F-16 portughez

F-16 portughez

Ministrul Apărării aflat într-o vizită la Sibiu a făcut câteva declarații cu privire stadiul programului de dotare cu avioane F-16 și la posibilitatea achiziției unei a doua escadrile.

„Piloţii noştri şi personalul tehnic de la Forţele Aeriene se află în Portugalia la pregătire. Pregătirea se face pe avioanele noastre, care deja au fost modernizate. Primele şase vor sosi în 2016, următoarele şase în 2017. În acelaşi timp, pregătim infrastructura de la Aeroportul Feteşti pentru a opera de pe acest aeroport avioanele F16 şi sunt în pregătire formalităţile, e destul de complicat, pentru achiziţia celei de a doua escadrile, adică tot 12 avioane”  

Intenția de achiziție a unei a doua escadrile de aparate F-16 este cunoscută de câțiva ani, fără a se face publice posibila proveniență, bugete potențiale sau termene de livrare, singurul detaliu relativ cunoscut ar fi o posibilă preferință a RoAF pentru varianta F-16 Block 15, opțiune care ar simplifica suportul logistic.

De asemenea strâns legat de achiziția celei de-a doua escadrile de F-16 este viitorul ultimelor MiG-21 LanceR de care România dispune, care potrivit unui răspuns de presă al MApN ar putea fi menținute până în 2020, pe „bursa zvonurilor” fiind evocată posibilitatea utilizării flotei de MiG-21 până în 2025.

– David Victor –