LS3 prototipul cîinelui-robot de la DARPA

Zilele astea s-a răspândit pe Internet un filmulete cu noul produs al cercetătorilor americani de la DARPA. Ziceam că ne-am scos de ceva interesant, la rubrica noastră random cu filmulete, dar iată că ne-am scos şi de ceva text.

Cea mai nouă versiune (da, mai s-au jucat şi cu alţi căţeluşi utilitari) a fost botezată Legged Squad Support System (LS3) şi va folosi senzori video pentru a se fixa şi urmări soldaţii pedeştri folosindu-se de un sistem autonom de navigare şi ocolire a obstacolelor ce-i apar în cale. Chiar mai mult, se pare că robotul-cîine va asculta comenzi clasice: la mine, stai, şezi. Iar, ce-i mai impresionant (trecând peste faptul că va căra diverse), este faptul că va servi şi ca încărăcător mobil pentru acumulatorii echipamentelor soldaţilor din jur.

DARPA anunţă că în viitoarele 18 luni va finaliza dezvoltarea şi finisarea căţeluşului, pentru a-i definitiva capabilităţile şi la final să fie gata de a sprijini grupele de infanterişti în misiuni.

Printre calităţile robo-cîinelui, impresionantă este abilitatea de a căra 400 de livre pe o distanţă de 20 de mile de-a lungul a 24 de ore fără realimentare.