Dragorul Maritim 30 Sublocotenent Alexandru Axente intră în compunerea Grupării Navale NATO de luptă împotriva minelor marine SMGCM-2, în perioada 1 – 29 Februarie, ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, în anul 2014, prin care s-a adoptat Planul de Creştere a Capacităţii Operaţionale a Alianţei (RAP – Readiness Action Plan).

Dragorul Maritim 30 Sublocotenent Alexandru Axente

Dragorul Maritim 30 Sublocotenent Alexandru Axente

Gruparea navală va desfăşura operaţii de supraveghere a căilor de comunicaţii maritime în Marea Neagră, în vederea prevenirii traficului ilegal de mărfuri şi de persoane.

Din grupare fac parte nave militare ale Bulgariei, României, Spaniei şi Turciei, care vor patrula în Marea Neagră, fiind planificate şi exerciţii comune cu navele Gărzii de Coastă din Georgia.

În perioada 19 – 27 Februarie, gruparea SNMGCM-2 va participa la exerciţiul POSEIDON 16 organizat de Forţele Navale Bulgare, în raioanele maritime din apropierea portului Burgas.

Participarea marinarilor militari români la exerciţiile NATO din Marea Neagră contribuie la consolidarea securităţii comune a Alianţei, pe flancul estic, prin descurajarea eventualelor acţiuni agresive.

Exerciţiul face parte din Planul de Activităţi al Forţelor Navale Române pentru anul 2016 şi are ca obiectiv ridicarea nivelului de interoperatibilitate al militarilor români cu partenerii din Alianţă.

Nava este comandată de locotenent-comandorul Codrin MISARAS şi are un echipaj alcătuit din 78 de militari.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Statul Major al Forţelor Navale