Fregata F-221 "Regele Ferdinand" - Ziua Porţilor Deschise 2014

Fregata F-221 “Regele Ferdinand” – Ziua Porţilor Deschise 2014

Ministrul Apărării prezent la Constanța cu ocazia Zilei Marinei, a făcut câteva declarații referitoare la principalele programe de modernizare a Forțelor Navale.

Am majorat bugetul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi, chiar în acest an, odată cu rectificarea bugetară, prim-ministrul a fost de acord să aloce o sumă suplimentară Ministerului Apărării Naţionale tocmai pentru modernizarea şi continuarea programului de modernizare şi înzestrare a Armatei Române şi în special a Forţelor Navale. În acest an începem derularea unor programe de modernizare a fregatelor, însemnând modernizarea sistemelor electronice de luptă, dotarea cu muniţie şi armament de ultimă generaţie      

Aşa.

Haideţi să vorbim un pic la modul liber, ca între noi, aşa cum v-am obişnuit.

Colegul Victor mi-a zis de dimineaţă că a găsit declaraţiile de presă ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că ar vrea sa facă o preluare pe site iar eu şi Adina să îi furnizăm pozele necesare.

Citind declaraţiile, am decis că a venit momentul să leg ceva aspecte pe care doream să le scriu de vreo două săptămâni, dar şi să prind aici câte ceva din cele discutate recent la festivităţile dedicate Zilei Marinei Române.

Drept pentru care, i-am comunicat colegului că preiau treaba.

Fregata F-221 Regina Maria

Fregata F-222 Regina Maria

Înapoi, de la recent la luna trecută vorbind, am avut ocazia să trag o linie şi să văd altfel treaba.

Vă amintiţi că am reacţionat critic la adresa ministrului Duşa. Mi-aş fi dorit în funcţie un general, un om care să cunoască Armata deja, în cât mai multe privinţe – cu rele şi rele şi şi mai rele, nu doar cu imaginea de la parăzi.

De la numirea în funcţie şi până la tigara fumată între paragrafe, mi-am zis că Mircea Duşa are un mandat greu, unul chiar foarte greu. Şi tot de atunci încoace, am conversat cu oameni care îi sunt mai mult sau mai puţin apropiaţi pe linia de muncă. Sub linia pe care spuneam că am tras-o, scriu: în situaţia pe care o cunoaştem, Mircea Duşa se zbate pentru buget, pentru programe, pentru tradiţii, pentru respect faţă de Armată.

Şi pentru că ministrul citeşte siteurile de profil, luând contact cu critica dar şi analiza făcută de un grup de civili mai mult sau mai puţin specializaţi prin şcoale, nu pot decât să adaug o apreciere personală la cele câteva recent adăugate în mintea-mi.

Pe platoul Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul"

Pe platoul Brigăzii 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul”

Departe de visurile dotării ca după listele de dorinţe către Moş Gerilă, să ne recunoaştem: suntem şi putem, atât cât putem pentru că aşa suntem.

Submarinul Delfinul

Submarinul Delfinul

Despre reoperaționalizarea și modernizarea Submarinului Delfinul a declarat:

Nu ştiu cât va dura mandatul meu, să reuşesc să începem şi modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar înlocuirea bateriilor, sunt şi alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, şi vizavi de războiul electronic, şi vizavi de protecţia acestei capacităţi de luptă, având în vedere că trebuie să desfăşoare misiuni deosebite, în condiţiile în care situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat. Şi cred că această unitate de luptă din dotarea Forţelor Navale Române trebuie pusă în funcţiune şi sper să reuşesc acest lucru 

Bun realismul acesta.

 

– Iulian Iamandi –