Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

La sesiunea formală a Consiliului Nod-Atlantic, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotaţie, a patru batalioane multinaţionale în fiecare dintre statele baltice şi Polonia, precum şi constituirea unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România.

Stryker M1129 Mortar Carrier

Stryker M1129 Mortar Carrier

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale, această brigadă, subordonată Comandamentului Multinaţional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la Bucureşti, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forţe în România pentru a se antrena în scopul creşterii interoperabilităţii. Astfel,  brigada va facilita activităţile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianţei prin intermediul unui program susţinut de exerciţii şi instruire.

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a subliniat că România doreşte ca această brigadă să fie o contribuţie concretă atât la întărirea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, cât şi la securitatea şi stabilitatea regională. De asemenea, a arătat că România poartă discuţii cu Bulgaria şi Turcia pentru dezvoltarea unor măsuri suplimentare de consolidare a apărării şi securităţii în zona Mării Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval şi aerian. Prin aceste măsuri, România va urmări să se realizeze o coerenţă sporită cu activităţile de asigurare deja desfăşurate de NATO în Marea Neagră în ultimii ani, prin intermediul poliţiei aeriene, al exerciţiilor navale aliate şi prezenţei vaselor aliate în zonă, precizează sursa citată.

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Stryker M1127 Reconnaissance Vehicle

Corespondenta “Radio România Actualităţi” la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, a anunţat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a amintit că deja prezenţa Alianţei a fost întărită în Est, iar privind regiunea Mării Negre, a fost analizată propunerea României în acest sens. “Vom lua măsuri privind o prezenţă corespunzătoare pentru regiunea de sud-est, cu elemente terestre construite în jurul unei brigăzi multinaţionale. Am întărit deja prezenţa noastră în Marea Neagră. Avem exerciţii militare şi vom continua. Am discutat la întâlnire despre o brigadă multinaţională terestră pe teritoriul României. Este un element nou, este propunerea României şi sunt măsuri adaptate la provocările de securitate. Nu am stabilit detaliile, dar vom lucra la acest lucru. Va fi o prezenţă a NATO întărită şi am salutat propunerea României şi ne vom asigura că se va realiza” – a spus Jens Stoltenberg, citat de “Radio România Actualităţi”.

Sesiunea formală a Consiliului Nord-Atlantic are un rol important în pregătirea întâlnirilor şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varşovia, la începutul lunii iulie. Cu acest prilej, miniştrii apărării au discutat situaţia de securitate din spaţiul euroatlantic şi au adoptat decizii importante privind adaptarea şi consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare. Scopul acestui proces de adaptare este de menţinere a capacităţii NATO de apărare a tuturor aliaţilor în faţa oricărui tip de ameninţări, din orice direcţie, în consonanţă cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu obligaţiile internaţionale ale Alianţei.

Stryker M1129 Mortar Carrier

Stryker M1129 Mortar Carrier

În ceea ce priveşte brigada multinaţională care va staţiona pe teritoriul ţării noastre, Ministerul Apărării Naţionale precizează în comunicatul primit la redacţie că este o măsură cu caracter defensiv care, împreună cu celelalte măsuri, “sunt în concordanţă cu nevoile de întărire a apărării naţionale şi a Alianţei, survenind pe fondul creşterii prezenţei şi acţiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagră, după anexarea Crimeei. În acelaşi timp, prezenţa adaptată pentru sud-est este în consonanţă cu abordarea mai largă a Alianţei, care nu urmăreşte confruntarea cu Rusia”.

Sursa: Revista Fortelor Terestre

Autor: Colonel Dragos Anghelache