KFX

KFX

Ministerul indonezian al Apararii intentioneaza continuarea independenta a dezvoltarii avionului IF-X (parte a proiectului comun cu Coreea de Sud KF-X/IF-X).

Aceasta decizie a fost luata zilele trecute, la scurt timp dupa ce guvernul sud-coreean a anuntat suspendarea partii sale din program.

Motivul suspendarii proiectului nu a fost specificat de catre Sudisti, dar cel mai probabil este vorba de deficitul bugetar.

Pe 6 Iulie, in cadrul unei intalniri al echipei manageriale a Ministerului Apararii cu compania indoneziana PT Dirgantara Indonesia a fost anuntat faptul ca Dirgantara este gata de a se ocupa de urmatorul pas in crearea unui avion de lupta  – faza de dezvoltare.

Conform PTDI, prima faza a proictului – cercetarea in proiectare – a durat 18 luni si s-a incheiat in Decembrie anul trecut.

Proiectul – unul promitator – a fost lansat oficial in luna August a anului 2012, cand ambele tari au semnat o intelegere pentru dezvoltarea comuna a avionului… desi se lucra de ceva timp la acesta.

Conform intelegerii Indonezia avea o cota de participare de douazeci de procente, guvernul Coreei de Sud participa cu 60 de procente iar restul de 20 revenea companiei coreene KAI.

Costul intregului program a fost estimat la cinci miliarde de dolari.

Coreenii din Sud insa nu abandoneaza. Lucrul la programul KF-X va sta cu frana de mana trasa timp de 18 luni, iar in Iunie 2014 va reveni in ring.

Indonezienii insa considera programul IF-X o prioritate si, conform ministrului apararii, avionul rezultat va fi un competitor al avioanelor de generatiile patru si cinci ce sunt planificate sa intre in dotarea statelor din zona Asia-Pacific.

Aditional, proiectul IF-X este esential pentru industria de aparare nationala, care va beneficia de dezvoltarea unor tehnologii noi.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –