaginile de mai sus, tot alb-negru, luate cu aceeaşi tehnică, conduc la concluzia simplă cum că steagurile de mai sus sunt tricolore, roşii-galbene-albastre aşa cum era primul drapel al principatelor unite sub domnitorul Alexandru-Ioan Cuza.
Am onoarea!
/O
– drd. Emil Boboescu –
Pai nu exista tehnica care permite demostratia celor spuse?Ca asa ochiometric numai discutii.
Se cheamă, pe engleză, Orthochromasia (https://en.wikipedia.org/wiki/Orthochromasia).
articolul este foarte slab si foarte prost documentat. Steagul Transilvaniei a fost preluat de catre romanii din ardeal dupa 1848 ca insemn national, interzis de catre guvernul maghiar in 1874 si 1885 (sub pedeapsa inchisorii) si clasificat de maghiari ca “insemn strain”. Steagul Transilvaniei a fost invocat de multe ori in presa romana din ardeal si in corespondanta privata a unor ardeleni de frunte ca fiind “steagul natiunii noastre romane din ardeal”. Cat priveste culorile alb/negru, autorul greseste profund dar ar fi prea mult de scris aici
Cat de mult? O A4? Mai multe coli A4?
Da, ar fi interesant ca George sa dezvolte un pic, pentru ca nu prea a adus probe in favoarea criticilor lui
E greu de stabilit ce culori sunt reproduse intr-o fotografie a/n daca nu se stie tipul de film/placa foto. De exemplu , o emulsie pancromatica reda scala de griuri corespunzatoare culorilor complet diferit fata de o emulsie ortopancromatica.
https://en.wikipedia.org/wiki/Panchromatic_film
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthochromasia
la cererea lui radu revin doar cu cateva precizari desi problema este mult mai extinsa. Am sa ma refer doar la cateva aspecte. Autorul foloseste in mod gresit niste fotografii care nu sant identificate in timp, spatiu, personaje si situatie. Ca atare, nu putem sa identificam exact steagurile. Ce se observa insa este ca nu toate sant steaguri nationale. Dupa cum se stie, exista si drapele de lupta de unitati si subunitati precum si drapele sau insemne de arma, nu numai drapelul national. Se observa destul de clar in prima si a patra fotografie existenta a cel putin cate doua steaguri diferite in fiecare. In prima fotografie, cele doua steaguri din planul apropiat nu poarta stema regala ci doua insemne diferite (rezolutia mica ma impiedica sa le recunosc) iar culorile nu sant identice (fiind vorba de aceeasi fotografie nu se poate pune problema unei diferente de nuanta ca urmare a materialului fotografic). In cea de a patra fotografie pare a fi un drapel de lupta romanesc in planul departat (dar nu sant sigur) si un alt drapel in plan apropiat cu o alta stema care pare a fi un dragon (parere subiectiva, nu pot fi sigur din cauza rezolutiei mici). Si la aceasta fotografie nuantele sant diferite (deci culorile erau diferite) O analiza serioasa nu se poate face numai pe aceste fotografii de rezolutie mica. Trebuie sa identificam pe de alta parte data, locul si unitatile militare din fotografii pentru a putea identifica si steagurile. Ideea ca tot ce este steag este steag rosu-galben-albastru este gresita. Pot exista steaguri de arma sau unitati care au culori diferite sau dispuneri diferite ale culorilor. Chiar in zilele noastre culorile statului major general de exemplu nu sant rosu galben si albastru ci “albastru azur-rosu-albastru inchis”.
Si totusi:
http://www.flaggenlexikon.de/fsiebenb.htm
O argumentație cam ”trasă de păr”
Drapelele din imaginile de mai sus sunt identificate ca fiind drapele de lupta de unitati md. 1872 si md. 1914. Drapelele md. 1872 sunt cele de forma patrata si cu stema mare dispusa peste toate culorile. Drapelele md. 1914 au forma dreptunghiulara si cifra Regelui Ferdinand in loc de cea a Regelui Carol I. Fotografiile de mai sunt se pot gasi arhiva foto a Muzeului Militar National si identificate ca atare. Recunosc ca, in momentul in care le-am vazut, nu am luat si identificarea exacta a unitatilor respective, dar, la nevoie, se poate cere o asemenea identificare. La momentul respectiv nu existau in Armata romana alte drapele folosite de armata decat drapelele de lupta. Jaloanele de culori diferite pentru varii unitati fusesera eliminate din uz la momentul respectiv si nu aveau dimensiunile si culorile unui drapel ci erau mult mai mici. Singurele drapele de lupta care aveau dimensiuni diferite dar exact acelas model si croiala erau stindardele cavaleriei, mai mici in dimensiuni, pentru a fi purtate direct pe cal. Cavaleria mai avea, intr-adevar, si flamuri la lanci, niste stegulete cu capat taiat in unghi care pentru calarasi erau rosii complet iar pentru rosiori aveau jumatatea de sus in culoarea distinctiva a unitatii si jumatatea de jos rosie. Alte insemne vexilologice in armata, la momentul respectiv, nu existau. Daca dvs. puteti sa-mi gasiti dovezi ca au existat steaguri de arma sau alte asemenea insemne la momentul respectiv, asa cum afirmati mai sus, va rog sa ma informati. Nu ma declar infailibil in documentatie sau in cunoastere si recunosc oricand as avea ceva in plus de invatat.
Vedeti mai pe la sfarsit https://maghiaromania.wordpress.com/2016/04/01/un-steag-care-nu-ii-reprezinta-pe-romani/
Ale cui steaguri sunt in acest clip?
https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/1783930055168306/
Inca o poza ce confirma spusele autorului in privinta iluziei cromatice din cauza materialelor diferite folosite la drapel: http://www.istorie-pe-scurt.ro/motivele-pentru-care-romania-a-continuat-razboiul-dincolo-de-nistru/trecerea-nistrului/
Inca un exemplu ortocromatic, mai din zilele noastre, anul 1980, 1 August, Regimentul 64 Boteni, primirea drapelului de lupta (poza postata de Tanase Niculescu): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=640736352796041&set=pcb.640736579462685&type=3&theater
Steagul albastru rosu si galben nu a fost niciodata steagul romanilor din Ardeal!Multi ardeleni de acuma satui de vorbele goale ale politicienilor de la Bucuresti si pe felul de a fi usuratic al celor din sud,doresc independenta Transilvaniei(in opinia mea o prostie)si atunci vor sa adopte un blazon care sa-i diferentieze de restul cazand in aceasta capcana a steagului de pe timpul Mariei Tereza, steag pe care tocmai a patra natiune care traia la vremea aceea in Ardeal fiind si cea mai numeroasa, nu este reprezentata pe acest steag! Culorile albastru, rosu si galben sunt doar o coincidenta cu tricolorul nostru romanesc, fiecare dintre aceste culori gasindu-se pe steagul secuilor (albastrul),maghiarilor (rosul) si sasilor(galben). P.S. Iar acum acest blazon este adaugat asa fara reprezentarea romanilor din Ardeal pe steagul Romaniei!!! Nedreptatea continua!