Geopolitica

Despre viitorul summit NATO. Adica despre Smart Defense and sh*t!

Smarter or smaller?

Comparând cu planurile summit-urilor precedente, obiectivele NATO pentru viitoarea întrunire la nivel înalt sunt mici, poate chiar penibile. Am zis bine, sau am fost prea abrupt?

Pe anul ăsta, se lasă cu mult – hai sa nu zic trâmbiţatul, că sună prea frumos – … cu mult tălăngănatul (copyright, aviz amatorilor! 🙂 ) program “Smart Defense”, pe care NATO îl descrie a fi “a renewed culture of cooperation that encourage Allies  to cooperate in developing, acquiring and maintaining military efforts better”.

Pârţ.

Dar acum urmează durerea aia mare…

În cadrul programului Smart Defense, membrii alianţei vor identifica o necesitate după care vor desemna un membru pentru a prelua conducerea şi a păstori pe ceilalţi membri interesaţi întru atingere, rezolvarea, bla-bla.

Mă scuzaţi pentru realism, dar eu nu cred în trebşoara asta.

Amin!

Ah, să nu uit… Smart Defense ăsta, bla-bla, in logistics, intelligence, surveillance and reconnaissance, dar şi force protection, plus mine-clearing, helicopter-training and maritime-patrol projects on the Smart Defense to-do list.

Vax.

Pe pariu că nu va merge?

 

4 Comments

 • Smart D = Globalizare Militara
  Este doar un pas spre unirea armatelor, da nu merge sa vina cineva acuma și sa ne spună bă voi romanii și bulgarii croații și ce dracu o mai fii pe aici sunteți Grupul de Armate Sud (ca în WW2)
  De ex. Olanda a renunțat la tancuri (le-au vândut Indoneziei) și o sa antreneze cu germanii.
  Asta o sa se întâmple și cu noi ala mai cu bani și ceva orgoliu va da bani,sau crezi ca Olanda va avea bani sa exploateze F35 ca sa nu mai vorbim de România,cam cat ore zboară maghiari pe gripen.
  Ai uitat ca bulgarii au făcut pana prostului cu fregata lor.

  Eu am alta întrebare intre noi și bulgarii (sau ori care o mai fii prin viitorul G.A.S.) cine are mai mult aur ca sa facă pe “pastorul”

  • Eu nu am uitat nimic, dimpotriva si tocmai d-aia zic ca Smart Defence nu va tine.

   Ma indoiesc ca aspectul ala cu pastoritul e pentru catei. Nu mai suntem importanti, nu prea mai contam. Interesele identificate nu vor fi ale Romaniei, Bulgariei, Albaniei, ci cel mai probabil ale unor state mai mari din vecinatate – probabil Italia, care ne va pastori si alapta.

  • Am uitat sa zic ceva. Bogdan, felicitari pentru clarviziune. Globalizare Militara… Nice one! 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: