Cmdr. Scott Jones, căpitanul lui USS Donald Cook și secundul, cmdr. Charles E. Hampton

Cmdr. Scott Jones, căpitanul lui USS Donald Cook și secundul, cmdr. Charles E. Hampton

Nu cred că amiralul Jonathan Greenert, șeful de operații al US Navy, s-a gândit că mutarea unei escadre de distrugătoare americane la Rota, în Spania se va dovedi utilă chiar atât de repede, mai ales că în prezent numai o singură navă din această grupare a ajuns la noua sa bază. În contextul crizei din Ucraina decizia de a desfășura 4 distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke echipate cu sisteme antibalistice nu numai că s-a dovedit o deciziei utilă din punct de vedere operațional – reducând astfel semnificativ numărul de nave și resurse detașate din SUA pentru a asigura Faza I a strategiei de apărarea antirachetă – dar a fost chiar una inspirată.

Astăzi USS Donald Cook (DDG-75) va amara în portul Constanța, la Dana 0, și până pe 17 aprilie va efectua exerciții comune cu forțele navale române și bulgare. Este a doua navă americană în decurs de o lună care pătrunde în Marea Neagră. Prima, USS Truxtun (DDG-103) a efectuat la rândul său exerciții comune cu marinele române și bulgare. Spre deosebire de vizita lui USS Truxtun, care fusese programată anterior, misiunea lui USS Donald Cook este una de natura excepțională, fiind o consecință directă a crizei din Ucraina și a invadării de către Federația Rusă a peninsulei Crimeei. Scopul asumat al misiunii distrugătorului american este reasigurarea aliaților NATO de pe flancul estic de angajamentul și sprijinul Statelor Unite. Așadar este vorba de o misiune de diplomație navală al cărui scop este să transmită mesaje politice și militare puternice atât pentru aliații SUA din regiune (România și Bulgaria), cât și pentru Kremlin.

Misiunea lui Donald Cook este să reasigure aliații NATO și partenerii americani din Marea Neagră de angajamentul Americii pentru întărirea și îmbunătățirea interoperabilității în paralel cu cooperarea spre atingerea unor obiective comune în regiune. Demonstrează angajamentul nostru față aliați pentru întărirea securității, pregătirii și a capabilităților. (col. Steven Warren, purtător de cuvănt al Pentagonului).

USS Donald Cook

USS Donald Cook

Trimiterea în Marea Neagră a distrugătorului USS Donald Cook se înscrie într-o paletă mai largă de măsuri luate de Statele Unite în urma invadării Crimeii pentru a sprijinii aliații NATO aflați pe flancul estic: Polonia, România, țările Baltice și Bulgaria. În Polonia a fost desfășurat la baza aeriană Lask un detașament de aviația format din 12 F-16 și personalul aferent operării și întreținerii acestora, detașamentul de aviație care asigură serviciul de luptă-poliție aeriană din țările baltice a fost triplat, ajungând la 12 avioane F-15, iar în România prezența americană la baza aeriană Mihail Kogălniceanu va fi suplimentată – decizia este anterioară crizei din Ucraina, dar contextul internațional în care anunțul oficial a fost făcut nu poate fi ignorat. 175 de de pușcași marini, din Spania, din baza americană de la Moron, aparținând Spercial Purpose-MAGTF Crisis Response vor suplimenta  imediat cei 265 de infanteriști marini de la Mihail Kogălniceanu ce alcătuiesc Black Sea Rotational Force. Pe lângă vizita efectuată de USS Donald Cook la Constanța, în perioada 10-17 aprilie la baza de la Câmpia Turzii se desfășoară exercițiul Dacian Viper.

Mai important însă decât aceste mișcări de trupe este apariția unui consens în rândul decidenților politici și militari americani cu privire la necesitatea transferării din Germania și vestul Europei a unei părți infrasctructurii militare și a trupelor pe teritoriul aliaților Estul și Centrul Europei. Aceast consens reprezintă o evoluție importantă și o schimbare de paradigmă în ceea ce privește prezența militară americană în Europa. Mutarea unor unități militare americane spre est, în proximitatea spațiului fost-sovietic reprezintă răspunsul cel mai eficient în fața asertivității și agresiunii rusești. Deși o asemenea decizie nu a fost luată, mutarea, chiar și temporară, a unor unități militare americane pe teritoriul statelor din Estul și Centru Europei, reprezintă un semnal că momentul pentru această decizie se apropie.

Statele Unite nu sunt singura țară NATO care a trimis nave în Marea Neagră pentru a-și arăta nemulțumirea față de acțiunile rusești și a reasigura aliații de pe flancul estic. Franța a trimis deja nava de spionaj electronic Dupuy de Lôme, iar fregata antisubmarin Dupleix se află în drum spre Marea Neagră. Trimiterea de nave militare franceze în Marea Neagră reprezintă […]

Un articol de George Visan.

Continuarea pe Civitas Politics