Varshavyanka class improved Kilo submarine

Varshavyanka class improved Kilo submarine

Vietnamul a comandat în 2009 șase submarine Proiect 636M, Kilo îmbunătățit, contra sumei simbolice de 2 miliarde de zgomoței verzi.

Al treilea exemplar din cele 6 comandate, e pe linia de montaj final la Șantierele Amiralității, urmând sa fie scos la scăldat pentru întâia oară spre sfârșitul acestei luni. Primul 636M construit, a terminat luna trecută perioada de testare pe mare (cu durata de 100 de zile) și ar trebui livrat beneficiarului în Noiembrie. Un echipaj vietnamez se antrenează pentru operarea noii jucării încă din Aprilie. De une rezultă că treaba e într-un stadiu destul de avansat și totul merge ca uns (evident, uns cu $$$). 🙂

Submarinele Proiect 636M sunt varianta îmbunătățită a clasei 636 / Varshavyanka, la rândul ei derivată din Proiectul 877 (avem și noi unul ca astea, în așteptare de baterii de pe vremea înca mai vedeam desene animate pe la posturi TV bulgărești).

Comparat cu 877, 636 este usor supradimensionat și prezintă o semnătură acustică mult redusă, în special prin folosirea unei elice cu 7 pale oblice. Sonarul e de asemenea de nouă generație, iar prin tuburile lans-torpilă poate scoate, pe lângă – evident – torpile și mine sau rachete de croazieră Klub, clasa fiind destinată misiunilor anti-navă și anti-submarin în ape cu adâncimi mici putând lovi și ținte pe uscat. Deplasamentul este de 3100 tone, viteza de 20 noduri iar adâncimea maximă de 300 metri. Echipajul este de 52 marinari.

Puma-Naval la BSDA

Puma-Naval la BSDA

Bun!

Ajungem la partea care ne interesează în mod direct… Din aceeași sursă care citează un comunicat al Admiralteyskie Verfi, aflăm că tot prin Noiembrie ar urma sa fie lansat la apă primul dintr-o serie de 6 Varshavyanka destinate Marinei Ruse, mai exact Flotei Mării Negre. Am mai scris despre asta pe aici

Așadar, Alrosa – pentru moment singurul submarin activ în Flota Marii Negre –  va avea cât de curând un frățior, Novorossiisk a cărui construcție a demarat în 2010 și conform fabricantului, a fost finalizată înainte de termen. Ar trebui să ne mai mire știrea că MApN-ul pune la bătaie aproximativ 12.5 milioane de euro – scoși din pămant, din piatră seacă – pentru achiziționarea a 18 torpile ușoare destinate echipării Pumelor de Baltă?

Poate… Poate nu.

De curând, pentru aceleași Pume s-a cumpărat și sistemul de luptă anti-submarin Thales TMS 2000.

– Marius Constantin –