Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Ministrul apărării israelian Moshe Yaalon a îndemnat Statele Unite ale Americii să intervină în Siria în sprijinul rebelilor. În timpul întâlnirii cu șeful statului major inter-arme al SUA, generalul Martin Dempsey, aflat în vizită în Israel, Yaalon a declarat că:

It is forbidden to allow the axis of evil — Tehran-Damascus-Beirut — to win this conflict.

În cadrul întâlnirii care avut loc pe data de 13 august la Tel Aviv, Moshe Yaalon a mai adăugat că în spatele fiecărui conflict din Orientul Mijlociu se află regimul de la Teheran iar ca SUA și Israelul trebuie să se pregăteacu pentru un conflict de durată în Siria.

…Instability in the Middle East is due in part because the Iranian regime is involved in every conflict taking place in the region…

Declarația lui Moshe Yaalon este extrem de importantă, fiind pentru prima dată când un oficial israelian sugerează o intervenție americană în conflictul din Siria. Până în acest moment Israelul s-a opus unei intervenții americane sau internaționale cu scop umanitar în conflictul civil sirian. Tel Avivul a preferat să intervină punctual pentru a împiedica transferul de arme către mișcarea integristă Hezbollah sau achiziția de arme sofisticate din Rusia de către regimul lui Bashar al Assad – recent marina israeliană a distrus la scurt timp de la livrare un lot de rachete anti-navă rusești pentru marina siriană.

Concomitent cu loviturile limitate din Siria, Israelul a sprijinit tacit regimul lui Bashar al Assad pe parcursul războiului civil deoarece ajunsese la un modus vivendi cu acesta în ciuda ostilității reciproce, iar posibilii succesori ai acestuia nu puteau garanta status quo-ul anterior, dacă ar fi obținut puterea. Cele două state se găsesc și acum în război, Siria nerecunoscând dreptul de existență a statului Israel, fiind unul din actorii principali ai războielor arabo-israeliene. Tel Aviv-ul este însă conștient că în ciuda diferendelor majore cu Damascul, dinastia Assad a reprezentat un pol de stabilitate în Orientul Mijlociu,menținând stabilitatea la granița de nord.

Interesul strategic fundamental al Israelului în raport cu Siria este semnarea unui tratat de pace pentru a pune capăt oficial războaielor în care s-au înfruntat. Principala piedică care stă încheierea unui tratat de pace israelo-sirian sunt Înălțimile Golan, teritoriu controlat de Israel în prezent și important din punct de vedere strategic, dar revendicat de Siria. Până la izbucnirea conflictului din Siria modus vivendi-ul dintre Tel Aviv și Damasc era caracterizat prin ținerea sub control a Hezbollah-ului (mai ales după conflictul din 2006) și renunțarea de către regimul Bashar al Assad la ambițiile de a dezvolta arme nucleare (posedă deja arme chimice).

Războiul civil din ultimii doi ani dintre rebeli și regimul al Assad a subminat treptat bazele acestui compromis funcțional între cele două state. Bashar al Assad a devenit din ce în ce mai dependent de sprijinul Hezbollah și al Iranului pentru a supraviețui rebeliunii. Iar pentru Israel această evoluție este negativă. Un Assad prea dependent de Teheran și de Hezbollah pentru a guverna Siria înseamnă instabilitate la granița de nord a Israelului.

Ministrul apărării israelian a sugerat intervenția americană în Siria unuia dintre cei mai înverșunați oponenți ai implicării SUA în războiul civil ce a cuprins această țară – chiar generalul Martin Dempsey. Acesta a prezentat Congresului SUA la mijlocul lunii iulie, cinci opțiuni de intervenție, niciuna lipsită de riscuri: antrenare și pregătirea forțelor rebele, atacuri limitatea asupra unor ținte strategice ale regimului Assad, impunerea unei zone de interdicție aeriană, stabilirea de „zone sigure” pentru civili și misiuni de „punere sub control” a armelor chimice pentru a nu cădea în mainele teroriștilor. Scrisoarea sa către legislativul american avertiza că:

**************

Ei, acum ar trebui sa tragem o chestie de genul Pro Sport: “Vrei sa stii ce a scris George Visan mai departe?” 🙂

Continuarea pe Civitas Politics, cu un click aici.