Cel de-al doilea distrugător japonez aparținând clasei Asashi, HS Shiranui, a intrat în serviciul Forței Maritime de Auto Apărare a Japoniei în cadrul unei ceremonii desfășurate la Șantierul Naval din Nagasaki al Mitsubishi Heavy Industries.

JS Shiranui (DD-120)

JS Shiranui (DD-120)

Prima navă a clasei Asashi a fost recepționată în urmă cu un an.

Ashasi este o clasă de distrugătoare multirol de escortă derivată din clasa Akizuki, dar cu capabilități axate pe lupta împotriva submarinelor (în timp ce distrugătoarele clasei Akizuki au specializarea în combaterea amenințărilor aeriene).

JS Shiranui (DD-120) a fost lansat în luna Octombrie a anului 2017 și a fost recepționată fără întârzieri.

Clasa Asashi sunt mai eficiente în ceea ce privește consumul de combustibil, dispunând de un sistem de propulsie COGLAG – turbină cu gaz și propulsie electrică.

Distrugătoarele acestei clase măsoară 151 de metri lungime și pot atinge o viteză maximă de 30 de noduri, fiind înarmate cu sistemul de lansare verticală Mark 41, o piesă principală de artilerie grea, sisteme de luptă apropiată și torpile.

Distrugătoarele Asassi au un echipaj format din 230 de membri și dispun de un elicopter Mitsubishi SH-60J/K specializat în misiuni de patrulare antisubmarin.

Clasa Asashi dispune de un model nou de sonar remorcat, iar navele clasei sunt primele care beneficiază de un sistem radar de detecție al periscoapelor.

Iulian Iamandi