Eurofighter Typhoon

Concernul Eurofighter va fi singurul producător european de avioane care se va înfrunta cu rivalii americani în cadrul competiţiei sud coreene F-X3. Campania europenilor va fi condusă de această dată de către spaniolii de la EADS CASA.

Saab nu intenţionează să participe la licitaţia din Coreea de Sud, iar Dassaul de asemenea a decis să nu se implice în cursa pentru F-X3.

Coreea de Sud intenţionează să achiziţioneze 60 de avioane de ultimă generaţie şi doreşte ca primul dintre acestea să-i fie livrat în anul 2016.

Competiţia va fi o repetare aproape identică a celei desfăşurate în Japonia, unde F-35A de la Lockheed Martin a învins pe Typhoon, dar şi pe F/A-18E/F de la Boeing. În Coreea de Sud, Boeing participă de data aceasta cu F-15 Silent Eagle în locul Super Hornetului.

Coreea de Sud a modificat adaptat F-X3 pentru a permite participarea la competiţie şi a avioanelor non-stealth, exprimându-şi totuşi interesul în radarele AESA.

Sursa: Aviationweek

Nota redacţiei Resboiu: Felicitări pentru luciditate celor de la Saab şi Dassault Aviation. În Coreea de Sud vor câştiga americanii, oricând şi oricum.