Nanuchka class corvette

Algeria a semnat iar un contract pentru niscai nave militare! De unde or avea ăştia atâţia bani… or vinde nisip?

De data asta, cu China!  Cu China Shipbuilding Trading Company pentru trei fregate uşoare, după ce au semnat şi cu nemţii de la ThyssenKrupp Marine Systems pentru două fregate Meko A-200N!

Cele trei fregate vor fi construite la Guangzhou sau la Shanghai Huangpu Shipyard. Navele for avea un deplasament maxim de 2800 tone şi vor fi propulsate cu motoare diesel MTU.

Marina Algeriană este în plină creştere, după ce în ultimii ani a avut de luptat contra traficanţilor, imigraţiei ilegale şi terorismului indigen, de-a lungul unui litoral lăţit pe mai bine de o mie de kilometri.

Ah, uitasem. Când ministruş apărării algerian a semnat cu nemţii, s-a lăsat şi cu o opţiune pentru alte două Meko A-200.

TKMS ( ThyssenKrupp Marine Systems) le va livra două Meko A-200, dar şi şase AgustaWestland Super Lynx, în baza contractului în valoare de 2 175 520 000 Euro. Şi, conform revistei ruseşti Periscope, navele vor fi armate cu rachete antinavă RBS 15 MK III, rachete navă-aer IR Umkhonto, tunuri Oto Melara şi Rheinmetall, plus torpile MU 90, iar elicopterele vor fi echipate cu rachete aer-sol Mokopa. Fregatele Meko A-200 dispun şi de un design exterior stealth, folosind propulsie mixtă cu jet de apă şi motoare diesel.

Sună bine, nu? Şi nu e tot…

Pe la jumătatea anului trecut, Algeria a semnat un contract cu United Shipbuilding Corporation din Rusia şi Rosoboronexport pentru două corvete din clasa Tiger (Project 20382) care este un model de export al clasei Steregushcy (Project 20380). Care, la rândul lor sunt nişte bunăciuni… putând fi echipate cu tunuri de 100 mm sau 76.2 mm, mitraliere grele de 14.5 mm, torpile de 533 mm şi o varietate de rachete navă-aer şi suprafaţă-suprafaţă (P-800 Oniks, Uran-E, sau Yakhont), cărora li se adaugă şi un elicopter. Întreg.

Conform IISS Military Balance pe 2012, Algeria dispune ca şi flotă de suprafaţă de trei fregate antisubmarin Koni de prin anii ’70, şase corvete, 22 patruloare şi nave de luptă destinată coastei, trei nave amfibii şi trei nave de sprijin logistic.

Pfff… au ceva prin inventar! Dar, pare proporţia acceptabilă comparabil cu noi care avem un sfert din lungimea litoralului lor.

Tot cu ruşii, algerienii au semnat pentru două submarine Project 636 Improved Kilo contra a patru sute de milioane de dolari. Lucrul la submarine a început în 2006, respectiv în 2007, iar de livrat Algeriei au fost livrate în Martie şi Septembrie 2010, când s-au alăturat altor două submarine Project 877 EKM Kilo primite în 1987-1988. Lux!

În prezent, Rusia modernizează o corvetă din clasa Nanuchka II şi o fregată din clasa Koni II pentru Marina Algeriană, nave pe care le vor da gata în luna Iulie a acestui an, treabă stabilită în cadrul unui contract cu Severnaya Verf Shipyard semnat în 2007 pentru repararea şi modernizarea a câte trei nave din fiecare clasă. Rusia a livrat deja câte o pereche, consistând din Project 1234E Nanuchka II Rais Hamidou şi Project 1159T Koni II Mourad Rais, ambele livrate în Februarie 2011.

Apropos de poza aleasă, mai punem una cu o corvetă din aceeaşi clasă. Georgiană, Dioskuria, stricată de ruşi în portul Poti, anul 2008.