Saeqeh

Ministerul Iranian al Apărării a anunţat planuri pentru producţia unei noi generaţii de avioane de vânătoare Saeqeh şi a unor distrugătoare, în cadrul doctrinei defensive a ţării.

Adjunctul Institutului de Cercetare şi Industrie din cadrul Ministerului Apărării, Mohammad Eslami, a anunţat că distrugătorul Velayat va fi lansat la finalul acestui an.

Evident, Eslami a zis că agilitatea, capabilităţile şi sistemele de bord sunt şi mai avansate decât cele de pe Jamaran.

Declaraţiile astea, mărturisesc, nu m-au emoţionat şi pur si simplu nu am făcut mişto – încă – doar pentru faptul că în paralel râd suficient de bine într-o conversaţie cu LuneBleue despre cursul meu de engleză diplomatică, despre care am să vă povestesc într-o zi cum l-am făcut în grupa a doua din şapte ierarhice şi habar nu aveam gramatică. Ori despre cum pronunţam eu “dinţi” în engleză, spre hazul lumii rele şi mai ales al domnişoarei instructor, foarte dotată. Avea două… “dinţi” de parcă erau făcute la comandă. Poate chiar erau!

Mda, neastâmpărat.

Să revenim dară la Eslami.

Eslami a spus – până acum cea mai tare treabă – că pe agenda ministerului se află şi producerea de distrugătoare purtătoare de elicoptere.

😉

Acuma-i acuma, că dacă vor fi precum crucişătorul uşor purtător de elicoptere Muntenia… va fi apă de ploaie, însă dacă se urmăreşte dezvoltarea unora în genul celora japoneze… se schimbă macazul şi începe filmul alb-negru.

Visuri. Jamaran este distrugător în ochii lor, dar are 1420 de tone, cam ca unul din ww2, sau ca o jumătate de corvetă/OPV din zilele noastre.

Îndărăt la avioanele Saeqeh, oficialul iranian precizat că noua generaţie de astfel de paseri vor fi livrate forţelor aeriene în 2013.

Iranienii au dezvăluit faptul că au deja o primă escadrilă cu Saeqeh la un miting aerian din 2010, iar acum Eslami a mai adăugat că există câteva proiecte de a echipa aceste avioane şi cu rachete.

Sursa: PressTv

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.