Distrugătorul antisubmarin Vice Amiral Kulakov, clasa Udaloy

Distrugătorul antisubmarin Vice Amiral Kulakov, clasa Udaloy

Navă din compunerea Flotei Nordului, distrugătorul antisubmarin Vice Admiral Kulakov, a finalizat trecerea prin Canalul Suez dinspre Marea Mediterană către Marea Roşie.

Echipajul rus a distrugătorului din clasa Udaloy a desfăşurat efectuat cu această ocazie exerciţii simulate de control al avariilor în timpul marşului, verificarea unei nave suspecte şi acţiuni contrateroriste cu armament uşor.

Cu câteva zile în urmă, distrugătorul rusesc a efectuat o vizită oficială în portul Limassol, Cipru, pentru odihna echipajului, dar şi refacerea rezervelor de apă, alimente şi combustibil.

Începând cu data de 23 Octombrie, distrugătorul antisubmarin Vice Admiral Kulakov a efectuat un marş de 5500 mile marine în cadrul croazierei încă nefinalizate.

Distrugătorul Kulakov are un deplasament maxim de 7900 tone, la o lungime de 163 metri. Nava a fost lansată la apă în anul 1980 şi a intrat în serviciul Marinei Uniunii Sovietice doi ani mai târziu.

Începând cu primăvara anului 1991, distrugătorul Vice Admiral Kulakov a intrat în reparaţii. Din cauza problemelor financiare ale Rusiei, nava a petrecut o lungă perioadă de timp în şantierul naval. Reparaţiile au fost terminate după 18 ani.

Redevenit activ, distrugătorul antisubmarin Kulakov a efectuat în anul 2011 probe cu elicopterul navalizat Kamov Ka-52K.

Kulakov dispune de un armament principal format din două lansatoare cvadruple pentru rachete antisubmarin tip SS-N-14 Silex. Pentru combaterea ameninţărilor aeriene, distrugătorul posedă patru lansatoare verticale SA-N-9 (versiunea navalizată a sistemului Tor) şi de o staţie Gibka (3M14).

Armamentul artileristic este format din două tunuri automate de 100 mm în turelele amplasate în prova navei, cărora li se adaugă patru tunuri Gatling de 30 mm tip AK-630.

Ca şi armament secundar pentru combaterea submarinelor, distrugătorul Vice Admiral Kulakov mai dispune de două lansatoare RBU-6000 şi două lansatoare cvadruple de torpile de 533 mm.

Kulakov are la bord şi două elicoptere tip Kamov Ka-27 Helix.

Sursa: Naval Today

 

Iulian Iamandi