AH-Z Viper

Romania pare sa fi devenit in ultimele zile un foarte activ musteriu pentru elicopterele militare, drept dovada doua delegatii ai unor mari producatori mondiali de elicoptere au vizitat Ministerul Economiei.

Primul producator a fost Bell Helicopters, care se pare ca incearca sa vanda in Romania elicopterul de atac AH-1Z Viper, pe care de altfel il promoveaza intens inca din anul 2015.

In urma acestei intalniri, Ministerul Economiei a emis un comunicat de presa in care este inclusa si urmatoarea fraza:

“disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul Român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z (produs de Bell Helicopters)”.

Fiind prima confirmare oficiala a interesului Romaniei pentru acest tip de elicopter.

Urmatoarea delegatie care a ajuns la Ministerul Economiei a fost cea a Airbus Helicopters, delegatie insotita de Ambasadorul Frantei la Bucuresti si de Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Germaniei in tara noastra.

Airbus H215

Discutiile axandu-se pe cooperarea pentru productia aparatului Airbus H215M, iar Ministerul Economiei a emis un alt comunicat de presa:
IAR Brasov și Airbus Helicopters au discutat, astăzi, la Ministerul Economiei, principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, în prezența ministrului economiei, Mihai Tudose, ambasadorului Franței la București, E.S. François Saint-Paul și însărcinatului cu afaceri al ambasadei Germaniei la București, Achim Troester… Reprezentanții companiilor consideră că acest nou potențial proiect comun, de o importanță strategica și comercială deosebită, dezvoltă colaborarea foarte bună, de aproape 50 de ani dintre Airbus Helicopters şi IAR S.A.”
Despre achizitia pentru Ministerul Apararii de elicoptere H-215M se discutata public din cursul anului 2016, in presa chiar sa vorbit despre intentia Romaniei de a cumpara 10 aparate pentru un pret de aproximativ 150 milioane euro, iar presedintele Frantei a facut lobby deschis pentru ca Armata Romana sa se doteze cu acest tip de elicopter, cu ocazia vizitei pe care a efectat-o in toamna lui 2016.
sursa: hotnews.ro
– David Victor –