Arsenal Rubrici permanente

Armuraria Resboiu: Doua rusoaice tacute

by: Sweeper

Val si VSS

 

Apărute la sfârşitul anilor ’80, la cererea băieţilor veseli din KGB si Speţsnaz, AS (Avtomat Spetialnogo) Val şi VSS (Vintovka Snaiperskaya Spetialnaya) Vintorez (tăietor al firului vieţii) au constituit raspunsul URSS-ului la armele de tip James Bond.

Optimizate pentru lupta în teren urban, calibrate pentru 9×39 mm şi cu posibilitatea de a monta o lunetă modificată de tip PSO-1-1 (similară cu cea de Dragunov/PSL), armele au o comonalitate de 70 %, putând folosi aceleaşi încărcătoare, lunete şi tip de muniţie.

Diferenţele principale între cele două arme sunt faptul că AS Val este optimizată pentru tragere în rafale/serie, pe când Vintorez este gândită ca armă semi-automată pentru lunetişti, AS Val având un pat metalic de tip schelet, rabatabil, pe când Vintorez are un pat demontabil din lemn care se aseamănă foarte mult cu patul original SVD Dragunov. Vintorez se transportă demontată, într-o servietă specială din piele, pe când Val este o armă „fixă”. De asemenea, Vintorez foloseşte cu precădere încărcătorul de 10 cartuşe, acesta asigurând un profil mai mic al armei şi mascarea mai bună a trăgătorului.

Muniţia de calibrul 9×39 a fost creată prin modificarea tubului de 7,62×39 M43 pentru a accepta un glonţ greu de 9 mm (aproximativ 16g, dublu faţî de glonţul obişnuit de 7.62) şi modificarea cantităţii de pulbere pentru a imprima glonţului o viteză subsonică de 250-290 m/s. Aceasta micşorează bătaia armei, dar elimină total boom-ul sonic al glonţului. După modelul muniţiei M74 de 5.54×39, glonţul are un spaţiu cu aer în vârf, ceea ce-l face să se răsucească la impact extrem de violent, dată fiind lungimea sa. Capacitatea de penetrare este de 6 mm de oţel la 100 metri, neavând nici o problemă în a trece printr-o vestă antiglonţ standard NATO.

Mecanismul este unul de tip AK modificat, ceea ce asigură o funcţionare ireproşabilă în orice condiţii şi o intreţinere facilă. O diferenţă majoră este faptul că pârghia de siguranţă/blocare nu constituie şi principalul mecanism de selectare al modului de tragere (semi-automat/rafală), acesta făcându-se printr-un mic levier dispus în spatele trăgaciului.

Ambele arme au montată o şina standard pentru instalarea lunetelor ruseşti, iar mecanismele fixe de ochire constau în cătare şi un înălţător gradat până la 400 de metri, în incremente de câte 100 metri. Luneta are un reticul de tip Dragunov modificat, având un sistem stadiametric de măsurare a distanţelor gradat până la 400m.

 

Specificaţii:                   AS Val                                     VSS Vintorez

Greutate:                       2.5 kg                                      2.6 kg

Lungime:                       875/615 mm                       894 mm (35.2 in)

Lungimea ţevii:                                    200 mm (7.9 in)

Calibru:                                                    9x39mm

Mecanism:                             Împingere directă, închizător rotativ

Cadenţa:                                         800–900 lov./min

Viteza glontului:                                    290 m/s

Distanta efectivă de tragere:             400 m

Alimentare:                               Încărcătoare de 10 sau 20 cartuşe

Sistem vizare:                            Luneta PSO-1-1 şi sistem fix (cătare-înălţător)

*

De urmărit cele două filmulete:

şi

 

8 Comments

 • Dupa cum ati avut ocazia sa vedeti si acum doua zile, am revenit asupra unui capitol mai vechi din Marele Plan: rubricile de seara.

  Marti, am publicat Martea Tehnica, iar astazi debuteaza Armuraria Resboiu – rubrica de care se va ocupa jupânul Sweeper, in fiecare Joi seara.

  In functie de momentele libere, articolele rubricilor permanente vor fi publicate in jurul orei 19, cu marja de eroare atat in sus cat si in jos.

  Seara de Miercuri am ratat-o, dar Miercurea va fi rubrica Proiecte Abandonate.

  In avanpremiera pentru saptamana viitoare va putem spune ca la Martea Tehnica vom avea un avion suedez, iar la Proiecte Abandonate un tanc italian.

  Pentru a va satisface curiozitatea, va mai spunem ca maine… daca Mihais nu ne da material, cade pe mine sa scriu ceva pentru Vinerea Istorica, iar seara de Luni va gazdui un articol despre un As.

 • super frumoase rusoaicele, excelenta rubrica.ar fi fain sa vedem mai multe arme de genu asta, mai ales cele folosite de trupele speciale(poate ce folosite de trupele speciale israeliene)

  • Nu stiu ce subiecte are sa atace Sweeper in episoadele urmatoare, pentru ca fiecare are mana libera. Serile trecute insa, zicea de o mina anti-infanterie din spatiul ex-yugoslav. Deci, sa va asteptati la orice din partea lui!! 😀

 • Felicitari ! Bine documentat, profesionist ! Mai rar se gasesc astfel de postari ! Jos palaria ! Respect !

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: