Armata Romana

Dialog strategic romano – american in domeniul apararii, la Bucuresti

Grupul de lucru româno-american la nivel înalt în domeniul apărării s-a reunit miercuri, 9 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, pentru o nouă rundă a Dialogului strategic bilateral. Sesiunea a fost deschisă de ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, care a reiterat faptul că ,,România rămâne un partener solid, predictibil şi de încredere al SUA, angajamentul SUA în regiune fiind unul de substanţă”.

Mihai-Viorel Fifor

Mihai-Viorel Fifor

Discuţiile au fost apoi coordonate de cei doi co-președinţi ai grupului, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, şi de adjunctul asistentului  secretarului american al apărării, Thomas Goffus.

Dialogul a fost axat pe schimbul de opinii asupra temelor actuale de securitate şi apărare şi pe aspecte concrete ale cooperării cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât şi în context aliat.

Parteneriatul strategic este o contribuţie importantă la eforturile noastre comune în domeniul securităţii şi apărării pentru regiunea euro – atlantică”, a afirmat Mircea Duşa. „România sprijină activ abordarea coerentă a flancului estic al NATO, ţara noastră fiind atât beneficiar, cât şi contributor în cadrul prezenţei aliate înaintate”, a adăugat secretarul de stat.

Pe parcursul dezbaterilor, cele două delegaţii au evidenţiat ritmul dinamic al evoluției Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, dar şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, considerate elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea României şi a regiunii.

Prezenţa înaintată pe întregul Flanc Estic, inclusiv în partea de Sud, pe toate componentele – maritim, terestru şi naval, iniţiativa SUA privind creşterea gradului de operativitate şi răspuns, mobilitatea militară, partajarea echitabilă a responsabilităţilor şi cooperarea bilaterală în domeniul exerciţiilor militare sunt, de asemenea, teme care au fost cuprinse în agenda discuţiilor.

Ca proiecte concrete, în acest sens, au fost discutate sprijinirea iniţiativelor derulate de NATO şi UE care să ducă la creşterea mobilităţii militare, dar şi investiţiile făcute alături de partenerul american în modernizarea infrastructurii anumitor baze precum cele de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii şi Cincu, derulate prin intermediul Iniţiativei Europene de Apărare (EDI).

Reuniunea grupului de lucru româno-american la nivel înalt face parte din consultările periodice în domeniul apărării pe care România şi SUA le au în cadrul Parteneriatului strategic bilateral.

Biroul de presă

3 Comments

  • Si sunt sigur ca dupa intrevedere Fifor si-a zis “ba trebuia sa il intreb ceva pe asta dar nu mai stiu ce….aaaaaa gata stiu..daca au disponibile vreo 36 de F16 ,rahat…lasa ca il intreb data viitoare,bine ca l-am asigurat ca suntem in continuare pro hot dog american”.

    • poate fifor a discutat de 24 f 15 ca is la aceelasi pret cu f16 si sunt mai usor de achizitonat….dca noi in 30 de ani nu am achizitonat mai nimic vrei in 2 ani sa inzestrezi toate armele armatei romane….nu ai vazut ca aia tot cu dacia 1300,aroul cu jeratec sub baie si romanul diesel cu frine de la parasutisti….vezi ca aproape toata tehnica care o vezi pe sub arcul de triumf e data de pomana de aliati..inclin sa cred ca inca mai avem tunuri skoda,oricum in 82 inca erau in servici

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: