Aviaţie

De la anul, Tu-95MS va fi modernizat la standardul Tu-95MSM

Tupolev Tu-95

Ministerul rus al Apărării va moderniza începând cu anul 2013 bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS.

Noul standard se va numi Tu-95MSM şi va fi destinat penetrării sistemelor defensive ale inamicului.

Tu-95MSM va fi dotat cu sisteme moderne de ţintire care îi vor permite utilizarea noii rachete de croazieră, X-101. De asemenea, bombardierul strategic va beneficia de un sistem de naviagaţie bazat pe reţeaua de sateliţi GLONASS.

Bombardierele astfel modernizate, vor rămâne în serviciu până prin 2020-2025 şi vor fi înlocuite de către viitorul avion de bombardament cu rază lungă PAK DA.

Comandantul Forţelor Aeriene Ruse recunoaşte că Tu-95MS duce greul în Aviaţia Strategică,  iar Tu-160, deşi superior, există într-un număr foarte mic: doar 16 bombardiere.

“Ursul” (Bear), după cum este numit Tu-95 în codul N.A.T.O., mai poate fi utilizat încă 30-40 de ani, afirmă ruşii. O parte dintre ele vor fi modernizate, iar unele vor fi retrase din serviciu şi canibalizate.

Motoarele de pe “Urs” mai au resursă pentru încă 15-20 de ani, însă avionica nu a mai fost modernizată de la sfârşitul anilor ‘optzeci.

Tu-95 se află în serviciu încă din 1956. Este capabil să transporte o încărcătură ofensivă formată din 20 de tone de bombe şi rachete de croazieră, la o distanţă de 10 500 de kilometri şi poate atinge o viteză maximă de 830 kilometri pe oră.

În prezent Rusia operează doar 32 bombardiere strategice Tu-95, alte şaizeci aflându-se în conservare.

Sursa: Izvestia

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.

 

3 Comments

 • Bre io sunt curios cate PAK-DA ar avea de gand rusii sa isi ia pt a inlocui flota de bombardiere Tu-95, Tu-160 si Tu-22M3 acum mai mult timp nimerisem pe un site rusesc in care se vorbea de 80 PAK-DA, care ar trebui sa inlocuiasca 160-170 bombardiere, ce sa zic suntem intr-o epoca a reducerilor efectivelor militare, pretul echipamentelor a crescut foarte mult si nici bani ca pe vremea Razboiului Rece nu mai sunt.

  In acelasi timp ce mai au de gand sa faca cu flota de Tu-160, prin 2007-2008 se vorbea de cresterea flotei de Tu-160 de la 14 bucati(atunci) la 25-30 prin producerea cate unui avion la 18 luni pana la atingerea tintei asteia.

  PAK-DA va intra in dotare incepand cu 2020-2025, sa inteleg ca rusii vor sperge 200-300 milioane dolari(sau cat costa un Tu-160), pe o bucata de avion intermediar pe care il vor folosi 10-15 ani, sau se vor lungii cu productia PAK-DA astfel incat avioanele astea Tu-160 vor fi mai degraba o solutie complementara/stop-gab/bla-bla a flotei de bombardiere ?

  • Nu cred ca vor avea o flota mare, pentru ca vor fi foarte scumpe si cu siguranta nici operarea si mentenanta nu vor fi ieftine.

   Foarte probabil se va opta pentru un fel de flota de descurajare.

 • Eu cred ca PAK-DA o sa fie multa vreme in asteptare, adica o sa fie la stadiul de concept, pentru ca nu are rost sa cumpere un avion nou care nu stie sa faca decat pagube in bugetul apararii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: