Tupolev Tu-95

Ministerul rus al Apărării va moderniza începând cu anul 2013 bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS.

Noul standard se va numi Tu-95MSM şi va fi destinat penetrării sistemelor defensive ale inamicului.

Tu-95MSM va fi dotat cu sisteme moderne de ţintire care îi vor permite utilizarea noii rachete de croazieră, X-101. De asemenea, bombardierul strategic va beneficia de un sistem de naviagaţie bazat pe reţeaua de sateliţi GLONASS.

Bombardierele astfel modernizate, vor rămâne în serviciu până prin 2020-2025 şi vor fi înlocuite de către viitorul avion de bombardament cu rază lungă PAK DA.

Comandantul Forţelor Aeriene Ruse recunoaşte că Tu-95MS duce greul în Aviaţia Strategică,  iar Tu-160, deşi superior, există într-un număr foarte mic: doar 16 bombardiere.

“Ursul” (Bear), după cum este numit Tu-95 în codul N.A.T.O., mai poate fi utilizat încă 30-40 de ani, afirmă ruşii. O parte dintre ele vor fi modernizate, iar unele vor fi retrase din serviciu şi canibalizate.

Motoarele de pe “Urs” mai au resursă pentru încă 15-20 de ani, însă avionica nu a mai fost modernizată de la sfârşitul anilor ‘optzeci.

Tu-95 se află în serviciu încă din 1956. Este capabil să transporte o încărcătură ofensivă formată din 20 de tone de bombe şi rachete de croazieră, la o distanţă de 10 500 de kilometri şi poate atinge o viteză maximă de 830 kilometri pe oră.

În prezent Rusia operează doar 32 bombardiere strategice Tu-95, alte şaizeci aflându-se în conservare.

Sursa: Izvestia

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.