Armata Romana Fortele Terestre

Dotarea Armatei Romane cu un transportor blindat 8×8 realizat in colaborare cu Rheinmetall a fost stabilit obiectiv strategic

TBT 8x8

Testarea la explozie a prototipului transportorului blindat pentru trupe 8×8

Saptmana trecuta ne-a adus una rece(amanarea asumarii de catre CSAT a planului de inzestrare a Armatei Romane pe perioada 2017-2026), si una calda (sau mai degraba calie, cel putin deocamdata).

In urma unei intrevederi intre Prim-Ministrul roman, si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, programul de dotare al Fortelor Terestre cu un numar de transportoare blindate 8×8 dezvoltate si produse in colaborare cu Rheinmetall a fost definit drept program strategic.

Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două țări vor dezvolta, în continuare, proiectele în cadrul parteneriatului economic deja existent și vor depune eforturi susținute pentru eliminarea eventualelor obstacole. Șeful Executivului român și ambasadorul Germaniei la București au definit ca proiect strategic prima colaborare economico-militară de anvergură dintre România și compania germană Rheinmetall, un proiect complex, cu perspective pentru ambele state, se precizează în comunicatul oficial post intrevedere.

Desigur, este cale lunga de la semnarea unui document pana la intrarea in dotare a primelor blindate, insa clasificarea de la cel mai inalt nivel din partea unui reprezentant al Statului Roman, drept un proiect de importanta strategica, reprezinta un imens pas inainte pentru programul TBT 8×8 Agilis, asupra caruia, in urma cu cateva luni planau multiple incertitudini, inclusiv posibilitatea ca acesta sa fie abandonat.

Situatia este comparabila, cu decizia strategica a Romaniei de dotare cu aparate F-16 ca o etapa intermediara pana la achizitia unui numar de 48 de avioane F-35 de generatia a V a.

In urma unei intrevederi din 2006 presedintele roman de la acel moment informandu-l pe ambasadorul SUA la Bucuresti despre aceasta decizie.

– David Victor –

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: